Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ 'Η ΦΥΤΙΚΟ. ΕΝΑ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ..


Κεφίρ νερού, ένα δροσιστικό προβιοτικό

Αναρίθμητες είναι οι έρευνες που συσχετίζουν την υγεία με την ισορροπημένη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Από την παχυσαρκία μέχρι τον καρκίνο και από τα αυτοάνοσα νοσήματα μέχρι το σακχαρώδη διαβήτη, το εντερικό μικροβίωμα φαίνεται να παίζει σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη ή μη κάθε ασθένειας. 
 Το κεφίρ λοιπόν, είναι ένα προϊόν ζύμωσης γεμάτο φιλικά βακτήρια για το έντερο που βοηθούν στην αποκατάσταση της δυσβίωσης. Με τον όρο δυσβίωση εννοούμε τη διαταραγμένη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, που μπορεί να επέλθει με μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, πλούσια σε ζωικές τροφές και απλά σάκχαρα, γλυκά, αλλά και από μια κακή διαχείριση των συναισθημάτων. Συμπτώματα όπως δυσπεψία, φουσκώματα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια, καταβολή, μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία δυσβίωσης του εντέρου.

Τι είναι το κεφίρ;

Ανήκει στα όξινα ζυμούμενα προϊόντα και η ζύμωση είναι οξυγαλακτική, δηλαδή κατά τη διαδικασία παραγωγής του, δημιουργείται γαλακτικό οξύ, πολύ σημαντικό για την απορρόφηση σιδήρου. Το κεφίρ παραδοσιακά πέπτει αγελαδινό γάλα. Δηλαδή η ζύμωση γίνεται με τα σάκχαρα του γάλακτος, τη λακτόζη. Οι κόκκοι κεφίρ μοιάζουν με φουντίτσες από κουνουπίδι και έχουν σπογγώδη υφή.

Προβιοτικό υψηλής αξίας

Κατά τη ζύμωση, παράγονται πλήθος μικροοργανισμών, κατά πολύ περισσότερες αποικίες από αυτές του γιαουρτιού. Η μικροβιακή βιοποικιλότητα του κεφίρ το κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των προϊόντων ζύμωσης και γι’ αυτό το λόγο έχει ερευνηθεί εκτενώς.
Φυτικό κεφίρ
Στο εμπόριο κυκλοφορεί κεφίρ από ζωικό γάλα. Αλλά στο σπίτι μπορούμε να φτιάξουμε κεφίρ, χρησιμοποιώντας τους κεφιρόκκοκους από το ζωικό γάλα μεταφέροντάς τους σε φυτικό ρόφημα. Η διαδικασία είναι ίδια και οι μικροοργανισμοί που τρέφονταν με τη λακτόζη του γάλακτος, τώρα θα τρέφονται με τα σάκχαρα του φυτικού ροφήματος που θα το μεταφέρουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας ή όποιο άλλο ρόφημα μας αρέσει.

Κεφίρ νερού, ένα δροσιστικό προβιοτικό

Κεφίρ νερού

Μια άλλη παραλλαγή του φυτικού κεφίρ είναι το κεφίρ νερού. Εδώ οι κόκκοι είναι ημιδιαφανείς και επειδή το νερό δεν περιέχει καθόλου σάκχαρα για να θρέψει τους κόκκους μας, προσθέτουμε εμείς ένα γλυκαντικό. Στην παρακάτω συνταγή βάσης έχω βάλει ακατέργαστη ζάχαρη, όμως η εμπειρία μου με δίδαξε ότι οι κόκκοι αναπτύσσονται το ίδιο καλά και με άλλα γλυκαντικά, όπως σιρόπι αγαύης, σφενδάμου, χαρουπόμελο, πετιμέζι, ακόμα και με αποξηραμένα φρούτα ή κομμάτια ολόκληρων φρούτων.

Πώς παρασκευάζω κεφίρ νερού

Θα χρειαστείς μόνο 1 κουταλιά κόκκους κεφίρ νερού, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλιά ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μισό λεμόνι (προαιρετικά).
Στο κεφίρ νερού χρησιμοποιούμε ζάχαρη ως τροφή για τους μύκητές μας.
Αν χρησιμοποιήσεις νερό βρύσης, βράσε το πρώτα για να μην έχει χλώριο. Όταν κρυώσει καλά, βάλε μέσα τους κόκκους, και τη ζάχαρη και σκέπασε με ένα πιατάκι. Σε 2 μέρες μπορεί να καταναλωθεί σουρώνοντας τους κόκκους. Τους ξεπλένεις με λίγο νερό και είναι έτοιμοι για νέα ζύμωση. Με τους ίδιους μύκητες επανέλαβε τη διαδικασία εσαεί. Αν φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα, μετά τις 2 μέρες διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο μπουκάλι ή βάζο ερμητικά κλειστό. Μετά από λίγο καιρό οι κόκκοι θα πολλαπλασιαστούν, οπότε θα πρέπει να τους δωρίσεις! Τι καλύτερο δώρο απ’ αυτό;
Το δικό μου κεφίρ το κάνω πικάντικο, προσθέτοντας τζίντζερ ή χρωματιστά πιπέρια, το αρωματίζω με ξύλο κανέλας ή γαρίφαλο και φλούδες λεμόνι, και πολλές φορές στύβω μισό λεμόνι για να γίνει λεμονίτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.
Ψάξτε για φυτικούς κόκκους, αναπαράγετε τη διαδικασία, διδάξτε άλλους ανθρώπους να το κάνουν και κάντε καθημερινά ένα δώρο στα μικρόβια του εντέρου σας!
♥ Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κεφίρ σου ως αθλητικό ποτό, κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας προσθέτοντας μέσα χυμό λεμόνι και μήλου.
♥ ♥  Αν δεν κάνεις κεφίρ για μεγάλο διάστημα, αποθήκευσε μια ποσότητα στην κατάψυξη χωρίς νερό σε ένα σακουλάκι.
Καλή επιτυχία!
Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.