Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΠΑΓΚΡΕΑΣ : Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ



Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Συγκεκριμένα, βρίσκεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Η χοληδόχος κύστη, το ήπαρ και ο σπλήνας περιβάλλουν το πάγκρεας. Αποτελεί μέρος του πεπτικού μας συστήματος. Το πάγκρεας είναι όργανο και αδένας. Οι αδένες είναι όργανα που παράγουν και απελευθερώνουν ουσίες στο σώμα. 

♦ τoυ Στράτου Μελίτη, Health Coach, www.stratosmelitis.com

Το πάγκρεας εκτελεί δύο κύριες λειτουργίες:

-Ενδοκρινική λειτουργία: Εκπέμπει ορμόνες που ελέγχουν την ποσότητα του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός σας


–Εξωκρινή λειτουργία: Παράγει ουσίες (ένζυμα) που βοηθούν στην πέψη.


Αυτά τα ένζυμα είναι:


Α. Tρυψίνη και χυμοθρυψίνη για την πέψη πρωτεϊνών


Β. Aμυλάση για την πέψη υδατανθράκων


Γ. Λιπάση για να διασπάσει τα λίπη


Όταν τα τρόφιμα εισέρχονται στο στομάχι, ο παγκρεατικός χυμός ενώνεται με τη χολή και απελευθερώνονται στο δωδεκαδάκτυλο του λεπτού εντέρου ώστε να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να αφομοιώσει τα λίπη, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Πάγκρεας Ο Στρατηγός του Μεταβολισμού


Η ενδοκρινής μάζα του παγκρέατος αποτελείται από κύτταρα με νησάκια (νησίδες του Langerhans) που δημιουργούν και απελευθερώνουν σημαντικές ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.


Δύο από τις κύριες ορμόνες του παγκρέατος είναι η ινσουλίνη, η οποία δρα ως κλειδί που ξεκλειδώνει τα λιποκύτταρα, το ήπαρ, και τους μυς, για να αποθηκεύσουν τα σάκχαρα μετά από γεύμα, και η αδελφή της γλυκαγόνη, η οποία δίνει εντολή στα κύτταρα να απελευθερώσουν την αποθηκευμένη γλυκόζη, ώστε να έχει ο οργανισμός μας ενέργεια όταν είμαστε σε κατάσταση νηστείας, αλλά και στην μετατροπή του αποθηκευμένου λίπους σε γλυκόζη, για τον ίδιο λόγο.


Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας το πάγκρεας να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, οπότε θα πρέπει να εξαλείψουμε την φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα. Όταν ακούτε ασθένεια με την κατάληξη -ίτης υποδηλώνει φλεγμονή.


Διαβάστε επίσης ⇒ Υγιές Ήπαρ 4 βήματα για μια φυσική αποτοξίνωση


Γιατί δημιουργείται η παγκρεατίτιδα;

Λόγω χολόλιθων και αλκοόλ. Για το αλκοόλ, δεν τίθεται θέμα: Κόκκινο κρασί ή μπύρα χωρίς αλκοόλ. Από την άλλη, οι χολόλιθοι έχουν ως κύρια αιτία τους τη χοληστερόλη και τα παράσιτα.


Χοληστερόλη λαμβάνουμε κυρίως από ζωικές τροφές, ή χείριστης ποιότητας έλαια και junk food. Oπότε το πολύ μία φορά την εβδομάδα κρέας, γαλακτοκομικά μόνο αν έχετε ενεργό το ένζυμο λακτάση, το οποίο σχεδόν το 70% της γης δεν το έχει, και τέλος, μακριά από junk food.


Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς τα λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία


*Να θυμάστε:

Το φλεγμαίνον πάγκρεας συχνά πιέζει το δωδεκαδάκτυλο και παρεμβαίνει στη διέλευση των τροφών από το στομάχι δημιουργώντας ναυτία και έμετο. Η SIRS (συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση) μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό.


Γενικά, υπάρχουν κάποια διατροφο-φάρμακα εξαιρετικά για την λειτουργία του παγκρέατος. Καταρχήν, όλα τα αντιφλεγμονώδη, όπως πιπερόριζα και κουρκουμάς (πάντα μαζί με λίγο πιπέρι). Τριμμένο γαρίφαλο, σουμάκ, γλυκόριζα και κανέλα Κεϋλάνης είναι όλα τους εξαιρετικά. Να θυμάστε: γαρίφαλο λίγο, γλυκόριζα ½ κουταλάκι γλυκού και όχι για πάνω από μήνα, και κανέλα όχι βράδυ. Επίσης, να περπατάτε πολύ, και να κάνετε συχνά αποπαρασίτηση, με βότανα όπως η Αρτεμισία (όχι πάνω από 15 συνεχόμενες μέρες) και το βάμμα πρόπολης.

Πηγή