Σελίδες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΜΥΚΗΤΑΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένας θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο

Ένας μύκητας με την ονομασία Candida Auris που συνήθως συναντάται σε νοσοκομεία και ασθενείς που νοσηλεύονται, προκαλεί θανατηφόρες λοιμώξεις που συχνά δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες

«Παγκόσμια απειλή» για τη δημόσια υγεία αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες, o μύκητας με την ονομασία Candida Auris ο οποίος αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στα αντιμυκητιασικά φάρμακα και μπορεί να σκοτώσει έναν ασθενή μέσα σε 90 ημέρες.

Το C. auris είναι μια μυστηριώδης και επικίνδυνη μυκητισιακή λοίμωξη που αναπτύσσεται μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού μικροβίων που έχουν αναπτύξει άμυνα κατά των κοινών φαρμάκων.

Μόνο στις ΗΠΑ, ο μύκητας αυτός έχει καταγράψει περισσότερα από 617 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Από τις 29 Μαρτίου ο μύκητας έχει κάνει την εμφάνισή του κατά κύριο λόγο στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Ιλινόι (ειδικά στο Σικάγο), ενώ πέραν των ΗΠΑ υπάρχουν κρούσματα σε 20 ακόμα χώρες.

Ο μύκητας συνήθως συναντάται σε νοσοκομεία και ασθενείς που νοσηλεύονται, προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις που συχνά δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες.

Το CDC πρόσθεσε πρόσφατα τον μύκητα σε μια λίστα τριών «κατεπειγόντων απειλών» για τη δημόσια υγεία, μετά από έρευνα σχετικά με έξαρση κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Τι είναι ο μύκητας Candida Auris
Ο μύκητας Candida Auris μπορεί να παραμείνει στο δέρμα ενός ανθρώπου, αλλά και σε αντικείμενα στον χώρο, όπως τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, για πολύ καιρό. Έτσι, μπορεί να εξαπλωθεί από ασθενή σε ασθενή.

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που προσβάλλεται είναι ήδη αποδυναμωμένο μπορεί ο ασθενής να πεθάνει. Ο μύκητας Candida auris αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητισιακών φαρμάκων, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί. Σκοτώνει σχεδόν τους μισούς ασθενείς που προσβάλλει.

Ενδεικτικά σε σχέση με τη σοβαρότητα της λοίμωξης από τον μύκητα Candida Auris είναι τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Η μελέτη εξέτασε 51 περιστατικά μόλυνσης από τον μύκητα Candida Auris, τα οποία είχαν εμφανιστεί σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης από το 2016 έως το 2018. Όλοι οι ασθενείς είχαν ήδη σοβαρές ιατρικές καταστάσεις προτού κολλήσουν τον μύκητα αυτό και οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 21 έως 96 ετών.

Αποδείχτηκε ότι σχεδόν το ήμισυ των ασθενών, σε ποσοστό 45%, πέθανε εντός 90 ημερών από την στιγμή της διάγνωσης για λοίμωξη από τον μύκητα Candida Auris.

Σχεδόν στο σύνολο των δειγμάτων από τους ασθενείς, 98%, ο μύκητας αποδείχτηκε ανθεκτικός στην φλουκοναζόλη, ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο αντιμυκητισιακό φάρμακο.

Όταν πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε διάφορα αντικείμενα και άλλους χώρους των νοσοκομείων, διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας είχε ευρύτερη παρουσία στα 15 από τα 20 συνολικά νοσοκομεία, που εξετάστηκαν.

Πότε χτυπάει ο μύκητας Candida Auris
Η μόλυνση συνήθως συμβαίνει όταν ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα.

Προς το παρόν, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ισχυρό, οι πιθανότητες να μολυνθείτε από τον μύκητα Candida Auris είναι πολύ χαμηλές. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ή αν έχετε υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, πρόσφατη θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή σας έχει τοποθετηθεί κεντρικός φλεβικός καθετήρας.

Από που προέρχεται ο μύκητας
Άγνωστη παραμένει η προέλευση του μύκητα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες θεωρίες. Μια από αυτές αναφέρει πως αναπτύσσεται από την ευρεία χρήση εντομοκτόνων στις καλλιέργειες, ενώ μια άλλη αποδίδει την ύπαρξή του στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία.

Πηγή