Σελίδες

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Blick auf das Smartphone (picture-alliance/dpa/T. Engel)

«Smombies» είναι η σύντμηση των λέξεων Smartphone και Zombies. Μια νέα λέξη που δημιουργήθηκε στη Γερμανία για τους πεζούς που κινδυνεύουν από τα κινητά στο δρόμο
Ακουστικά στο αυτί, το βλέμμα στο κινητό. Όποιος πεζός περπατάει με αυτό τον τρόπο κινδυνεύει η ζωή του χωρίς υπερβολή και οι συνέπειες μπορεί να είναι πραγματικά δραματικές, κυρίως στο τρένο ή το μετρό. Πριν από μερικές μέρες μια 17χρονη πέρασε απρόσεχτα τις γραμμές του τραμ σε μια στάση στην Καρλσρούη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Ο Γιούργκεν Ελ από την αστυνομία της Καρλσρούης δηλώνει πως το πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται όταν γίνεται ταυτόχρονη χρήση ακουστικών και κινητού. Τότε ο κάτοχος είναι εντελώς απών» δηλώνει ο Γερμανός ειδικός σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων συμπληρώνοντας πως η εικόνα αυτή είναι πολύ συχνή κυρίως σε νέους ανθρώπους.
Ωστόσο γεγονός είναι πως δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές που να επιβεβαιώνουν αυξητική τάση των ατυχημάτων εξαιτίας των κινητών. Έχει δημιουργηθεί πάντως μια καινούργια λέξη «Smombies», η οποία είναι η σύντμηση των λέξεων Smartphone και Zombies. Οι ειδικοί διατείνονται πως το γεγονός ότι δεν σημειώνεται στις στατιστικές η αυξητική τάση, ενδεχομένως να οφείλεται στη μεγαλύτερη προσοχή που επιδεικνύουν άλλοι οδηγοί.
Ενημέρωση σε δρόμους και σχολεία
Σήματα στους δρόμους της Στοκχόλμης προειδοποιούν του πεζούς για το κινητό
Σήματα στους δρόμους της Στοκχόλμης προειδοποιούν του πεζούς για το κινητό
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το 2016 καταγράφηκαν 40 νεκροί σε ατυχήματα στο μετρό και το τραμ. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός ήταν 39. Το 2013 οι στατιστικές έκαναν λόγο για 42 νεκρούς. Μερικά από τα θύματα ήταν επιβάτες. Πόσοι όμως ήταν πεζοί δεν είναι σαφές.
Ωστόσο κάποιοι δήμοι έχουν φροντίσει να λάβουν ήδη μέτρα για ένα φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις. Τοποθετούν χαμηλά μεγάλα φανάρια στα πεζοδρόμια με την ελπίδα, όταν οι πεζοί βλέπουν το κινητό τους παράλληλα να βλέπουν και τα φανάρια. Κάποιες πρώτες αξιολογήσεις του μέτρου πάντως στην Κολωνία δεν δείχνουν αλλαγή της συμπεριφοράς των πεζών.
Άλλες πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη, έχουν λάβει άλλα μέτρα. Προσπαθούν για παράδειγμα με «κινούμενες» διαφημίσεις να τους αποσπάσουν την προσοχή. Σε άλλα μέρη πιο εξωτικά, όπως είναι η Χονολουλού, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με επιβολή χρηματικών προστίμων όταν οι πεζοί κοιτούν το κινητό τους. Η αστυνομία στη Γερμανία σκοπεύει να στείλει στους δρόμους και στις διαβάσεις πεζών περισσότερους αστυνομικούς, ώστε να ενημερώνει για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του κινητού στο δρόμο.
Ο Γιούργκεν Ελ από την αστυνομία της Καρλσρούης προσθέτει ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εξής: «Το θέμα της απόσπασης της προσοχής στο δρόμο εξαιτίας του κινητού θα πρέπει να αναδειχθεί στα σχολεία, στις σχολές οδηγών αλλά και γενικότερα στα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην ασφάλεια στους δρόμους».
 Σένκε Μελ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου