Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΧΑΒΑΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ

Τα τελευταία τρία χρόνια, το ένα πέμπτο των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου έχουν πεθάνει
- και υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι τα αντιηλιακά παίζουν κάποιο ρόλο. 6.000 έως 14.000 τόνοι αντηλιακού πέφτουν στη θάλασσα σε περιοχές κοραλλιογενών υφάλων κάθε χρόνο, εκθέτοντας τα πανέμορφα υποβρύχια οικοσυστήματα σε χημικές ουσίες που μπορούν να τα σκοτώσουν.

Η Χαβάη πρόκειται να γίνει το πρώτο έθνος που απαγορεύσει τη χρήση αντηλιακών που περιέχουν οξυβενζόνη και οκτινοξάτη, δύο χημικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο τους κοραλλιογενείς υφάλους. Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Environmental Contamination και Toxicology, διαπίστωσε ότι τα χημικά έχουν μια σειρά επιπτώσεων στα κοράλλια, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας στην ανάπτυξη κοραλλιών, την λεύκανση των κοραλλιών και τη γενετική βλάβη των κοραλλιών και άλλων οργανισμών. Διαπίστωσε επίσης ότι και οι δύο χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν γυναικεία αναπαραγωγή σε ενήλικα αρσενικά ψάρια και να αυξήσουν τις αναπαραγωγικές ασθένειες σε πλάσματα από αχινούς σε είδη parrotfish και θηλαστικά παρόμοια με τη φώκια της Χαβάης. Οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν νευρολογικές συμπεριφοριστικές μεταβολές στα ψάρια και να έχουν πιθανή επίδραση στα πολλά απειλούμενα είδη που βρίσκονται στα ύδατα της Χαβάης, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών.

Ήδη οι ύφαλοι της Χαβάης απειλούνται. Οι πολύχρωμοι ύφαλοι της Χαβάης αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους τουρίστες - αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των υποβρύχιων οικοσυστημάτων. Το ένα τέταρτο των ωκεάνιων ειδών εξαρτάται από τους υφάλους για τροφή και καταφύγιο., 

Με το νέο νόμο απαγορεύεται για τους ανθρώπους στη Χαβάη να πουλούν ή να διανέμουν τα αντηλιακά (εκτός εάν πρόκειται για χρήση με συνταγή) από την 1η Ιανουαρίου 2021.