Σελίδες

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΝΗΣΤΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ...



Τα τελευταία 4 χρόνια έχω καθιερώσει κάθε φθινόπωρο να κάνω νηστειοθεραπεία για ένα μήνα συνεχόμενα, και ακολουθώντας κλιμακωτά διάφορα είδη νηστείας. Φέτος επέλεξα τον Σεπτέμβρη, και μιας και ολοκλήρωσα αυτή τη διαδικασία σκέφτηκα να σας πω μερικά πράγματα σχετικά με τον τρόπο και τους λόγους που την εφαρμόζω.
Στο πρώτο δεκαήμερο ξεκινάω με 100% φυτική ωμοφαγία (φρούτων και λαχανικών). Έτσι προετοιμάζω το πεπτικό μου σύστημα για την Σταφυλοθεραπεία που ακολουθώ στο δεύτερο δεκαήμερο. Κατόπιν στο τρίτο δεκαήμερο επιστρέφω σε 100% φυτική ωμοφαγία, δίνοντας πάλι την ευκαιρία στο πεπτικό μου να προσαρμοστεί ομαλά. Πιο κάτω στο κείμενο θα σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για τα βήματα που ακολουθώ στο κάθε δεκαήμερο ξεχωριστά.
Εκτός από τoν βασικό λόγο της αποτοξίνωσης για τον οποίο πρέπει να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες νηστειοθεραπείες ανά διαστήματα σε όλη την διάρκεια του έτους, ένα παραπάνω κίνητρο που με ωθεί το φθινόπωρο να μπαίνω σε αυτή την διαδικασία είναι η οχύρωση του ανοσοποιητικού μου συστήματος απέναντι στα κρύα και τις ιώσεις του χειμώνα. Πως γίνεται αυτό με την νηστειοθεραπεία;
Σύμφωνα με τις αρχές της Φυσικής Υγιεινής, όταν για μερικές μέρες τρεφόμαστε αποκλειστικά με φρούτα, συμβαίνουν τα εξής:
  • Λόγω της ελάχιστης ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται να ξοδευτεί για την πέψη των ωμών τροφών και ειδικά των φρούτων, το πεπτικό μας σύστημα ξεκουράζεται και αναζωογονείται.
  • Ο οργανισμός μας θρέφεται και ενυδατώνεται με τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά και μικροστοιχεία.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αυτοκαθαρισμού - αποτοξίνωσης του σώματος μέσω των απεκκριτικών οργάνων όπως, το ουρικό σύστημα, το εντερικό, τα πνευμόνια, το δέρμα, οι λεμφαδένες.
Με τον αυτοκαθαρισμό - αποτοξίνωση αποβάλλονται:
  • σαπισμένα υπολείμματα από δύσπεπτες τροφές που παραμένουν κολλημένα στα τοιχώματα των εντέρων (και που εμποδίζουν την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από άλλες τροφές, μας κάνουν λαίμαργους, και μας γεμίζουν με οξέα και παράσιτα),
  • περιττά και νοσηρά λίπη (που είναι γεμάτα με τοξίνες),
  • παχύρευστες βλέννες (που φράζουν τους αγωγούς του σώματος και κυρίως τα πνευμόνια),
  • ανόργανα και πετρωμένα άλατα (που φθείρουν τις αρθρώσεις και τα όργανα),
  • και πολλές άλλες νοσηρές ύλες που με τον καιρό συσσωρεύονται μέσα μας, αναλόγως με την ποιότητα της διατροφής μας αλλά και της ζωής του καθενός μας γενικότερα.
Με όλα αυτά λοιπόν (την θρέψη, την ενυδάτωση και τον αυτοκαθαρισμό) ενισχύουμε την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το πιο αποτελεσματικό φρούτο για νηστειοθεραπεία στην εποχή του φθινοπώρου είναι το σταφύλι, και μέχρι να μπει για τα καλά ο χειμώνας υπάρχουν άφθονα σταφύλια για να μπορεί ο καθένας να προγραμματίσει μια Σταφυλοθεραπεία για μερικές μέρες αναλόγως την εμπ.
Πιο αναλυτικά τα βήματα που ακολουθώ για την Νηστειοθεραπεία του Φθινοπώρου είναι ως εξής:
ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ
Το πρώτο δεκαήμερο ξεκινάω με 100% φυτική ωμοφαγία ως εξής: για τις πρώτες 5 μέρες καταναλώνω φρουτογεύματα (φρούτα, χυμούς, σμούθις, φρουτοπαγωτά, αποξηραμένα φρούτα) και μια-δυο σαλάτες ωμών λαχανικών καθημερινά. Έτσι αρχίζει ο ήπιος εσωτερικός καθαρισμός και ο επαναπρογραμματισμός της γεύσης ώστε να με ικανοποιούν οι απλές και φυσικές τροφές.
Μετά συνεχίζω πιο δυναμικά. Για τις επόμενες 4 μέρες καταναλώνω μόνο φρούτα και χυμούς, και την δέκατη μέρα κάνω νηστεία νερού για να αδειάσει εντελώς το στομάχι και το επάνω μέρος του εντέρου από τυχόν υπολείμματα τροφών και από οξέα. Με αυτό τον τρόπο πλέον μπορώ να καταναλώνω με ευχαρίστηση μόνο ένα είδος φρούτων και ο οργανισμός μου τα αφομοιώνει γρήγορα και πλήρως, οπότε θρέφομαι καλά και χορταίνω εύκολα. Έτσι είμαι έτοιμος για το επόμενο δεκαήμερο να μπω σε αποκλειστική σταφυλοφαγία (σταφυλοθεραπεία), και την κάνω ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ
Το πρωί με το που ξυπνήσω πίνω ένα ποτήρι νερό για να πάρω την απαραίτητη ενυδάτωση μετά τον ύπνο, και το πίνω αργά για να μην έχω αναγούλες. Αν έχω προσθέτω και μερικές σταγόνες λεμόνι. Κατόπιν το πρώτο γεύμα με σταφύλια το καταναλώνω όσο πιο αργά μπορώ (κατά τις 10-11π.μ. συνήθως), και στην συνέχεια της μέρας τρώω όποτε πεινάω (συνήθως άλλα 3-4 γεύματα) και σε ποσότητες χορτασμού.
Καλό είναι να μην πίνουμε νερό αμέσως μετά από τα γεύματα γιατί αραιώνει τα πεπτικά υγρά στο στομάχι και δυσκολεύει την πέψη. Εξ' άλλου τα σταφύλια περιέχουν πολύ και υψηλής ποιότητας νερό. Αν τυχόν όμως νιώσουμε έντονα την ανάγκη να πιούμε, τότε αυτό δεν προέρχεται από πραγματική δίψα αλλά από τα ζάκχαρα που έχουν παραμείνει στο στόμα και στον φάρυγγα. Σε αυτή την περίπτωση πίνουμε μερικές γουλιές. Πάντως μπορούμε να πιούμε όσο νερό θέλουμε, και εφ όσων διψάμε, μισή ώρα πριν το γεύμα.
Ενδιάμεσα στα γεύματα σταφυλιών, και αφού περάσει μία ώρα από το προηγούμενο γεύμα, μπορούμε να πίνουμε και ροφήματα βοτάνων όπως, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, τσουκνίδα, γλυκόριζα, κ.α. Η κατανάλωση ροφημάτων εκτός από το ότι ενισχύει τον εσωτερικό καθαρισμό, βοηθάει και όσους πίνουν καφέ να τον διακόψουν ή να τον περιορίσουν στο ελάχιστο.
Η σταφυλοθεραπεία ως επί το πλείστον γίνεται με σκουρόχρωμα σταφύλια, τραγανά και καλής ποιότητας, και τα μασάμε όσο μπορούμε καλύτερα. Στην ανάγκη αν δεν βρίσκουμε νόστιμα συμβατικά σταφύλια αγοράζουμε και βιολογικά. Το κόστος των βιολογικών δεν αποτελεί πρόβλημα διότι έτσι κι αλλιώς μόνο σταφύλια καταναλώνουμε. Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα που έχουν συνήθως τα συμβατικά, ούτε αυτά αποτελούν πρόβλημα. Απλώς μουλιάζουμε τα σταφύλια σε μπόλικο νερό με λίγο ξύδι για 3-4 λεπτά και μετά ξεπλένουμε καλά. Και να παραμείνει κάποια ποσότητα φυτοφαρμάκων, με την νηστειοθεραπεία ο οργανισμός μπορεί και τα αποβάλλει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Αν υπάρχει δυνατότητα για αποχυμωτή, φτειάχνουμε και χυμούς από σταφύλι. Χυμό μπορούμε να φτειάξουμε και αν χτυπήσουμε καλά τα σταφύλια στο μπλέντερ και μετά τα σουρώσουμε. Για τους χυμούς καλό είναι να επιλέγουμε σταφύλια χωρίς κουκούτσι, αλλιώς ο χυμός θα έχει τη γεύση ξύλου.
Στα αρχεία της ομάδας μπορείτε να βρείτε και δύο βιβλία που έχω ανεβάσει με θέμα την Σταφυλοθεραπεία και να πάρετε πολύτιμες γνώσεις, όχι μόνο για την διαδικασία της Σταφυλοθεραπείας, αλλά και για τις τυχόν αποτοξινωτικές-θεραπευτικές κρίσεις που μπορεί να παρουσιαστούν σε όσους έχουν πολύ επιβαρυμένο οργανισμό από παρελθόν κακής διατροφής.
ΤΡΙΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ
Στο τρίτο δεκαήμερο, τις πρώτες 5-6 μέρες συνεχίζω για μερικές μέρες να τρώω σταφύλια από το πρωί, αλλά στην διάρκεια της μέρας θα φάω και μερικά γεύματα από κάποιο άλλο είδος φρούτου, πχ δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια, καρπούζι, πεπόνι, κτλ. Στην συνέχεια αρχίζω να προσθέτω στο ημερήσιο μενού και 1-2 γεύματα με ωμά λαχανικά σε σαλάτες.
Αυτές τις μέρες που έχει καθαρίσει το πεπτικό μου σύστημα, μια ακόμα ανταμοιβή εκτός από την ενίσχυση της υγείας μου είναι και η απόλαυση που αισθάνομαι με τις φυσικές γεύσεις και τα αρώματα των τελευταίων καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, τα οποία τα απολαμβάνω όσο τίποτε άλλο.
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Από τις αρχές του Οκτώβρη μπαίνω σε 80% φυτική ωμοφαγία, με το 80% να είναι πάλι φρουτογεύματα και σαλάτες ωμών λαχανικών, και το 20% να αποτελείται από όσο το δυνατόν πιο υγιεινές μαγειρεμένες επιλογές, όπως λαχανικά στον ατμό ή ψητά με λίγο λάδι και μπαχαρικά. Ταυτόχρονα στις σαλάτες μου πλέον προσθέτω φύτρα οσπρίων ή σιτηρών, ξηρούς καρπούς (ωμούς) και κάποια φυτική σως από συνταγές του διαδικτύου (πχ βινεγκρέτ, σως αβοκάντο, σως ταχίνι, τυρί από αμύγδαλα ή κάσιους, κτλ).
Τους επόμενους χειμερινούς μήνες το βασικό μου πλάνο ημερήσιας διατροφής είναι θα έλεγα λίγο πιο επιβαρυμμένο από το καλοκαιρινό, και περιλαμβάνει 70-80% ωμοφαγία, με έμφαση πάλι στα φρουτογεύματα και σχεδόν κάθε βράδυ ένα ήπιο μαγειρευτό (χωρίς ζωικά) που συνοδεύεται από ωμή σαλάτα και σως. Και βέβαια τον χειμώνα κάνω και μερικές ατασθαλίες παραπάνω (πχ στις γιορτές ή στα μεγάλα κρύα), αλλά κάνω και τακτικές φρουτονηστείες μικρής διάρκειας και πατσίζω.
Ταυτόχρονα κινούμαι όσο μπορώ με υπαίθριους περιπάτους, τζόκινγκ, κλασικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, διατάσεις, θαλασσινά μπάνια μέχρι να χειμωνιάσει, ολιγόλεπτες ασκήσεις αναπνοών.
Αυτόν τον τρόπο διατροφής, και ζωής γενικότερα, τον έχω λατρέψει διότι με βοήθησε να επαναφέρω την υγεία μου σε άριστη κατάσταση, να διώξω όλα τα περιττά κιλά από πάνω μου, να έχω αποθέματα ενέργειας όλη μέρα, να βελτιώσω τον ύπνο μου, να απαλλαγώ από τις λιγούρες για ανθυγιεινές τροφές και να ξανα ανακαλύψω την νοστιμιά και την αξία των φυσικών - ανεπεξέργαστων τροφών.
Όσοι δεν έχετε αρχίσει ακόμα τις Σταφυλοθεραπείες, προλαβαίνετε άνετα να κάνετε κι εσείς. Και για όσες μέρες το αποφασίσετε, μην παραλείψετε να κάνετε και άλλες τόσες μέρες φυτική ωμοφαγία πριν και μετά. Έτσι θα έχετε ομαλή προσαρμογή και πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και τον γιατρό που σας παρακολουθεί.
Καλή συνέχεια και στηρίξτε την υγεία σας,, την χρειάζεστε και σας χρειάζεται...
ΑΚΑΡ