Σελίδες

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ...."ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΕΞΟΝΤΩΣΟΠΟΥΛΟΣ"




Ξεκινώ με βασικό ερώτημα αυτό....(μου το έστειλε κάποιος για να γράψω κάτι για τα κοτόπουλα)·

"Ακούω διαφήμιση στο ραδιόφωνο .

Προσφορά κοτόπουλο στα 1,98 σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ .

Λένε πως για να πάρει 1 κιλό το κοτόπουλο, θέλει 8 κιλά καλαμπόκι .

Και ρωτώ .

Με 1,98 ποιος πληρώνεται ;

Ο ζωοτρόφος , οι εργάτες στα ορνιθοτροφεία, η ασφάλειά τους, τα λειτουργικά του έξοδα, η τροφή του κοτόπουλου, ο μεταφορέας με τη βενζίνη του και τα διόδιά του, ο ιδιοκτήτης του μάρκετ, η εφορία του, ο υπάλληλος στο ψυγείο και το ΙΚΑ του ;

Πώς πληρώνονται όλοι αυτοί για να πάρει ο καταναλωτής 1 κιλό κοτόπουλο με 1,98 ;

Άρα δεν είναι κοτόπουλο .

Είναι κάτι άλλο .Δεν ξέρω τι ."

Aristea Seremeti

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Επειδή στο "Ξερόλας" συμπεριλαμβάνεται και το ότι εκτρέφω και κοτόπουλα για πολλές δεκαετίες..

Όταν συνειδητά αποφάσισα να ζήσω στην επαρχία ,....τα κοτόπουλά μου αρρώσταιναν και ψοφούσαν παρ ότι τα "φρόντιζα" με απολυμάνσεις-καθαριότητα-αντιβιοτικά κλπ  ,ότι δλδ "μάθαινα "ρωτώντας ... Ώσπου μια μέρα ο κ. Νίκος..("αγράμματος" ...)ήλθε να με βοηθήσει στη περίφραξη του κτήματός μου.Του είπα το πρόβλημά μου πάνω στη κουβέντα...

.Άκουσέ με καλά μου λέει ...."Το κοτέτσι θα το βλέπει ο Ήλιος,το  δοχείο του νερού απλό ξέπλυμα, Αντιβιώσεις-Απολυμάνσεις "Τέρμα",Ελεύθερες στο κτήμα οι κότες την ημέρα κι από καρπό Καλαμπόκι -κριθάρι-Πίτουρα". Σοφές και Σταράτες κουβέντες.... 
Οι Κτηνίατροι και άλλοι ειδικοί με τις συμβουλές τους έχουν να με ξαναδούν από τότε (πολλές δεκαετίες).

Στροφή 180 μοιρών από τότε....προβληματισμοί ,ψάξιμο και σε θεωρητικό επίπεδο.........

Με το 1,98 Ε το κιλό δε γίνεται.... Άμ γίνεται.....

Και "Ζουμερό " και Τρυφερό" και "Νόστιμο" και σχεδόν Τζάμπα ! Γίνεται ; Δεν γίνεται  "ΚΑΘΑΡΑ"

Ο Δρ Λαμπρόπουλος για το Βιομηχανοποιημένο κοτόπουλο έλεγε:
"Καρκινική αναπαραγωγή κυττάρων έχουμε ώστε σε 40 μέρες το στήθος μόνο του κοτόπουλου να φθάνει το 1 κιλό!!!"

Για όσους ακόμα δεν έχουν πειστεί να αποφεύγουν γενικά τα κρέατα ,και κυρίως για τα παιδιά τα γράφω, ας μειώσουν τη κατανάλωση πουλερικών επιλέγοντας τουλάχιστον εκτρεφόμενα κοτόπουλα σωστά....(.8- 10 Ε το κιλό να υπολογίζετε...)

Όλοι αυτοί ...διαφημίζουν τα κοτόπουλα ότι τρέφονται με" καλαμπόκι "........ και κυκλοφορούν ελεύθεροι σε βάρος της Υγείας μας ,γιατί δεν υπάρχει Υπουργείο Υγείας, και ειδικά δεν υπάρχουμε Εμείς, οι Καταναλωτές..

Για τα μικρόβια, τα ανθεκτικά βακτήρια ,τα πρόστιμα τάχα μου...δεν γράφω κάτι γιατί τα θεωρώ Δευτερεύοντα.....ή και Τριτεύοντα...

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΚΡΕΑΤΩΝ

Κατανάλωση κρέατος σε αριθμούς

1960: 35 γρ. κρέας την ημέρα μέση κατανάλωση, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης

2009: 100 κιλά ετησίως η μέση κατανάλωση, 7η παγκοσμίως η Ελλάδα σε κατανάλωση κρέατος σύμφωνα με το Euromonitor

2010: 125 γρ. κρέας την ημέρα μέση κατανάλωση, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Από την υπερκατανάλωση κρέατος αυξάνονται οι κίνδυνοι για:

* Καρδιοπάθεια

* Καρκίνο του παχέος εντέρου

* Καρκίνο του νεφρού

* Καρκίνο του προστάτη

* Πρόωρο θάνατο





ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΓΙΓΑΝΤΟΚΟΤΟΠΟΥΛΑ...

Τον προηγούμενο αιώνα, τα κοτόπουλα ήταν ελεύθερα στα αγροκτήματα,  έτρωγαν καρπούς αλλά και σπόρους και ζουζούνια,.... απολάμβαναν τον ήλιο συνθέτοντας βιταμίνη D και ζούσαν μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Με την εκβιομηχάνιση, όμως, του 20ού αιώνα, οι πτηνοτροφικές εταιρείες κυριάρχησαν στην αγορά ελέγχοντας τα πάντα, από τα εκκολαπτήρια μέχρι τη συσκευασία.

Οι συνθήκες διαβίωσης των πουλερικών υποβαθμίστηκαν.

-  Τα κοτόπουλα εκτρέφονται σε κλειστούς περιορισμένους χώρους -το ένα πάνω στο άλλο σχεδόν-για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους .

- Τα φώτα παραμένουν ανοικτά σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για να τρώνε συνεχώς....

- Στα φυράματα  (ζωοτροφές) εκτός από το καλαμπόκι -που αυτό μόνο διαφημίζουν- χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες Μεταλλαγμένη Σόγια, Αντιβιοτικά ,Αντιοξειδωτικά, Βιταμίνες κλπ χημικά.....

Κάπως έτσι, το μέσο βάρος των πουλερικών υπερδιπλασιάστηκε από το 1925 έως το 2011.

Επιπλέον, σήμερα, αυτά οδηγούνται στη σφαγή μέσα σε 6-7 εβδομάδες (φθάνοντας και τα 2,5 κιλά), σε αντίθεση με τις 16 εβδομάδες που απαιτούνταν το 1925, κι αυτό οφείλεται εν μέρει στα αντιβιοτικά.

- Στο νερό προσθέτουν Αντιβιοτικά, και διάφορα άλλα φάρμακα...

- Γίνονται απολυμάνσεις με επικίνδυνα δηλητήρια.

- Τα διογκωμένα βιομηχανοποιημένα κοτόπουλα εκτός του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού και εξευγενισμένων χημικών ουσιών όπως το 'Οξινο Γλουταμινικό νάτριο, (MSG), Αντιβιωτικά, το Αρσενικό καθώς και διάφορες άλλες χημικές ουσίες, μπορεί να περιέχουν κομμάτια άλλων ζώων ή και ζωικών αποβλήτων.

- Όλα αυτά τα χημικά δηλητήρια έρχονται στο πιάτο μας τρώγοντας κοτόπουλα αλλά και μέσω των λαχανικών,των καρπών κλπ ,που χρησιμοποιούν για λίπανση τη κοπριά τους. (ευτυχώς που υπάρχουν και οι Ε.Μ. που χρησιμοποιούνται στη βιολογική καλλιέργεια και τα εξουδετερώνουν).

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ - ΑΥΞΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ...

Η φωτογραφία από το κοτόπουλο των 100 ημερών   του 1950 (1 κιλό περίπου)  σε σύγκριση με φωτογραφία από κοτόπουλο 40 ημερών του 2016 . (πάνω από  2,5 κιλά)....η εικόνα μιλάει από μόνη της.

Τι μας κρύβει η βιομηχανία τροφίμων σχετικά με την παραγωγή και την επεξεργασία του κρέατος από κοτόπουλο;

Είναι στην πραγματικότητα τόσο ελκυστικό και νόστιμο όσο φαίνεται;;

Πόσο υγιεινό είναι και τι περιέχει;;

Τι μας κρύβουν για την επεξεργασία του από το 1970;;

Από τα ”καλλίγραμμα κοτόπουλα του 1950 στις πουπουλένιες μπάλες του σήμερα που δεν μπορούν να σηκωθούν στα πόδια τους από το βάρος

Τα ζουμερά και νόστιμα στήθη από κοτόπουλο που βρίσκονται σε supermarkets και κρεοπωλεία της γειτονίας σας είναι πολύ πιθανόν να κρύβουν ένα βρόμικο μυστικό το οποίο είναι ικανό να σας κάνει να σκεφτείτε δυο φορές πριν τα ξανακαταναλώσετε!

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι το κρέας από το βιομηχανοποιημένο κοτόπουλο περιέχει μια πληθώρα χημικών βλαβερών στοιχείων που κανονικά δεν θα ‘πρεπε να υπάρχουν στη σύσταση του.

Πριν φτάσει στον καταναλωτή συχνά το φουσκώνουν χρησιμοποιώντας άλμη, ζωμό κοτόπουλου, χημικά βελτιωτικά γεύσης και υφής ακόμη και απόβλητα υποπροϊόντων άλλων ζώων που μπορεί ν’αποτελούν έως και 30% του συνολικού βάρους του κρέατος.

Αντί να παράγουν και να πωλούν καθαρό κρέας κοτόπουλου, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι κάνουν, πολλοί συμβατικοί παραγωγοί εγχύουν στο κρέας τους πριν το συσκευάσουν μια πληθώρα υγρών βελτίωσης και χημικών ουσιών με σκοπό να καλύψουν την κακή ποιότητα του κρέατος τους και να το κάνουν να φαίνεται λαχταριστό και εύγευστο.

Η διαδικασία εκτός από παραπλανητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και απάτη γιατί δίνει την εντύπωση στους καταναλωτές ότι αγοράζουν περισσότερο κρέας απ’οτι είναι στην πραγματικότητα.

Η περιεκτικότητα του νατρίου στο συγκεκριμένο κρέας φτάνει έως και 500%!.

Ίσως το χειρότερο κομμάτι της διαδικασίας πάχυνσης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να περιορίζει τους παραγωγούς κοτόπουλου στη χρήση των παραπάνω μεθόδων με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαδικασία πάχυνσης που αποφέρει βάρος και όγκο διπλάσιο  έως τετραπλάσιο από το φυσιολογικό.

Εφόσον οι εναίσιμες ουσίες που χρησιμοποιούνται χαρακτηρίζονται φυσιολογικές το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να περιορίσει τη χρήση τους για να ανησυχήσει την βιομηχανία κρέατος.

Τα διογκωμένα κοτόπουλα της βιομηχανίας τροφίμων μπορεί να περιέχουν απόβλητα και υποπροϊόντα από χοιρινά, μοσχάρια και άλλα ζώα.

Τα διογκωμένα βιομηχανοποιημένα κοτόπουλα εκτός του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού και εξευγενισμένων χημικών ουσιών όπως το 'Οξινο Γλουταμινικό νάτριο, (MSG), Αντιβιωτικά, το Αρσενικό καθώς και διάφορες άλλες χημικές ουσίες, μπορεί να περιέχουν κομμάτια άλλων ζώων ή και ζωικών αποβλήτων.

Η Βρετανική εφημερίδα Independent είχε αναφερθεί ξανά σε μία υπόθεση του 2009 στην οποία είχαν εντοπιστεί πολλά εστιατόρια τα οποία έγχυαν ενέσιμα στο κρέας απο κοτόπουλο πολτοποιημένα και υγροποιημένα οστά και χόνδρους από χοίρους και μοσχάρια.

Όπως και η ατζέντα πίσω από τη διόγκωση του κρέατος με τη χρήση αλμυρού νερού έτσι και αυτή με τα ενέσιμα υποπροϊόντα ζωικών αποβλήτων έχει ως σκοπό την την διόγκωση και την αύξηση βάρους του κρέατος που αποσκοπεί σε υψηλότερα κέρδη

Μια άλλη έρευνα από το BBC αποκάλυψε παρόμοιες μεθόδους διόγκωσης του κρέατος άλλων ζώων. Αποδεικνύεται ότι η επεξεργασία του κρέατος του κοτόπουλου περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές την έγχυση με ένεση μέσα σε αυτό με πρωτεϊνικό υλικό άλλων ζώων.

Ορισμένοι παραγωγοί ακόμα προσπαθούν να καλύψουν αυτή τη βρόμικη πρακτική με την αποδόμηση του DNA του τμήματος των άλλων ζώων έτσι ώστε να μην μπορεί να ανιχνευθεί στις εξετάσεις.

Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική είδηση για αυτούς φυσικά που λόγο θρησκευτικών πεποιθήσεων ή διαιτητικών λόγων τρώνε συγκεκριμένα κοτόπουλο και αποφεύγουν την κατανάλωση άλλων ειδών κρέατος.

Λίγοι γνωρίζουν ότι από το 1970 οι παραγωγοί κρέατος κοτόπουλου χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους διόγκωσης και πάχυνσης που περιλαμβάνουν μέχρι και υποπροϊόντα και απόβλητα άλλων ζώων με σκοπό το κέρδος.