Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΓΑΛΗΝΟΣ - ΥΓΕΙΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ

 

Ο Γαληνός στο έργο του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” ασχολείται με τη διαιτητική, δηλαδή με την ιατρική που έχει σαν στόχο την πρόληψη των ασθενειών μέσω της υπόδειξης των κατάλληλων κανόνων και συμβουλών, για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ειδικό για τον κάθε έναν από εμάς.


Επιμένει ο Γαληνός πως η ποιότητα των χυμών των τροφών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του ανθρώπου και για αυτό η ποιότητα των χυμών που περιέχουν οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη των ασθενειών και των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Εκτός από τη σωστή επιλογή των τροφών εξέχουσα σημασία στο έργο του Γαληνού κατέχει και η άσκηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Η κίνηση και η μη κίνηση ανάλογα -πάντα- με τις περιστάσεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ευ ζην.
Στο 3 κεφ.του έργου του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” και στη παρ.3 και 4 διαβάζουμε:
“γιατί το μεγαλύτερο κακό για τη διατήρηση της υγείας είναι η πλήρης απραξία του σώματος, όπως ακριβώς και το μεγαλύτερο καλό είναι η μέτρια κίνηση.
Γιατί κανείς δεν θα νοσήσει καθόλου, αν φροντίζει, όσο πρέπει, να μην εμποδίζει την πέψη και ταυτόχρονα δεν πραγματοποιεί κάποια έντονη κίνηση μετά τα γεύματα.
Γιατί όπως ακριβώς είναι πάρα πολύ μεγάλο καλό, για την υγεία, η άσκηση πριν από τα γεύματα, έτσι πάρα πολύ βλαβερή είναι κάθε κίνηση μετά τα γεύματα.
Γιατί η τροφή διανέμεται από την κοιλιά προτού χωνευτεί και από αυτό το πράγμα συγκεντρώνεται πλήθος άπεπτων χυμών στις φλέβες, από τους οποίους συνηθίζουν να γεννιούνται κάθε λογής νοσήματα, όταν αυτοί δεν προλάβουν να διαλυθούν με περισσότερους κόπους…”
Και βέβαια ο Γαληνός, όπως και άλλοι αρχαίοι γιατροί και φιλόσοφοι, ήταν οπαδός του μέτρου
και
ως εκ τούτου δεν υποστήριζε την υπερκατανάλωση εδεσμάτων που περιείχαν είτε πολύ παχιούς, είτε πολύ λεπτούς χυμούς, παρά μόνο εδεσμάτων που περιείχαν μέτριους χυμούς!
Η κατανάλωση σωστά ισορροπημένων τροφών αποτελούσε την πλειονότητα της προληπτικής θεραπείας καθώς και της αποκατάστασης της αρμονίας του οργανισμού μετά την εμφάνιση της ασθένειας.
Όλα αυτά που μας έχουν μεταδώσει οι αρχαίοι πανεπιστήμονες, γιατροί και φιλόσοφοι, τα τελευταία χρόνια, μέσα από πειράματα, επιβεβαιώνονται και η περίφημη ρήση του Γαληνού:“νόσος ἐκάκωσε την γαστέρα και ἀσθενῆ παρεσκεύασεν εἰς τον ἔπειτα βίον” επιβεβαιώνεται περίτρανα μέσα από τις σημερινές έρευνες, οι οποίες καταδεικνύουν τη χλωρίδα του εντέρου ως ρυθμιστή της ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό περιβάλλον τους σταθερό, παρά τις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά και την ευζωία τους και την ευημερία τους.
Ας προσέχουμε λοιπόν όταν επιλέγουμε τα τρόφιμά μας και ας έχουμε πάντα οδηγό μας “μέτρον άριστον” (δλδ. από τα άριστα με μέτρο)

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr