Σελίδες

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ "ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ" ΜΑΣ !





Έχουμε δύο εγκεφάλους. Έναν στο κεφάλι και έναν στο έντερο.

Στο έντερο ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα. Είναι πολύ έξυπνος και δουλεύει πλήρως ανεξάρτητα από τον εγκέφαλό μας.
Ο εγκέφαλος του εντέρου είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο δικτυακό σύστημα που αποτελείται από νευρώνες και νευρικές απολήξεις σε σχέση με το σύνολο της σπονδυλικής στήλης και το περιφερικό νευρικό σύστημα σε συνδυασμό. (Το περιφερικό νευρικό σύστημα είναι ολόκληρο το νευρικό σύστημα στο σώμα μας εκτός του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης).

Υπάρχει ένα μεγάλο νεύρο που ονομάζεται το πνευμονογαστρικό νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο σε αυτό το «δεύτερο εγκέφαλο».

Οι δύο εγκέφαλοι μοιράζονται τους ίδιους νευροδιαβιβαστές, και νευροδιαβιβαστές είναι ουσιαστικά η «γλώσσα» που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, έτσι ώστε οι δύο εγκέφαλοι μπορούν ουσιαστικά «να μιλήσουν» ο ένας στον άλλο.

Με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια που ζουν στο έντερο επηρεάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και της διάθεσης, και τα συναισθήματα και οι σκέψεις μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του πεπτικού μας.

Πάντα έχουμε πεταλούδες στο στομάχι μας όταν αισθανόμαστε νευρικοί ή έχουμε άγχος!

Αυτό δεν είναι άλλο ένα έξυπνο ρητό, το έντερο πράγματι αντιδρά σε ό, τι σκέφτεται ο εγκέφαλός μας.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια αγχωτική κατάσταση γεμάτη με συναισθήματα φόβου ή άγχους, δεν είναι μόνο ότι έζησε στο μυαλό μας, το σώμα απελευθερώνει εκατοντάδες βιοχημικές ουσίες που δρουν στο έντερο.

Τα συναισθήματα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του εντέρου, την πέψη και πώς τα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο σώμα.

Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να προκαλέσει την σύσφιξη και την ανάθεση των μυών που κινούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού συστήματος (που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα ή διάρροια). Μπορεί να επιβραδύνουν την παραγωγή των πεπτικών υγρών (προκαλώντας τη δυσπεψία και την καούρα), και το άγχος μπορεί ακόμη και να επηρεάσει αρνητικά το πώς τα μικρόβια συμπεριφέρονται στο έντερο.

Είναι σημαντικό όχι μόνο για την υγεία του εντέρου, αλλά και για τη συνολική ευημερία, για τη μείωση του στρες, ειδικά ενώ τρώμε.

Πρέπει να έχουμε επίγνωση για τη συναισθηματική μας κατάσταση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να επιβραδύνουμε, να παίρνουμε μερικές βαθιές αναπνοές, και να απολαμβάνουμε την εμπειρία, επειδή υπάρχει πολλή αλήθεια στη ρήση “τρώμε τα συναισθήματά μας”.

Έχετε ακούσει για το αντικαταθλιπτικό Prozac;

Λειτουργεί επιτρέποντας το μυαλό να απορροφήσει περισσότερη σεροτονίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα της ευτυχίας.

Έως και 95% της σεροτονίνης πραγματοποιείται στο έντερο με ευεργετικά βακτήρια.

Γι’ αυτό μπορεί η κατάθλιψη να μην είναι καν δική μας, ή ακόμα να είναι και στο «κεφάλι μας».

Αντ ‘αυτού, η σοβαρή έλλειψη των ωφέλιμων βακτηρίων μπορεί να είναι στο έντερο.

Η υπερανάπτυξη Candida είναι ο συνηθισμένος ένοχος για τη κατάθλιψη.

Μπορεί να συνδέεται σε υπερπληθυσμό των παθογόνων μικροβίων στο έντερο.

mediale.gr