Σελίδες

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!




Κατά την κύηση, το έμβρυο αποκτά μερική παθητική ανοσία από τη μητέρα του μέσω αντισωμάτων  τα οποία μεταφέρονται σε αυτό μέσω του πλακούντα.
Παρότι ανώριμο, το εμβρυικό  ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παράγει ορισμένα αντισώματα και ανοσοσφαιρίνες, σε απάντηση αλλεργιογόνων, όπως πχ η IgE έχουν ανιχνευτεί σε δείγματα αίματος ομφάλιου λώρου. Κατά τη γέννηση, το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους παραμένει ανώριμο με αποτέλεσμα το βρέφος να είναι περισσότερο επιρρεπές σε λοιμώξεις με μεγαλύτερο κίνδυνο θνητότητας και θνησιμότητας.

Η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού στα πρώτα στάδια της ζωής επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και από τις τεχνικές σίτισης.

Ο θηλασμός παρέχει περαιτέρω παθητική ανοσία στο βρέφος μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων, αυξητικών παραγόντων και κυτταροκινών από την μητέρα στο έμβρυο. 
Με τον τρόπο αυτό το βρέφος το οποίο θηλάζει αποκτά προστασία έναντι πολλών ασθενειών και αλλεργικών αντιδράσεων. 
Συστατικά του μητρικού γάλακτος φαίνεται ότι ενισχύουν, επίσης, περισσότερο την ωρίμανση του λεμφικού ιστού του εντέρου ο οποίος φαίνεται να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού. 
Συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα περιέχει ολιγοσακχαρίτες οι οποίοι συντίθενται από λακτόζη στους μαστικούς αδένες της μητέρας και οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των καλών μικροοργανισμών στην εντερική μικροχλωρίδα του βρέφους, βελτιώνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων μακράς αλύσου και εμποδίζουν την προσκόλληση ''κακών'' βακτηρίων.  

Με την αύξηση της ηλικίας, η ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος ξεκινά να επηρεάζεται και από  άλλους παράγοντες, όπως ενδεικτικά η κατοχή κατοικιδίου, η χρήση αντιβιοτικών καθώς και ο χρόνος εισαγωγής των στερεών στη διατροφή του βρέφους. 
Σχετικά με το τελευταίο, η εισαγωγή πρεβιοτικών ολιγοσακχαριτών κατά την έναρξη σίτισης με στερεά είναι αρκετά διαδεδομένη και  προτείνεται ως μία μέθοδος θετικής επιρροής της ανάπτυξης του βρεφικού μικροβιώματος, επηρεάζοντας έτσι και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.

 Αυτά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος κυρίως για την λειτουργία των T κυττάρων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και ο θύμος αδένας ωριμάζει και αποκτά το μέγιστο μέγεθός του στη βρεφική ηλικία.

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/
Κείμενο: Μαρία Κοντοέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 

Πηγή