Σελίδες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ





Με βάση τη θεωρία ότι η έλλειψη ύπνου που παρατηρείται στη σύγχρονη κοινωνία θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό,
ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μελατονίνη ενδεχομένως αποτελεί τρόπο ελέγχου της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Η μελατονίνη μείωσε τον αριθμό και το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων σε πειράματα στο εργαστήριο, υποδεικνύοντας ότι έλλειψη της ορμόνης συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου στο μαστό, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genes and Cancer.

Και ενώ ο ύπνος ή η έλλειψή του έχει θεωρηθεί πως παίζει ρόλο σε διάφορες νόσους, λίγες έρευνες το έχουν επιβεβαιώσει.

Ερευνητές του Michigan State University, ανακάλυψαν ότι όταν εξέθεσαν κύτταρα όγκου στο μαστό που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο σε μελατονίνη, η ανάπτυξή τους ήταν περιορισμένη-ακόμα και όταν ταυτόχρονα εκτέθηκαν σε χημικά που είναι γνωστό πως ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Επιπλέον, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα θα μπορούσε να φανεί πολύτιμη για μελλοντική έρευνα στην αγωγή της νόσου.

Ο ερευνητής Dr. James Trosko, του Michigan State University, δήλωσε ότι η έρευνα ορίζει την αρχή με την οποία η ανάπτυξη καρκινικών βλαστικών κυττάρων μπορεί ενδεχομένως να ρυθμίζεται από φυσιολογικές ορμόνες και παρέχει σημαντική νέα τεχνική για την εξέταση χημικών ουσιών για επιδράσεις που προάγουν τον καρκίνο καθώς και για εντοπισμό πιθανών νέων φαρμάκων.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να αναπτύξουν κύτταρα του μαστικού αδένα, πυροδοτώντας την ανάπτυξη όγκων εκθέτοντάς τα σε οιστρογόνα και στην καρκινογόνο ουσία Bisphenol A.

Όταν αντιμετωπίστηκαν με μελατονίνη, ο αριθμός και το μέγεθος των κυττάρων μειώθηκε σε σύγκριση με τα κύτταρα του μαστικού αδένα που δεν αντιμετωπίστηκαν με την ορμόνη.

Η δράση αυτή συνέχισε να ισχύει ακόμα και όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν ταυτόχρονα στη μελατονίνη και σε οιστρογόνα ή BPA – υποδεικνύοντας ότι χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης μπορεί ενδεχομένως να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, δήλωσαν ερευνητές.

Ψωμιάδου Εύη
Πηγές: Genes and Cancer

Πηγή