Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ!



Αυτό το αισιόδοξο το γνωρίζετε;

Το ανθρώπινο σώμα αντικαθιστά τακτικά τα δικά του κύτταρα.
Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot του Ισραήλ, επιτέλους προσδιόρισαν την ταχύτητα και την έκταση αυτού του φαινομένου.
Περίπου 330 δισεκατομμύρια κύτταρα αντικαθίστανται καθημερινά, που ισοδυναμεί με περίπου το 1 τοις εκατό όλων των κυττάρων μας.
Σε 80 έως 100 ημέρες, 30 τρισεκατομμύρια θα έχουν αναπληρωθεί — το ισοδύναμο ενός νέου εαυτού μας.
Δέρμα: Η επιδερμίδα υφίσταται αρκετή φθορά, χάρη στο ρόλο της ως το πιο εξωτερικό στρώμα προστασίας του σώματος. Αυτά τα κύτταρα του δέρματος αναζωογονούνται κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.
Συκώτι: Το συκώτι είναι το αποτοξινωτικό του ανθρώπινου σώματος. Βοηθάται στη διαδικασία από μια συνεχή παροχή αίματος και παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε ανοσία σε βλάβες από αυτές τις τοξίνες ανανεώνοντας τον εαυτό του με νέα κύτταρα κάθε περίπου 150 ημέρες.
Στομάχι και έντερα: Τα κύτταρα που επενδύουν την επιφάνεια του εσωτερικού του στομάχου και των εντέρων έχουν δύσκολη, σύντομη ζωή. Συνεχώς χτυπημένα από διαβρωτικά όπως οξέα στομάχου, διαρκούν συνήθως μόνο έως και πέντε ημέρες.
Αίμα: Η παραγωγή επιπλέον ερυθρών αιμοσφαιρίων ξεκινά αμέσως. Το σώμα μπορεί να δημιουργήσει έως και 2 εκατομμύρια νέα ερυθρά αιμοσφαίρια το δευτερόλεπτο και χρειάζονται περίπου 6-8 εβδομάδες για να αναγεννηθούν πλήρως.
Οστά: Τα κύτταρα στο σκελετικό σύστημα αναγεννώνται σχεδόν συνεχώς, αλλά η πλήρης διαδικασία διαρκεί 10 ολόκληρα χρόνια.
Ξαναγεννιόμαστε δηλαδή κάθε τόσο;
Το σώμα μας έχει μια σταθερή και συνεχή λειτουργία αναπαραγωγής κυττάρων σχεδόν όπως στις συνεχείς «φωτοτυπίες».
«Όχι από το «πρωτότυπο» αλλά από την προηγούμενη «φωτοτυπία» του εαυτού μας κάθε φορά.
Εντούτοις, όπως σε κάθε φωτοτυπία συμβαίνει, τα κύτταρα των οργάνων μας μπορούν να πάρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από το προηγούμενο «αντίγραφο» κάθε φορά.
Δηλαδή μπορούν να αλλοιωθούν ή να επισκευασθούν καθώς ο χρόνος συνεχίζεται, και τα «αντίγραφα» πολλαπλασιάζονται.
Επομένως, κατά πολύ εξαρτάται από εμάς και τον τρόπο ζωής μας να συμβάλουμε στην αναγέννηση εποικοδομητικά ή στην επιδείνωση καταστροφικά του επόμενου «αντιγράφου μας».
Το «μυστικό» είναι: Αφαίρεση και Πρόσθεση
Α. Αφαιρούμε τους επιβαρυντικούς παράγοντες και
Β. Προσθέτουμε αυτά που ωφελούν και λείπουν

Nikolaos Vrousgos