Σελίδες

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΛΥΚΑ;



Είναι δύσκολο και πολλές φορές ακατόρθωτο να προσπαθούμε ανελλιπώς να απαλλαχτούμε από τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα προϊόντα, ακόμα και όταν η θέληση και τα κίνητρα μας είναι πολύ ισχυρά.
Και αυτό γιατί η ζάχαρη προκαλεί ποικίλες βιοχημικές αλλαγές στο σώμα μας (με τις σημαντικότερες να αφορούν τον εγκέφαλο), επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε και συμπεριφερόμαστε γύρω από την κατανάλωση της.
Αν αποφασίσουμε για παράδειγμα να διακόψουμε απότομα και με απόλυτο τρόπο την πρόσληψη ζάχαρης, το σώμα μας θα αντιδράσει, και μάλιστα επιβλητικά!
Συγκεκριμένα:
🧁 Τις πρώτες ώρες, καθώς ο οργανισμός μας έχει προσαρμοστεί για τόσο καιρό στην κατανάλωση ζάχαρης, το σάκχαρο του αίματος θα μειωθεί σε μη ιδανικά επίπεδα, οδηγώντας στην παρουσία αισθημάτων κόπωσης, αδυναμίας, εξάντλησης και πείνας.
🧠 Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος μας θα μας παροτρύνει να συνεχίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, έτσι ώστε να εξακολουθεί να μας παρέχει την άμεση, στιγμιαία ικανοποίηση και επιβράβευση που νιώθουμε έπειτα από την κατανάλωση της (μέσω απελευθέρωσης της ντοπαμίνης).
🦠 Τέλος, ορισμένα μικρόβια του πεπτικού συστήματος θα εμπλακούν με τους νευροδιαβιβαστές μας, επιζητώντας περισσότερη ζάχαρη προκειμένου να συνεχίζουν να αναπαράγονται και να επικρατούν μέσα στο σώμα μας, καθώς η επιβίωση τους εξαρτάται από όλα αυτά τα προϊόντα που καταναλώναμε αυτό το χρονικό διάστημα.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαταραχών, το σώμα θα μας εκλιπαρεί να φάμε άμεσα κάτι γλυκό και επεξεργασμένο!
Αν απορρίψουμε αυτήν του την επιθυμία, τότε καταλήγουμε σε πιθανή απορρύθμιση σακχάρου και σε συμπτώματα αδυναμίας, κόπωσης, ζαλάδων και έντονης πείνας.
Αν υποκύψουμε, τότε επιστρέφουμε και πάλι πίσω στον γνώριμο φαύλο κύκλο των αυξομειώσεων της γλυκόζης αίματος, των λιγούρων και τσιμπολογημάτων και της αδιάκοπης ενασχόλησης μας με την τροφή, προϊόντα της συνεχούς επαφής μας με επεξεργασμένα προϊόντα.
Πώς επομένως να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Κάθε μετάβαση απαιτεί σωστό προγραμματισμό.
Οι απότομες αλλαγές στη διατροφή μας με στόχο τη στέρηση και την πείνα θα επιφέρουν σημαντικές βιοχημικές ανισορροπίες και αναταραχές.
Γι’ αυτό, όσο ισχυρή και αν είναι η αρχική θέληση μας για διακοπή της ζάχαρης, αν επιθυμούμε να επιτύχουμε το στόχο μας, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με το σώμα μας.
Όσο περισσότερο το πιέζουμε, τόσο περισσότερο θα αντιδρά!
Στόχος δεν είναι η πείνα και η στέρηση, αλλά η θρεπτική, νοητική και συναισθηματική υποστήριξη του οργανισμού μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της μετάβασης από μια διατροφή με επεξεργασμένα προϊόντα σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά και θεραπευτικά τρόφιμα, τα οποία θα μας προστατεύουν από τα ενοχλητικά αισθήματα πείνας, λιγούρων, εξάντλησης και τροφικής εξάρτησης.
Προσθέτουμε γεύματα τα οποία είναι ενισχυμένα σε πρωτεΐνη (ψάρια και θαλασσινά, αυγά ελ. βοσκής, ξηροί καρποί), φυτική ίνα (φρούτα και λαχανικά) και ωφέλιμα λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια και ξηροί καρποί) που ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, εξισορροπώντας τα επίπεδα ορμονών και τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού.
Όταν πετύχουμε αυτόν το στόχο, το σώμα θα μας προσφέρει αυτό που πραγματικά επιθυμούμε: τον πλήρη έλεγχο στο τι επιλέγουμε να καταναλώνουμε!
Κάνοντας σήμερα την αρχή, κάθε ημέρα που περνά, τα επεξεργασμένα προϊόντα θα έχουν σταδιακά μικρότερη επίδραση πάνω μας, ελκύοντας μας σε ένα πολύ μικρότερο βαθμό.
Η βιοχημεία του σώματος μας θα επανέλθει και πάλι σε ισορροπία, ενώ η σχέση μας με την τροφή θα γίνει πιο ουσιώδης και υγιής.
Αν δώσουμε στο σώμα μας τη θρεπτική, νοητική και συναισθηματική υποστήριξη που αναζητά καθημερινά, αυτό με τη σειρά του θα μας προσφέρει τον πολυπόθητο έλεγχο που αναζητούμε στη διατροφή, αλλά και στη ζωή μας!