Σελίδες

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΠΕΠΕ ΜΟΥΧΙΚΑ: Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...

Πέπε Μουχίκα: ο κορωνοϊός μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε ιδιοκτήτες του κόσμου

Αυτό δήλωσε ο Πέπε Μουχίκα, πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Τζορντί Έβολε,
για την παγκόσμια έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην υγεία.
“Ο κορωναϊός θα σταματήσει την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση;” ρώτησε ο δημοσιογράφος τον πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία για μια πιο γενική συζήτηση σχετικά με την κατάσταση της κοινωνίας μας την εποχή του Covid-19.
“Όχι, δεν θα είναι ο ιός που θα αποφασίσει το τέλος του καπιταλισμού – απαντώντας στην ερώτηση – Αυτό θα πρέπει να προέλθει από την οργανωμένη βούληση των ανθρώπων, που ήταν εκείνοι που τον δημιούργησαν”, διευκρινίζοντας καλύτερα ότι “είναι ο άνθρωπος που πρέπει να τον καταστρέψει. Ο θεός της αγοράς είναι η φανατική θρησκεία της εποχής μας, κυβερνά τα πάντα”, δήλωσε ο Μουχίκα – αλλά δεν νομίζω ότι ο κορανοϊός θα τον σταματήσει.
“Δεν ξέρω αν είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για να γίνει. Αυτός ο ιός μας φοβίζει και παίρνουμε μέτρα σε ορισμένο βαθμό ηρωικά. Όσον αφορά την αγορά και την παγκοσμιοποίηση, ορισμένα όρια και ορισμένες παράμετροι πρέπει να τηρούνται και να μην υπερβαίνονται”, πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος.
“Οι κυβερνήσεις του κόσμου υποτιμούν το ζήτημα, πίστευαν ότι ήταν μόνο ένα κινεζικό πρόβλημα και τώρα έχει γίνει πρόβλημα για όλους”.
Πιστεύετε ότι κάτι καλό θα μπορούσε να βγει από αυτή την πανδημία;
Χάρη σε αυτή την παγκόσμια τρομοκρατία, θα μπορούσε να προκύψει λίγο περισσότερη γενναιοδωρία και λιγότερος εγωισμός. Αλλά αναρωτιέμαι γιατί οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να συσσωρεύουν άχρηστα χρήματα. Μιλώ για τους δισεκατομμυριούχους, τους ανθρώπους που γερνούν συγκεντρώνοντας πλούτο.
Ο Μουχίκα είναι πολύ επικριτικός απέναντι στον καπιταλισμό, ειδικά απέναντι στους πολυεκατομμυριούχους. “Δεν καταλαβαίνω τι ζητά περισσότερο μια χούφτα ηλικιωμένων που κάνουν σαν υστερικοί για περισσότερα χρήματα. Γιατί δεν σταματούν να δημιουργούν προβλήματα; Τι νόημα έχουν όλα αυτά αν, για παράδειγμα, τώρα με τον κορωνοϊό προσβληθούν και πεθάνουν όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος;”, λέει ο Μουχίκα, αναφερόμενος σε υπερήλικες μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές.
“Δεν είμαστε σε πόλεμο, αυτή είναι μια πρόκληση που η βιολογία και η Γη θέτουν για να μας υπενθυμίσουν ότι δεν είμαστε οι απόλυτοι ιδιοκτήτες του κόσμου, ακόμα κι αν έτσι νομίζουμε. Αυτή η σοβαρή κρίση μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι τα παγκόσμια προβλήματα είναι επίσης τα προβλήματά μας”.
Ο Μουχίκα είχε επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσει μια έκκληση: “Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον εγωισμό που φέρνουμε μέσα μας για να ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό, πρέπει να ενωθούμε κοινωνικά». Δηλώνει εκνευρισμένος και απογοητευμένος με τους ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι “έκαναν ελάχιστα ή τίποτα για να θέσουν τέρμα στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων”.
“Αλλά μη γελιόμαστε, δεν πρόκειται για ένα οικολογικό πρόβλημα, αλλά για πολιτικό. Ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ τόσο πολλούς πόρους, ικανότητες και κεφάλαιο για να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα καταστροφής του πλανήτη. Οδεύουμε προς ένα “οικολογικό ολοκαύτωμα” και προετοιμάζουμε ένα γιγαντιαίο τηγάνι για να ψηθούμε”.
Στη συνέχεια απευθύνεται ενθαρρύνοντας όλους τους ανθρώπους που βιώνουν την καραντίνα και την απομόνωση λόγω του κορωνοϊού: “Η χειρότερη μοναξιά είναι αυτό που έχουμε μέσα μας. Είναι καιρός να διαλογιστούμε. Μιλήστε στον εαυτό σας και προσπαθήστε να φανταστείτε ένα παράθυρο στον ουρανό. Για καθέναν από εσάς που αισθάνεστε λυπημένοι και έχετε χάσει το θάρρος σας εξαιτίας όσων ζούμε, σας λέω: Εφ’ όσον έχετε λόγο να ζήσετε και να πολεμήσετε, δεν υπάρχει χρόνος για θλίψη”.
Ελεύθερη απόδοση από τα ιταλικά: Pressenza Athens