Σελίδες

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΦΥΛΛΑ ΜΟΥΡΙΑΣ




ΕΝΑ ισχυρό όπλο για την μείωση του σακχάρου στο αίμα και όχι μόνο
🌿Το ευεργετικό αποτέλεσμα στη λήψη των μούρων το γνωρίζουμε πολύ καλά και κυρίως όσοι ακολουθούν μια ωμοφαγικη διατροφή καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς εννοώ.
Τα μούρα είναι όντως μια σπουδαία τροφή και κάθε χρόνο εγώ και η Σταυρούλα περιμενουμε πως τον Μάιο για να κάνουμε τις σχεδόν καθημερινές μας επιθέσεις 🙂🙂.
Το ότι όμως τα φύλλα της Μουριάς έχουν καταπληκτικές ιδιότητες σε πολλά ζητήματα είναι σχετικά άγνωστο.
👉Η ΕΡΕΥΝΑ
Μόλις πριν από ένα περίπου χρόνο το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικης Πληροφόρησης των ΗΠΑ ,από τα πλέον εγκυρότερα ιδρύματα Παγκόσμιως σε επιστημονικές μελέτες και έρευνες,
συγκέντρωσε 65 διαφορετικές επιστημονικές εργασίες σε παγκόσμια κλίμακα που αφορούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες των καρπών και των φύλλων 3 ειδών Μουριάς
🌿Την Morus alba(άσπρη μουρια)
🌿Την Morus nigra(μαύρη μουρια)
🌿Την Morus ruba( κόκκινη μουρια)
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και βάζουν τις βάσεις για περεταίρω έρευνα και αξιοποίηση αυτού του θαυμαστού αρχαίου δέντρου.
👉ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
🌾ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Οι έρευνες έδειξαν ότι τα φύλλα διαφόρων ποικιλιών του είδους Morus έχουν υψηλή συγκέντρωση αλκαλοειδών που μιμούνται σάκχαρα, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν υπογλυκαιμικές ιδιότητες.
Είναι σε θέση να αναστέλλουν όλες ή μερικές εντερικές δισακχαριδάσεις και παγκρεατικές αμυλάσες ρυθμίζοντας την πρόσληψη μονοσακχαριτών και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται θεραπευτικά στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
🌾ΑΝΑΙΜΙΑ
Μεταξύ των ανόργανων συστατικών στα φύλλα, τα M. alba και M. nigra έχουν υψηλές τιμές σιδήρου (119,3-241,8 mg / kg) και χαμηλές τιμές νατρίου (0,01 mg / 100 g) και αποτελούν μια καλή επιλογή για άτομα που έχουν περιορισμούς νατρίου στη διατροφή τους .
Άλλα μέταλλα βρίσκονται επίσης σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, όπως ψευδάργυρος, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο
🌾ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Το εκχύλισμα των φύλλων Morus alba έδειξε αντιοξειδωτική δράση in vitro
Οι κύριες ενώσεις που προσδιορίστηκαν που συνέβαλαν στην αντιοξειδωτική ικανότητα ήταν το χλωρογόνο οξύ, η ρουτίνη και η κατεχίνη
Σε σχέση με την αντιοξειδωτική ισχύ του αιθανολικού εκχυλίσματος( βαμμα) διαφόρων μερών του είδους Morus, τα φύλλα του Morus nigra είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα
Όσον αφορά τη χημική σύνθεση και τις φαρμακολογικές ιδιότητες του Morus nigra, τα φύλλα του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τανίνες, κουμαρίνες, πολυφαινόλες και τριτερπενικές και στεροειδείς ουσίες.
🌾ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ
Σε σχερικη ερευνα in vivo που εγινε δοθηκε ένας συνδυασμός από τα εξής σε μορφή εκχυλίσματος
🌿Morus alba (φύλλα άσπρης Μουριας)
🌿Ilex paraguariensis(τσάι ματε) και
🌿 Rosmarinus officinalis (δενδρολίβανο)
Παρατηρήθηκε ότι τα ζώα που υποβλήθηκαν στην αγωγη εμφάνισαν μείωση σωματικού βάρους, μειώσεις 65,5% και 16,4% στην ινσουλίνη και λεπτίνη.
Επιπλέον, σημειώθηκαν μειώσεις 7,9-21,1% της ολικής χοληστερόλης, 25,4-44,6% στα τριγλυκερίδια και 22,5-38,2% της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL)
🙏 Υπήρξε επίσης αύξηση των επιπέδων υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (HDL-C) και αντι-οξειδωτικών ενζυματικών δραστηριοτήτων και μείωση των αρτηριακών αθηροσκληρωτικών αλλοιώσεων σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα υπερ-λιπιδίων, καθιστώντας το σημαντικό επιλογή για την πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης.
Αυτός ο παράγοντας αποδίδεται στις θρεπτικές του ιδιότητες, όπως η παρουσία ανθοκυανινών, των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών.
🌾ΗΠΑΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
( ΣΥΚΩΤΙ)
Τα φλαβονοειδή κερσετίνη, λουτεολίνη και ισοραμμεντίνη, που υπάρχουν στα φύλλα του Morus nigra, ασκούν ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα.
Αυτό συμβαίνει επειδή το υδρομεθανολικό εκχύλισμα που εξατμίστηκε στους 70 βαθμούς από τα φύλλα αυτής της μουριάς προκάλεσε σημαντική μείωση στα ηπατικά ένζυμα τρανσαμινασών αλανίνης (ALT), ασπαρτικής τρανσαμινάσης (AST), αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) και ολικής χολερυθρίνης.
🌾ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ
Η αντιφλεγμονώδης δράση των φλαβονοειδών που υπάρχουν στο μουριά, ειδικά η κουερσετίνη-3-Ο-γλυκοσίδη, αποδίδεται στη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως η COX2.
Η COX2(Κυκλοοξαγεναση) είναι μια πρωτεΐνη λαμβάνει δράση όταν υπάρχει φλεγμονή.
Τα αντιφλεγμονώδη φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν σαν στόχο την αναστολή της.
Υπάρχουν πολλά όμως φυτικά σκευάσματα που μπορούν να την ελέγξουν χωρίς τις επικίνδυνες παρενέργειες των φαρμάκων.
🌹ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ
Μπορούμε να αποξηράνουμε τα φύλλα μουριάς, να τα τρίψουμε και να τα βάλουμε σε γυάλινο βάζο.
Λαμβάνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ζεστό νερό (εκχυμα) 3 φορές την ημέρα.
🤔Προφυλάξεις
🙏Παρόλο που το φύλλο μουριάς έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ασφαλές τόσο σε μελέτες σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες σε ορισμένα άτομα
🙏Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα έχουν αναφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία, ζάλη, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα
🙏Επιπλέον, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για το διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσουν φύλλα μουριάς λόγω των επιδράσεών του στο σάκχαρο στο αίμα
🙏 Τα παιδιά και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να το αποφεύγουν λόγω ανεπαρκούς έρευνας ασφάλειας.

Αρης Πέτρου Παπαδάκης