Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΕΧΕΙ ΡΟΥΦΗΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ


 

Η προσοχή του ανθρώπου τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι απορροφημένη σε μια οθόνη.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας οι πιο πολλοί εργαζόμενοι ΒΛΕΠΟΥΝ έναν υπολογιστή.
Τα μάτια τους σαρώνουν εικόνες και λέξεις και ο εγκέφαλος τους επεξεργάζεται διάφορες πληροφορίες .
Επιπρόσθετα όλοι έχουν ένα κινητό τηλέφωνο στην εποχή μας.
Ένα κινητό τηλέφωνο που έχει διάφορες εφαρμογές πάνω στην οθόνη του.
Ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου παίζει παιχνίδια, βλέπει εικόνες και πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνεί με άλλους.
Η ενασχόληση του με το κινητό διαρκεί σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να μην επεξεργάζεται αναλυτικά όλα όσα συμβαίνουν γύρω του.
Γίνεται ένας παθητικός δέκτης των αποφάσεων του κατεστημένου χωρίς να εμβαθύνει στη πραγματική τους σημασία.
Εκτός από το κινητό και τον υπολογιστή στο γραφείο όταν επιστρέφει σπίτι απορροφάται από την οθόνη της τηλεόρασης βλέποντας είτε ειδήσεις , είτε ταινία είτε οτιδήποτε άλλο που τον ευχαριστεί.
Επομένως όλη την ημέρα η προσοχή του είναι απορροφημένη σε μια οθόνη.
Συνεπώς λόγω αυτού δεν ασκεί την κριτική του ικανότητα, δεν στοχάζεται και δεν προβληματίζεται γύρω από σημαντικά θέματα για το επίπεδο ελευθερίας και ευημερίας του στην κοινωνία που ζει.
Επίσης δεν του απομένει αρκετός χρόνος να βγει έξω από το καβούκι του , να συναντηθεί με άλλους ανθρώπους και να συζητήσει τα καθημερινά δρώμενα που συμβαίνουν στη ζωή του και γενικά γύρω του.
Αυτό τον εμποδίζει να έχει επαφή με την πραγματικότητα, να γίνεται κοινωνός διαφόρων τρόπων σκέψης και να χτίζει συνεκτικούς δεσμούς με τους συμπολίτες του.
Η παρακολούθηση μιας οθόνης καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας του προκαλεί αποχαύνωση και τον μετατρέπει σε ένα πειθήνιο άβουλο ον.
Η οθόνη του εκπέμπει τις πληροφορίες που συμφέρει στο σύστημα να πιστέψει για να μειώσει αισθητά την αντίδραση του στις παράλογες και επιζήμιες αποφάσεις του.
Όταν η προσοχή του είναι στραμμένη άλλου παρακολουθώντας μια οθόνη του διαφεύγουν τα διάφορα ανομήματα και οι απάνθρωπες νομοθεσίες που το σύστημα πράττει καθημερινά.
Λειτουργεί η όραση του αλλά νεκρώνει η αντίληψη του με αποτέλεσμα να κολλάει στα φαινόμενα και να χάνει την ουσία και το βαθύ νόημα.
Συμπερασματικά η οθόνη φυλάκισε την ανθρώπινη ύπαρξη σε μια παράλληλη πραγματικότητα για να μην προσέχει το καθημερινό έργο της καταστροφής του από το σάπιο κατεστημένο που κυριαρχεί σε όλα τα συστήματα εξουσίας.

Peter Minas