Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΜΙΚΕΛΙΟ (MICELIO Ή MYCORRHIZA)


 

Ξέρετε τι είναι το Μικέλιο;

Όταν ήμουν στο κολέγιο, το σπούδαζα συχνά, αλλά εκείνα τα χρόνια, για μένα ήταν απλά θεωρία, κάτι που έπρεπε να μάθεις για ένα τεστ.

Χθες βράδυ ενώ έβλεπα μια εκπομπή στην τηλεόραση (COSMOS), άκουσα ξανά γι ' αυτήν, και ήταν θαυμάσια.

Το Micelio ή mycorrhiza, είναι ένας μύκητας που επεκτείνεται κάτω από το έδαφος, δημιουργώντας ένα δίκτυο σύνδεσης μεταξύ όλων των φυτικών ειδών, κάτι σαν το δίκτυο διαδικτύου, που τους επιτρέπει όχι μόνο να επικοινωνήσουν, αλλά και να φροντίζουν, να προστατεύουν, να τρέφονται, να αποθηκεύονται στο νερό.

Όταν ένα δασικό δέντρο πέφτει, αυτό το μυκήλιο επικοινωνεί στα υπόλοιπα δασικά δέντρα, ότι ένα από αυτά πεθαίνει και όλα τα άλλα δέντρα μέσω του μυκηλίου αρχίζουν να φροντίζουν για τον κορμό που απομένει για να προσπαθήσουν να σώσουν τη ζωή. Τον ταΐζουν, του δίνουν νερό, τον προστατεύουν. Επειδή αυτό το πορτ μπαγκάζ που πεθαίνει είναι μέρος της οικογένειας των δασών.

Γιατί το είδος μας που πιστεύει ότι είναι τόσο ανώτερο και δεν μπορεί να το δει αυτό.

Γιατί νομίζουμε ότι είμαστε τόσο έξυπνοι και ανώτεροι από άλλα είδη.

Γιατί αποσυνδεόμαστε τόσο πολύ από τα αδέλφια μας άλλων ειδών.

Όλα έχουν μια γλώσσα. Είναι η καθολική γλώσσα. Ας μάθουμε να επανασυνδεόμαστε με αυτή τη μη λεκτική γλώσσα, για να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε μέρος του ίδιου. Δεν είμαστε ούτε ανώτεροι ούτε κατώτεροι. Είμαστε σαν τα μωρά που έχουμε πολλά να μάθουμε από τα μεγαλύτερα αδέλφια μας, δέντρα και δάσος, και πάνω απ ' όλα να μάθουμε από τη Μητέρα Γη

Kris Thel