Σελίδες

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ - ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ......





Οι λάμπες Φθορισμού ( Φωτογραφίες) είναι Επικίνδυνες για τρεις λόγους:

1. Περιέχουν Υδράργυρο,  τοξικό στοιχείο που έχει σχετιστεί με νευρολογικές βλάβες, γεννητικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα υγείας.

2. Εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία ,και όταν χρησιμοποιούνται από κοντινή απόσταση, είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών.(καρκίνους κλπ)

3. Εκπέμπουν  ισχυρό μαγνητικό πεδίο  (50 Hz /220V AC)  και κρίνονται ακατάλληλες για κομοδίνο, κουζίνες, και γενικά όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Αυτό δυστυχώς δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι και λόγω οικονομικότερης τιμής σε σχέση με τους LED, χρησιμοποιούνται ....
Η Κομισιόν με την οδηγία της 244/2009 έβαζε τέρμα στις παλιές λάμπες φωτισμού (πυρακτώσεως- βολφραμίου) και τις αντικαθιστούσε με τις μοντέρνες και οικολογικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Μια απόφαση που ικανοποιούσε πολλούς.
Πρώτα από όλα τη βιομηχανία, γιατί θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα και κατά δεύτερο λόγο τους πολιτικούς, που θα είχαν να επιδείξουν μια επιτυχία στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές.

Οι λαμπτήρες φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας μπήκαν λοιπόν στη ζωή μας, για οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να μειώσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ!
Χρησιμοποιώντας τις μπορούμε να κάνουμε οικονομία έως και 80% σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, αφού μια λάμπα εξοικονόμησης των 20W δίνει φως αντίστοιχο με μια πυρακτώσεως 100W, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι από 6.000 -15.000 ώρες, δηλαδή πενταπλάσια ή παραπάνω σε σχέση με τις κοινές.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν, ότι εφαρμόζοντας λύσεις φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας και μόνο, η Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει 38 τόνους CO2, 156 βαρέλια πετρελαίου και 52 σταθμούς ενέργειας!

Είναι Επικίνδυνες για τρεις λόγους 

1. Περιέχουν Υδράργυρο. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας -Φθορισμού   περιέχουν και μικρές ποσότητες υδραργύρου σε υγρή μορφή, τοξικό στοιχείο που έχει σχετιστεί με νευρολογικές βλάβες, γεννητικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα υγείας. Οι τελευταίας γενιάς λάμπες Φθορισμού περιέχουν υδράργυρο υπό μορφή αμαλγάματος (στερεή μορφή), και είναι λιγότερο επικίνδυνες.

Ο Νίκος Κατσαρός Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είπε σε εκπομπή του ΚΡΗΤΗ TV κάτι το ανατριχιαστικό: «Εάν σπάσουν πέντε από τις πολυδιαφημιζόμενες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, μπορεί ο υδράργυρος που περιέχουν να μολύνει μια λίμνη ογδόντα τετραγωνικών χιλιομέτρων»!
Έτσι λοιπόν, πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, οι νέοι λαμπτήρες φωτισμού δέχονται κριτική ως προς την περιβαλλοντική τους αξία, καθιστώντας του λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED, καλύτερη επιλογή για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή τής Κομισιόν η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα των βλαβών στην υγεία από τις λάμπες «οικονομίας» με μια ύποπτα καλυμμένη αναφορά (το φως είναι κυρίαρχη συνιστώσα τής ζωής) στο πρώτο της αντιεπιστημονικό πόρισμα τού 2008, κατάφερε να δώσει το πράσινο φως στην Κομισιόν για να ισχυριστεί ότι η χρήση «οικονομικών» είναι απολύτως ασφαλής και να τις επιβάλλει με φασιστικό τρόπο στη ζωή μας. Αυτή την επικίνδυνη ανοησία υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών, για να προωθήσουν στη συνέχεια το ίδιο πράσινο παραμύθι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ξερόλες δημοτικοί άρχοντες, άσχετοι εκδότες εφημερίδων και καναλάρχες όπως και αδαείς καταναλωτές.

2. Η υπεριώδης ακτινοβολία των λαμπτήρων «οικονομίας», όταν χρησιμοποιούνται από κοντινή απόσταση, είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών.
Στις 8 Οκτωβρίου τού 2008 η βρετανική υπηρεσία Προστασίας της Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για την επικινδυνότητα των λαμπτήρων «οικονομίας» η οποία ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη ανακάλυψε ότι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας εκλύουν πολύ υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη τα κύτταρα του δέρματος. Και η αυξημένη έκθεση στην UV ακτινοβολία έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Για να ελέγξουν την ασφάλεια των λαμπτήρων φωτισμού, οι επιστήμονες εξέθεσαν ανθρώπινα υγιή δερματικά κύτταρα σε φως λαμπτήρων φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας και σε λαμπτήρες πυρακτώσεως.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι τα δερματικά κύτταρα που είχαν εκτεθεί σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες. «Τα αποτελέσματα ήταν ότι οι λαμπτήρες αυτοί μπορούν να εκκινήσουν τον κυτταρικό θάνατο», εξηγεί η Δρ Μάρσια Σάιμον, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να εξηγήσουν την αιτία της βλάβης που προκαλεί η UV ακτινοβολία: μικροσκοπικές ρωγμές στην επίστρωση των λαμπτήρων φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας επιτρέπουν την διαρροή της UV ακτινοβολίας.

Οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων προϊόντων το αρνούνται και με δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι «τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας που εκλύονται είναι πολύ χαμηλά» και οι λαμπτήρες είναι ασφαλείς για φυσιολογική χρήση. Μας συνιστούν βεβαίως να προτιμούμε τις επώνυμες λάμπες γιατί έχουν καλύτερη τεχνολογία και άρα καλύτερη απόδοση. Επίσης, επειδή υπάρχει συχνά ένα πρόβλημα στην απόδοση των χρωμάτων με τις λάμπες χαμηλής ενέργειας, πρέπει να κοιτάμε πάνω στις συσκευασίες το δείκτη χρωματικής απόδοσης του λαμπτήρα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες λαμπτήρων Φθορισμού: οι "Ψυχρές" με θερμοκρασία χρώματος μεγαλύτερο από 6000 Κ (Κέλβιν), και οι "Θερμές" με θερμοκρασία χρώματος 2500-4000 Κ (Κέλβιν).
Οι δεύτερες έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας UV.

3. Εκπέμπουν  ισχυρό μαγνητικό πεδίο  (50 Hz /220V AC)  και κρίνονται ακατάλληλες για κομοδίνο, κουζίνες, και γενικά όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Αυτό δυστυχώς δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι και λόγω οικονομικότερης τιμής σε σχέση με τους LED χρησιμοποιούνται ....

Η Greenpeace δυστυχώς όταν πρωτοεμφανίστηκαν, στη καμπάνια της μοίραζε δωρεάν τέτοιες λάμπες  χωρίς καμία επισήμανση σχετική. .Καλοπροαίρετος ,και επειδή εκείνη την εποχή είχα τη σχετική γνώση και με μετρήσεις, τους ειδοποίησα και εγγράφως σαν μέλος της (και μάλιστα από τα πρώτα μέλη) συστήνοντας και κορυφαίους πανεπιστημιακούς,για επανεξέταση... ..Η απάντηση  (τηλεφωνική): ακολουθούμε διεθνείς καμπάνιες...

Τι κάνω αν σπάσει;

Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός και γι’ αυτό επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Σε περίπτωση που σπάσει μια λάμπα θα πρέπει αμέσως, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να προβούμε στις εξής ενέργειες:

► Απομακρύνουμε από το χώρο τα άλλα άτομα, προσέχοντας να μην πατήσουν εκεί που έσπασε ο λαμπτήρας.

► Αερίζουμε το χώρο για 15΄.

► Κλείνουμε τη θέρμανση αν λειτουργεί με κυκλοφορία αέρα (air condition).

► Κατά τη συλλογή των θραυσμάτων (είτε από σκληρή επιφάνεια είτε από χαλιά) φορούμε πλαστικά γάντια, τα μαζεύουμε προσεκτικά με χοντρό χαρτί και τα κλείνουμε σε αεροστεγή πλαστική συσκευασία. Για τη συλλογή της σκόνης χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητη ταινία. Αμέσως μετά σκουπίζουμε την περιοχή με υγρό χαρτί και σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας.
Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ατμοί του υδραργύρου θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο! Για να τη χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να αεριστεί ο χώρος για πάνω από 15΄.

► Αν τα θραύσματα του λαμπτήρα έρθουν σε επαφή με ρούχα, τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, αυτά δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν!
Άρα πετάμε ρούχα και παπούτσια που ήρθαν σε επαφή!

Οι ηλεκτρολόγοι διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες. Η προσοχή μας όμως πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους απορριμάτων, αλλά υποχρεωτικά και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης τα οποία βέβαια είναι προς το παρόν ελάχιστα και θα πρέπει να ψάχνει κανείς για να τα βρει.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανακύκλωση των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι υποχρεωτική για όλους σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί.

Πού να τους πετάξω;

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: «Οι λαμπτήρες οικονομίας δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, αλλά να εναποτίθενται σε ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων. Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύο εθνικής εμβέλειας συλλογικά συστήματα (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. www.electrocycle.gr, ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. www.fotokiklosi.gr), με σκοπό τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανακύκλωση των λαμπτήρων σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες. Στις ιστοσελίδες των συστημάτων αυτών μπορεί ο καταναλωτής να βρει πληροφορίες για τα σημεία συλλογής λαμπτήρων σε όλη την Ελλάδα».

Γιώργος Γκέκας Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε.

Πηγές:
ergon-energia.gr
pentapostagma.gr
olympia.gr/
www.womenonly.gr
stoxasmos-politikh.blogspot.gr
.e-fungus.gr