Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Στο έντερό μας ζουν εκατομμύρια  μικρόβια (μικροβιόκοσμος), περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια.
Τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας δηλαδή, είναι περίπου 10 φορές περισσότερα από όλα τα κύτταρά από τα οποία αποτελείται το κορμί μας!  Είμαστε μία κινούμενη αποικία μικροβίων! Το είχατε ποτέ φανταστεί;

Το ενδιαφέρον δεν είναι όμως πως κουβαλάμε μέσα στο έντερό μας τόσα πολλά μικρόβια, αλλά πως αυτά τα μικρόβια παίζουν πολύ σημαντικό  ρόλο στην υγεία μας, σωματική και ψυχική!
Τα μικρόβια αποικίζουν τον εντερικό μας σωλήνα, κατά την γέννησή μας, καθώς περνάμε μέσα από τον κόλπο της μητέρας μας, αλλά και αργότερα κατά την επαφή μας με τον έξω κόσμο.
Έχει βρεθεί πως τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, έχουν διαφορετικό εντερικό μικροβιόκοσμο από τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά, και αυτό έχει συσχετισθεί με αυξημένη ευαισθησία των πρώτων, σε νοσήματα και τάση προς παχυσαρκία.

Τα μικρόβια αυτά του εντέρου αλλάζουν κατά την διάρκεια της ζωής μας, ανάλογα με τις διατροφικές μας συνήθειες, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως η σύσταση του μικροβιόκοσμου κατά τα πρώτα έτη της ζωής, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη ζωή, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τον μεταβολισμό μας. Έρευνες έχουν δείξει  πως, η σύσταση του εντερικού μικροβιόκοσμου νωρίς μετά την γέννηση, συσχετίζεται με την δραστηριότητα του συστήματος του στρες στον εγκέφαλο. Πειραματόζωα που δεν είχαν μικρόβια στο έντερό τους νωρίς μετά την γέννηση, όπως έδειξαν οι έρευνες αυτές, είχαν αυξημένη διεγερσιμότητα του συστήματος του στρες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα αγχώδη συμπεριφορά.

Δεν έχει ωστόσο αποδειχθεί ακόμη ερευνητικά το εάν η προσπάθεια βελτίωσης του εντερικού μικροβιόκοσμου στην ενήλικη ζωή με την χορήγηση προβιοτικών, μπορεί να αλλάξει αυτή την διαταραγμένη αντίδραση του στρες και να βελτιώσει τον ψυχισμό. Οι έρευνες στον τομέα αυτόν συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί έχουν βρεθεί ενδείξεις  πως το στρες επηρεάζει τον μικροβιόκοσμο του εντέρου, αλλά και πως η αμφίδρομη επικοινωνία μικροβιόκοσμου- εγκεφάλου, επηρεάζει την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο.

Ανεξάρτητα πάντως με το εάν θα αποδειχθεί ή όχι τελικά πως αλλάζοντας τον εντερικό μικροβιόκοσμο (με τη διατροφή και την χορήγηση προβιοτικών) θα μπορέσουν μελλοντικά να βοηθηθούν ασθενείς με ψυχικά και  φλεγμονώδη νοσήματα, καλό είναι να ξέρουμε όλοι, ιδιαίτερα οι μέλλουσες μητέρες, πως ο φυσιολογικός τοκετός εμπλουτίζει το έντερο του βρέφους με τα απαραίτητα για την υγεία του μικρόβια και πως αυτός ο εντερικός μικροβιόκοσμος του βρέφους επηρεάζεται αρνητικά από τα πολλά αντιβιοτικά που χορηγούνται κατά την πρώτη παιδική ηλικία.