Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΧΥΜΟΥΣ



Νηστεία σημαίνει να στερηθείτε το φαγητό ή ορισμένα είδη φαγητού για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Η νηστεία είναι, ίσως, ο συντομότερος τρόπος για την αποβολή των τοξινών από το σώμα, ενώ συγχρόνως επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να ξεκουραστεί και να αυτοθεραπευτεί.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΜΕ ΧΥΜΟΥΣ
Οι σύντομες νηστείες που βοηθούν την διαδικασία της αποβολής των αχρήστων είναι το ιδεώδες προληπτικό μέτρο για την υγεία. Κατά τη διάρκεια μιας νηστείας με χυμούς, το σώμα διεγείρεται και έχει μεγαλύτερη μεταβολική και απορριπτική δραστηριότητα. Τα κιλά χάνονται, το δέρμα σφίγγει και καθαρίζει, τα μαλλιά γυαλίζουν, τα μάτια λάμπουν, τα έντερα και άλλα πεπτικά όργανα αναπαύονται και αυτοκαθαρίζονται και χρειάζεται λιγότερος ύπνος.
Πολλοί απ’ αυτούς που κάνουν τη νηστεία με χυμούς αναφέρουν ότι γνώρισαν ένα σωματικό «ανέβασμα». Αντίθετα με την τεμπελιά και υπνηλία που μας πιάνει μετά τις μεγάλες γιορτές εξαιτίας του υπερβολικού φαγητού, οι περισσότεροι απ’ αυτούς που νηστεύουν με χυμούς, λένε ότι αισθάνονται δυνατότεροι και πιο ενεργητικοί, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τρώνε ελαφρά όταν ταξιδεύουν ή όταν εντείνουν την προσοχή τους σε παρατεταμένες περιόδους πνευματικής εργασίας.
Οι σύντομες νηστείες, όπως αυτές που περιγράφονται σ’ αυτό το κεφάλαιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από υγιείς ενήλικες για να αυξήσουν το επίπεδο της ενεργητικότητάς τους και την πνευματική τους διαύγεια.
Η νηστεία με χυμούς μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου που την ακολουθεί, μέσα από την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο που απαιτείται για να γίνει η νηστεία. Αφού αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να νηστέψετε επί τρεις μέρες, ίσως αισθανθείτε ότι μπορείτε να ελέγξετε περισσότερο τη διατροφή σας, μαζί με άλλα πράγματα στη ζωή σας. Μέσα από τη νηστεία, μαθαίνει να ελέγχετε το σώμα σας και την όρεξή σας.
Αλλά, αν αφήσουμε κατά μέρος τα ψυχολογικά οφέλη, είναι καλό να έχετε υπόψη σας τον βασικό σκοπό της νηστείας με χυμούς: να διατηρήσει το σώμα υγιές. Μπορείτε να θεωρήσετε τα πνευματικά και συναισθηματικά οφέλη που αποκτώνται από τη νηστεία σαν «πνευματικά μερίσματα».
Αν έχετε τον παραμικρό ενδοιασμό για τη νηστεία με χυμούς, ίσως να μην είστε ακόμη έτοιμοι γι’ αυτήν. Ίσως να μην είστε ποτέ. Αλλά μην απογοητεύεστε. Μπορείτε να καθαρίσετε και να διορθώσετε το σώμα σας πιο σιγά, αλλά με τον ίδιο τρόπο, τρώγοντας βάσει μιας «δίαιτας υγιεινών τροφών», πλούσιας σε πλήρεις σπόρους, φασόλια, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και άλλες τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, δεν έχουν αλλάξει υφή, ή δεν έχει αλλάξει η φυσική μορφή τους και πίνοντας πολλούς φρέσκους χυμούς.
Τελικά, για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας και τους πιο ηλικιωμένους, είναι ίσως καλύτερο να προσθέσετε υγιεινές τροφές και φρέσκους χυμούς στη συνηθισμένη δίαιτά σας, πριν τολμήσετε τη νηστεία.
ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Αν ακολουθήσετε πιστά τις συστάσεις αυτού του κεφαλαίου, η σωματική δυσφορία που ίσως αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της νηστείας με χυμούς, θα είναι η μικρότερη δυνατή. Είναι πιθανό να αισθανθείτε μικρές ενοχλήσεις, όπως μια μύτη που τρέχει, μυς που πονούν, παροδική κόπωση, ανορεξία, κ.ο.κ. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά. Όταν περάσουν, θα αισθάνεστε καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Αν, για κάποιο λόγο, ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νηστείας επιμείνει για αρκετές μέρες, απλά σταματήστε τη νηστεία.
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
Προσπαθήστε να μη ζορίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τη μία ως τρεις μέρες που διαρκεί η νηστεία, προσπαθήστε να αποφύγετε τα ραντεβού και τις μικροδουλειές. Αντίθετα, μάλιστα, ξεκουραστείτε, διαβάστε, ασκηθείτε ελαφρά, δουλέψτε στον κήπο ή πηγαίνετε στην παραλία. Αν αισθανθείτε τη διάθεση να κοιμηθείτε, κάντε το. Όταν πίνετε τα συνιστώμενα δυο με τρία λίτρα υγρών καθημερινά, ο επιπλέον ύπνος θα κάνει καλό στο σώμα σας. Κανονικά θα χρειάζεστε λιγότερο ύπνο κατά τη διάρκεια της νηστείας, επειδή για την εξισορρόπηση των σωματικών λειτουργιών απαιτείται λιγότερος ύπνος.
Αν έχετε τη διάθεση, κάντε κάθε πρωί της νηστείας ένα απλό κλύσμα με ζεστό νερό. Το κλύσμα θα επιταχύνει την απόρριψη των περιττωμάτων από το παχύ έντερο. Αντί για τα κανονικά γεύματα, πίνετε ένα ή δυο ποτήρια των 240 γραμμαρίων φρέσκου χυμού λαχανικών ή φρούτων. Τους χυμούς αυτούς μπορείτε να τους πιείτε «όπως έχουν» ή αραιωμένους με νερό της πηγής. Αν διψάσετε, ανάμεσα στα γεύματα των φρέσκων χυμών, πιείτε ένα ακόμα ποτήρι χυμού, ή λεμονόνερο, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο αγνό μέλι ή φυτικό σιρόπι (maple syrop). Πίνετε αρκετά ποτήρια χυμού και λεμονόνερου, ώστε να φτάνουν τα δυο με τρία λίτρα υγρών καθημερινά.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Μετά τη νηστεία, αφήστε το σώμα σας να ξανασυνηθίσει σιγά-σιγά στις στερεές τροφές. Όσοι νηστεύουν, έχουν την τάση να ξυπνούν το πρωί που τελειώνει η νηστεία τους και να τρώνε ότι βρούνε μπροστά τους! Το καλύτερο είναι να σταματήσετε τη νηστεία μ’ ένα πρωινό (ή βραδινό, αν σταματήσετε τη νηστεία το βράδυ), αποτελούμενο από απλές τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα ή τα βρασμένα στον ατμό λαχανικά. Μέχρι να ξαναπεινάσετε για το επόμενο γεύμα, θα είστε έτοιμοι να ξαναρχίσετε κανονικό, ελαφρό, φαΐ. Έχετε υπόψη σας, πάντως, ότι το στομάχι μαζεύει πολύ κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αν τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού, σε πιο συχνά διαστήματα, δε θα έχετε το δυσάρεστο συναίσθημα της βαρυστομαχιάς που μπορεί να εμφανιστεί όταν διακόψετε τη νηστεία.
ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε τη νηστεία με χυμούς ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Το κομμάτι αυτό θα σας δώσει μερικές γενικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια νηστεία με χυμούς. Για παράδειγμα, η σύσταση να πίνετε δύο με τρία λίτρα υγρών την ημέρα, είναι καθοριστική για τη διαδικασία της νηστείας και αν αγνοηθεί, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Ο τρόπος με τον οποίο θα σταματήσετε τη νηστεία είναι επίσης σημαντικός: φάτε μικρά, απλά γεύματα, σε συχνότερα χρονικά διαστήματα, μέχρι το στομάχι να ξαναγυρίσει στην προ της νηστείας κατάσταση.
Νηστέψτε μια μέρα, δύο μέρες ή και τις τρεις μέρες. Αν στη μέση της πρώτης μέρας αισθανθείτε ότι θα πιεστείτε πολύ για να συνεχίσετε τη νηστεία, απλά διακόψτε τη νηστεία, με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω. Αν η διαδικασία της νηστείας γίνει μια μακροχρόνια τιμωρία για σας, καλύτερα να την αλλάξετε για να την προσαρμόσετε στις ανάγκες σας ή να την εγκαταλείψετε τελείως.
Κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε νηστείας, το αίμα συγκεντρώνεται κυρίως στην περιοχή του υπογαστρίου. Δεν είναι καθόλου κακό να έχετε περισσότερο αίμα σ’ αυτήν την περιοχή, αυτό όμως σημαίνει ότι έχετε λιγότερο αίμα στο κεφάλι. Μπορεί, έτσι, να προκληθεί ζαλάδα, αν κάνετε πολλές απότομες κινήσεις. Κάντε, λοιπόν, με προσοχή τις κινήσεις σας.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κύματα ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας ή όλων των ημερών. Τους δημιουργείται η επιθυμία να κάνουν νέο ρεκόρ στον αριθμό των χιλιομέτρων που μπορούν να περπατήσουν ή των ωρών που μπορούν να δουλέψουν. Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε.
Αντίθετα, να είστε μετριοπαθείς και να διοχετεύετε την ενέργειά σας προς τον εσωτερικό καθαρισμό του σώματος που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Λίγη ελαφριά άσκηση είναι ωφέλιμη. Αλλά αποφύγετε τις πολλές ώρες περπατήματος ή εργασίας που κουράζει υπερβολικά.
Επίσης, προσπαθήστε, κατά τη διάρκεια της νηστείας, να μένετε κοντά στο σπίτι σας. Δε συνιστάται να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της νηστείας, ιδιαίτερα να οδηγείτε σε μεγάλες αποστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί το μυαλό και τα ανακλαστικά να μην είναι τόσο οξυμένα κατά τη διάρκεια της πρώτης σας νηστείας. Η προσοχή θα πρέπει να είναι ο οδηγός σας. Αν είναι δυνατόν, περάστε πολλές ώρες στο ύπαιθρο, στον ήλιο, μαστορεύοντας στον κήπο σας κ.ο.κ. Το φως του ήλιου θα διεγείρει πολλές καθοριστικές διεργασίες του σώματος. Για το λόγο αυτό, συνιστώ τη νηστεία με χυμούς κατά τη διάρκεια ηλιόλουστων ημερών — κατά προτίμηση την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μόλις ολοκληρώσετε με επιτυχία την πρώτη σας νηστεία με χυμούς, θα μπορείτε να διαμορφώσετε την επόμενη νηστεία σας σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ
Η παρακάτω ανακεφαλαίωση μιας τυπικής μέρας, κατά την οποία ακολουθούμε τη νηστεία με χυμούς, μπορεί να χρησιμεύσει σαν πρόχειρος οδηγός αναφοράς. Χρησιμοποιείστε αυτόν τον οδηγό κατά τη διάρκεια της νηστείας σας.
  • Αρχίζετε κάθε μέρα της νηστείας μ’ ένα απλό κλύσμα με νερό, αν έχετε τη διάθεση.
  • Κάθε πρωί, πίνετε ένα ή δυο ποτήρια φρέσκου χυμού φρούτων ή λαχανικών.
  • Μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, μπορείτε να πιείτε ένα ακόμα ποτήρι χυμού ή λεμονόνερου, αν θέλετε, πιείτε ένα ή δυο ποτήρια χυμού λαχανικών ή χόρτων για γεύμα και κάντε το ίδιο για δείπνο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό λαχανικών με χυμό φρούτων, αν προτιμάτε.
  • Χρειάζεται πολύ ξεκούραση και ηρεμία. Ξεμουδιάστε και περπατήστε με μέτρο. Περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε στο ύπαιθρο. Και μην πιέζετε τον εαυτό σας να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ή χρονοδιάγραμμα.
  • Διακόψτε τη νηστεία είτε μετά από μερικές ώρες, ή μετά από μία, δύο ή τρεις ημέρες, μ’ ένα απλό γεύμα φρέσκων φρούτων ή λαχανικών βρασμένων στον ατμό.
Αν ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις, η πρώτη σας νηστεία θα είναι μια ευχάριστη και αξιόλογη περιπέτεια στο χώρο της αυτογνωσίας και της αυτοβοήθειας. Θα σας επιτρέψει να κάνετε ένα γιγάντιο βήμα προς τη διαφύλαξη της μελλοντικής σας υγείας και ευτυχίας.
--------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Stephen Blauer:
“ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΧΥΜΩΝ” - 1992 -