Σελίδες

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ PH ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

 




Συμβουλές για γονιμότητα του έδαφος και αποτελεσματική λίπανση.

Μερικές φορές, η χαμηλή παραγωγικότητα ενός φυτού οφείλεται στο λάθος pH. Ελέγξτε την οξύτητα ή αλκαλικότητα του εδάφους. Μπορείτε να αποταθείτε σε έναν ειδικό γεωπόνο ή να αγοράσετε ένα όργανο και να κάνετε μόνοι σας τη μέτρηση. 

Προτιμήστε να την κάνετε το φθινόπωρο, γιατί τότε θα πάρετε γρηγορότερα απαντήσεις, καθώς τα εργαστήρια ανάλυσης χώματος δεν έχουν πολλή δουλειά. 

Αν ο έλεγχος δείξει ότι χρειάζεται να προσθέσετε άσβεστο, προσθέστε το φθινόπωρο, για να μπορέσει να απορροφηθεί από το χώμα μέχρι την άνοιξη που θα φυτέψετε.

Τι είναι το PH εδάφους

Το pH εκφράζει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του εδάφους και είναι ο αρνητικός λογάριθμος της συγκέντρωσης των ιόντων υδρογόνου στο εδαφικό διάλυμα. 

Τα εδάφη που έχουν pH μικρότερο από 6,5 χαρακτηρίζονται γενικά σαν όξινα. Τα όξινα εδάφη παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξη και στην παραγωγή των καλλιεργειών όταν το pH τους είναι μικρότερο από 5,5. 

Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργούνται δυσκολίες στην πρόσληψη στοιχείων από τα φυτά και επομένως μειώνεται ή

υποβαθμίζεται η παραγωγή.

Φυτά που προτιμούν τα αλκαλικά εδάφη:

Μηδική, τριφύλλι, σπαράγγια, κραμβοειδή, ψυχανθή, κολοκυνθοειδή, τεύτλα, σέσκουλα, κλιματίδες, πασχαλιές,

ίριδες

Φυτά που προτιμούν τα όξινα εδάφη:

Καρπούζι, βατόμουρα, φράουλες, πατάτες, πλατύφυλλα αειθαλή

Οι πατάτες πρέπει να καλλιεργούνται είτε σε όξινο είτε σε πολύ αλκαλικό έδαφος. Αν το έδαφος είναι όξινο (pH 5) ή αλκαλικό (pH 7,5) τότε όλα είναι μια χαρά. Αν όχι, τότε παθαίνουν ακτινομύκωση (Streptomyces scabies).

Για να κάνετε πιο όξινο το έδαφος, προσθέστε θείο (150 γρ. ανά 2 τ.μ. για να μειώσετε κατά μία μονάδα το pH).

Για να κάνετε πιο αλκαλικό το έδαφος, προσθέστε άσβεστο (450 γρ. ανά 2 τ.μ. για να αυξήσετε το pH κατά μία μονάδα). Η στάχτη από ξύλα αυξάνει επίσης την αλκαλικότητα του εδάφους. Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα.

Τι PH προτιμούν τα φυτά που καλλιεργούμε;

Αβοκάντο 6,0-8,0 Κιχώριο (αντίδι καισαρό) 5,0-6,5

Αγγούρι 5,5-7,0 Κιχώριο λευκόφυλλο (αντίβ) 5,8-7,0

Ανανάς 5,0-6,0 Κολοκάσι 6,5-7,5

Ασκαλώνιο 5,5-7,0 Κολοκύθα 5,5-7,5

Αχλάδι 6,0-7,5 Κολοκύθα, πατισόν 6,0-7,5

Βαμβάκι 5,0-6,0 Κουμκουάτ 5,5-6,5

Βατόμουρο μαύρο 5,0-6,0 Κουνουπίδι 5,5-7,5

Βίκος 5,2-7,0 Κρεμμύδι 6,0-7,0

Βρώμη 5,0-7,5 Κριθάρι 6,5-7,8

Βύσσινο 6,0-7,0 Λαγόχοριο 6,0-7,5

Γκρέιπ-φρουτ 6,0-7,5 Λαχανάκι Βρυξελλών 6,0-7,5

Γλυκοπατάτα 5,2-6,0 Λαχανίδα 6,0-7,5

Γογγύλι 5,5-6,8 Λάχανο 6,0-7,5

Γουλί, κιτρινόσαρκο 5,5-7,0 Λαχανόγουλο 6,0-7,5

Δαμάσκηνο 6,0-8,0 Λεμόνι 6,0-7,0

Ελιά 5,5-6,5 Μαιντανός 5,0-7,0

Ζαχαρότευτλο 6,5-8,0 Μανιτάρι 6,5-7,5

Θυμάρι 5,5-7,0 Μαρούλι 6,0-7,0

Καλαμπόκι 5,5-7,5 Μελιτζάνα 5,5-6,5

Καρόχο 5,5-7,0 Μηδική 6,0-8,0

Καρπούζι 5,5-6,5 Μηλιά 5,0-6,5

Καρύδι 6,0-8,0 Μούσμουλο 6,0-7,5

Κάσιουε 5,0-6,0 Μπάμια 6,0-7,5

Κεράσι 6,0-7,5 Μπιζέλι 6,0-7,5

Κεχρί 5,0-6,5 Μπρόκολο 6,0-7,0

Μύρτινο 4,0-5,5 Σπανάκι 6,0-7,5

Μύρτιλλο μακρόκαρπο

(κράνμπερι) 4,2-5,0 Σπαράγγια 6,0-8,0

Νεροκάρδαμο 6,08,0 Σταφύλι 5,5-7,0

Παστινάκη 5,5-7,0 Σχοινόπρασο  (Τσάιβ) 6,0-7,0

Πατάτα 4,8-6,5 Τεύτλο, εδώδιμο 6,0-7,5

Πεκάν 6,4-8,0 Τομάτα 5,5-7,5

Πεπόνι Κανταλούπης  6,0-7,5 Τριφύλλι, κόκκινο 6,0-7,5

Πιπεριά 5,5-7,0 Φαγόπυρο 5,5-7,0

Πορτοκάλι 6,0-7,5 Φακή 5,5-7,0

Πράσο 6,0-8,0 Φασκόμηλο 5,5-6,5

ΡαΒέντι 5,5-7,0 Φασόλι μαυρομάτικο 5,0-6,5

Ραπανάκι 6,0-7,0 Φασόλι τηδ Λίμα 6,0-7,0

Ροδάκινο 6,0-7,5 Φασόλι,

Σέλερι 5,8-7,0 αναρριχώμενο 6,0-7,5

Σέσκουλο 6,0-7,5 Φουντούκι 6,0-7,0

Σινάπι (μουστάρδα) 6,0-7,5 Σιτάρι 5,5-7,5 Φραγκοστάψυλλο,

Σκόρδο 5,5-8,0 αγκαθωτό 5,0-6,5

Σμέουρο, κόκκινο 5,5-7,0 Φραγκοστάφυλο 5,5-7,0

Σμέουρο, μαύρο 5,0-6,5 Φράουλα 5,0-6,5

Σόγια 6,0-7,0 Φυστίκι 5,3-6,6

Σόργο 5,5-7,5 Χρένο (χορσράντις) 6,0-7,0

Πηγή