Σελίδες

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΩΡΑ!....

 


Πώς να Μην Πεθάνουμε Πρόωρα Σύμφωνα με τον δρα Michael Greger

Υπάρχει κάποιος τρόπος να μην πεθάνουμε πρόωρα από μία από τις 15 κύριες αιτίες θανάτου που διεκδικούν, τουλάχιστον στην Αμερική, περίπου 1.750.000 ζωές κάθε χρόνο; Σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό γιατρό Michael Greger υπάρχει και είναι εξαιρετικά απλός.
Ας δούμε όμως πρώτα ποιες είναι αυτές οι κύριες αιτίες θανάτου που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να αποφευχθούν και σε πολύ μεγάλο ποσοστό να αντιστραφούν.
Με σειρά επικινδυνότητας είναι: καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), ιατρογενείς αιτίες, εγκεφαλικές παθήσεις (εγκεφαλικό και Αλτσχάιμερ), πεπτικοί καρκίνοι, λοιμώξεις (αναπνευστικές και του αίματος), διαβήτης, υπέρταση, παθήσεις του συκωτιού (κύρωση ήπατος και καρκίνος), καρκίνοι του αίματος, νεφροπάθεια, καρκίνος του μαστού, αυτοκτονία, καρκίνος του προστάτη, Πάρκινσον.
Και ποιος είναι αυτός ο απλός τρόπος που μας προφυλάσσει σε μέγιστο βαθμό από όλα αυτά τα δεινά; Για τον δρα Michael Greger συνοψίζεται στα εξής:
«Η αλήθεια είναι ότι η επιμονή σε μόλις τέσσερις απλούς παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να ασκήσει μία ισχυρή επίδραση στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών: μην καπνίζετε, μην είστε παχύσαρκοι, κάντε μισή ώρα άσκηση την ημέρα και τρώτε πιο υγιεινά, δηλαδή περισσότερα φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά και λιγότερο κρέας. Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες από μόνοι τους έχουν βρεθεί να σχετίζονται με το 78% του κινδύνου ανάπτυξης μίας χρόνιας πάθησης [...].
Ίσως είναι ώρα να σταματήσουμε να κατηγορούμε τη γενετική και να εστιάσουμε στο περισσότερο από 70% που βρίσκεται άμεσα υπό τον έλεγχό μας. Έχουμε τη δύναμη».
Πώς σχετίζονται όμως οι καρδιαγγειακές και οι πνευμονικές παθήσεις με τις εγκεφαλικές; Και τι σχέση έχουν αυτές με τις λοιμώξεις και τις ιατρογενείς αιτίες θανάτου; Αν αποκτήσουμε μία σχετική διατροφική παιδεία μπορούμε να κατανοήσουμε τη σχέση της διατροφής με την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη, τη νεφροπάθεια, ακόμη και τους καρκίνους. Αν έχουμε μάτια και βλέπουμε είναι οφθαλμοφανείς οι συνδέσεις του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα ή της άσκησης με την καρδιοπάθεια.
Όμως, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, η αυτοκτονία, οι λοιμώξεις, οι ιατρογενείς αιτίες, είναι όλα ασύνδετα από το κάπνισμα, το πάχος, την άσκηση και τη διατροφή! Ή τουλάχιστον έτσι μας φαίνεται… Γιατί η αλήθεια είναι όπως πάντοτε πολύ απλή και για αυτό δυσνόητη!
Η αλήθεια λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο συνολικός τρόπος ζωής μας, που περιλαμβάνει τις διατροφικές μας συνήθειες, συντελεί ή όχι στην αναβάθμιση και διατήρηση της υγείας μας με αποτέλεσμα να γινόμαστε ανθεκτικοί ή όχι απέναντι σε όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες. Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενο άρθρο (βλ. περιοδικό «Περίσσια Ζωή», Τεύχος 10 – Lifestyle Medicine – Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα του δρα Dean Ornish), η υγιεινή διατροφή είναι μία και σχετίζεται με όλες τις παθήσεις.
«Υπάρχει μόνο μία κοινή διατροφή που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, την αναχαίτιση ή ακόμη και την αντιστροφή καθενός από αυτούς τους δολοφόνους. Σε αντίθεση με τα φάρμακα, δεν υπάρχει ένα είδος διατροφής για τη βέλτιστη λειτουργία του συκωτιού και μία διαφορετική διατροφή για τη βελτίωση των νεφρών μας. Η διατροφή που είναι υγιεινή για την καρδιά είναι υγιεινή και για τον εγκέφαλο και είναι υγιεινή και για τους πνεύμονες. Η ίδια διατροφή που βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου, συμβαίνει να είναι η ίδια διατροφή που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και κάθε άλλης αιτίας θανάτου από τον παραπάνω κατάλογο με τις 15 κύριες αιτίες. […]
Η μία κοινή διατροφή που έχει βρεθεί ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν πολλές από αυτές τις χρόνιες παθήσεις είναι μία φυτική διατροφή με πλήρεις τροφές που ορίζεται ως ένα διατροφικό μοτίβο που ενθαρρύνει την κατανάλωση ανεπεξέργαστων φυτικών τροφών και αποθαρρύνει τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τις επεξεργασμένες τροφές».
(δρ Michael Greger, How Not to Die, σελ. 11, εκδ. Pan Books, 2018).
[...] «Υπάρχει μία αυξανόμενη ομοφωνία ότι «αυτό που ωφελεί την καρδιά μας, ωφελεί επίσης και το κεφάλι μας», γιατί η απόφραξη των αρτηριών εντός του εγκεφάλου με αθηρωματική πλάκα θεωρείται ότι παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ασθένειας του Αλτσχάιμερ. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν που το διατροφικό πρόγραμμα των «Οδηγιών Διατροφής και Τρόπου Ζωής για την Πρόληψη του Αλτσχάιμερ» που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό Neurobiology of Aging, ανέφερε ότι: «Τα λαχανικά, τα όσπρια (φασόλια, αρακάς και φακές), τα φρούτα και τα πλήρη δημητριακά θα πρέπει να αντικαταστήσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως κύρια είδη της διατροφής». […]
Γενικά σκεφτόμαστε την αθηροσκλήρωση ως μία κατάσταση της καρδιάς, αλλά έχει περιγραφεί ως μία «πανταχού παρούσα παθολογία που εμπλέκει ουσιαστικά ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό» (Kovacic JC, Fuster V. Atherosclerotic risk factors, vascular cognitive impairment, and Alzheimer disease. Mt Sinai J Med. 2012, 79:664-73)».
(δρ Michael Greger, How Not to Die, σελ. 11, εκδ. Pan Books, 2018)
---------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ευστράτιου Παπαναγιώτου: “Πώς να Μην Πεθάνουμε Πρόωρα Σύμφωνα με τον δρα Michael Greger (EBOOK)"
Α΄ ηλεκτρονική έκδοση, Εκδόσεις “Μεταμόρφωση” Οκτώβριος 2020
Ανδρέας Καραβιώτης