Σελίδες

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΣΟΚ!! Η ΜΑΣΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ!!


Επικίνδυνη η μάσκα για παιδιά κάτω των 2 ετών, προειδοποιεί η Ιαπωνική  Παιδιατρική Ένωση - ΤΑ ΝΕΑ


Γράφει ο Αναστάσιος Χατζής, MD, PHd, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής θεραπείας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών...


Το ότι υπάρχουν πρόθυμοι πολιτικοί αλλά και πανέτοιμοι ειδικοί επιστήμονες να φορέσουν υποχρεωτικά μάσκα σε παιδιά από 6 έως 16 ετών στα σχολεία, πραγματικά με ξεπερνά!! Τελικά ίσως επαληθεύεται το γνωστό σε όλες τις ιστορικές περιόδους... "τρώγοντας έρχεται η όρεξη"...
...
"Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο που έχουν τα παιδιά όταν φορούν τη μάσκα.
Όλοι συμφωνούν ότι για να προστατεύει η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από το στόμα και τη μύτη καλύπτοντας και το πηγούνι.
Όμως, μια τέτοια εφαρμογή αναπόφευκτα δυσκολεύει την αναπνοή.
Ένας ενήλικας, αν δεν έχει χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να προσαρμοστεί και να ρυθμίσει ανάλογα την αναπνοή του. Ένα μικρό παιδί αυτό δε μπορεί να το κάνει. Πολύ περισσότερο αν τρέξει, παίξει, γελάσει ή φωνάξει!
Σ’ αυτήν την περίπτωση η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη, πιο απότομη και πιο βαθιά. Αν λοιπόν το παιδί προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα, είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη του.
Η προσπάθεια αναπνοής με φραγμένο το στόμα και τη μύτη δεν προκαλεί είσοδο του αέρα, όπως γίνεται στην κανονική αναπνοή.
Αυτό έχει δύο συνέπειες:
1. απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού.
2. μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης.
Και τα δύο μαζί δυσκολεύουν την καρδιακή λειτουργία με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος.
Και τα δυο μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.

Ελευθερία, ζωή, πρόστιμο ή θάνατος;

ΧΑΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Παιδίατρος – Εντατικολόγος
Διευθυντής Παιδιατρικής ΜΕΘ του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Ο ιατρός Αναστάσιος ΧΑΤΖΗΣ είναι Παιδίατρος – Εντατικολόγος.
Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αρχικά έκανε την ειδικότητα της Παιδιατρικής σε ελληνικά και γαλλικά Νοσοκομεία Παίδων.
Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην Εντατικολογία νεογνών, παιδιών και ενηλίκων στη Γαλλία, έκανε δε πολλαπλές μετεκπαιδεύσεις στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Δημιούργησε και διηύθυνε για σχεδόν 30 χρόνια τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των τριών Νοσοκομείων Παίδων των Αθηνών.
Έκτοτε συνεχίζει στον ιδιωτικό τομέα υγείας ως Διευθυντής Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Στη μακρά νοσοκομειακή του θητεία έχει διατελέσει μέλος και ηγετικό στέλεχος πλήθους επιστημονικών εταιρειών, συμβουλίων και κορυφαίων οργανισμών και ιδρυμάτων υγείας της χώρας.
Από το 2014 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
Έχει διοργανώσει ή συμμετάσχει στη διοργάνωση μεγάλου αριθμού ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών Ημερίδων.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με πλήθος παιδιατρικών θεμάτων, όπως η αιμοδυναμική παρακολούθηση της σηπτικής καταπληξίας, οι εναλλακτικές τεχνικές αναπνευστικής υποστήριξης και οι διαταραχές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, οι σοβαρές λοιμώξεις, η παιδιατρική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Θεραπεία, καθώς και οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στα παιδιά.