Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Η ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ

 


Από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη αναδύεται μια ξεχωριστή προσέγγιση ,όσον αφορά τη σχέση του φυσικού σώματος με το σύμπαν.
Μια προσέγγιση που βασίζεται στην ιδέα ότι το περιβάλλον μέσα στο σώμα μας αντικατοπτρίζει τον φυσικό κόσμο σε μια μικρογραφία.
🙏Πολύ αργότερα ο Παράκελσος στο έργο του
"Ο λαβύρινθος των πλανημένων ιατρών"
μας μιλάει για το ίδιο πράγμα ακριβώς.
Αυτό διαφέρει κατά πολύ από το σύγχρονο ιατρικό επιστημονικό μοντέλο, το οποίο αντιλαμβάνεται το σώμα ως μηχανή.
Ενα συγκρότημα βιοχημικών συστατικών.
Και ενώ η σύγχρονη ιατρική έχει συμβάλει ευρέως στην υγεία και την ευεξία σήμερα, είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε πόσο συχνά ο όρκος του Ιπποκράτη παραβιάζεται.
🙏Αυτό μπορούμε εύκολα να το αντιληφθούμε με τους αμέτρητους τρόπους που οι άνθρωποι αναπτύσσουν περαιτέρω συμπτώματα από την υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση σύγχρονων φαρμάκων.
Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι βοτανοθεραπευτές ή εταιρίες "φυσικών ιαμάτων",ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι ΔΕΝ μπορούν να βλάψουν με τον ίδιο τρόπο.
🙏Αυτό ενισχύεται από την πεποίθηση ότι επειδή τα βότανα είναι φυσικά, είναι αδύνατο να βλάψουν τους ανθρώπους.
Ωστόσο, όπως και με τα φάρμακα, τα βότανα δεν είναι καθολικά κατάλληλα, ασφαλή και εφαρμόσιμα ΓΙΑ ΚΑΘΕ άτομο.
Χωρίς αρκετή προσοχή, είναι δυνατό να δημιουργηθούν ανισορροπίες στους ανθρώπους και να αισθάνονται ακόμα χειρότερα.
Σαφώς οι παρενέργειες στη φυτοθεραπεία είναι κατά πολύ λιγότερες και βέβαια στο μεγαλύτερο μέρος τους όχι επικίνδυνες .
Όμως αυτό δε θα πρέπει να μας καθησυχάζει.
Δυστυχώς ακόμη και στην βοτανοθεραπεία συμβαίνουν αρκετά λάθη.
Καταρχήν κάποιοι βοτανοθεραπευτές πιστεύουν ότι επειδή χρησιμοποιούν βότανα για τις θεραπείες τους ,αυτό τους κάνει αυτόματα και ΟΛΙΣΤΙΚΟΥΣ θεραπευτές .
Είναι σαν να λέμε, «Χρησιμοποιώ βότανα και συμπληρώματα, επομένως ασχολούμαι με την ολιστική υγεία». Αλλά η αλήθεια είναι ότι το να είσαι "ολιστικός" δεν αφορά μόνο το είδος των θεραπειών που χρησιμοποιείς .
Από την οπτική πολλών που ασχολούνται με τα βότανα ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά ο κουρκουμάς π.χ.είναι καλός για τις φλεγμονές, ο φλοιός ιτιάς για τους πονοκεφάλους και η βαλεριάνα για την αϋπνία.
Αυτές οι επιλογές μπορεί να φαίνονται αρκετά λογικές από τη νοοτροπία «καλές για», αλλά παρέχουν ασυνεπή αποτελέσματα πολλές φορές.
👉Πολλές φορές, φίλοι μου με ρωτούν
"Σε τι είναι καλό αυτό το βότανο;"
"Για ποιά πάθηση;"
Και βέβαια μπορεί αυτό να είναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για τους περισσότερους φίλους που περιδιαβαίνουν στις διάφορες βοτανολογικές ομάδες του Facebook,
όμως αυτή η οπτική -στις μέρες μας τουλάχιστονκαι αν θέλουμε να πάμε την βοτανοθεραπεία ένα σκαλί παραπάνω- δεν είναι ορθή.
Η σωστή ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι,
"Ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες και "αρετές αυτού του βοτάνου;"
Σε ποιά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού επιδρά,σε ποιά όργανα και με ποιόν τρόπο.;;"
♥️Είναι πιο τίμιο και πιο ηθικό για το ίδιο το βότανο να ξεκινάμε με αυτό και όχι, να λέμε εξ'αρχης σε ποιες ασθένειες θα μπορούσε να βοηθήσει.
Με αυτόν τον τρόπο σκέψης,
αντί να δίνουμε μια χούφτα τυχαία βότανα και να ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν, μπορούμε να αισθανόμαστε σίγουροι ότι οι θεραπείες μας θα λειτουργήσουν επειδή κοιτάξαμε πέρα ​​από τα συμπτώματα και στο βαθύτερο μοτίβο του σώματος και του βοτάνου.
👉👉👉Ένας τρόπος με τον οποίο η
"ολιστική βοτανοθεραπεία",
διαφοροποιεί τα υποκείμενα πρότυπα είναι μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται "Ποιότητες"ή "Ενέργειες"
Το σύστημα των "Ποιοτήτων" είναι ένα από τα πέντε κλειδιά της
"σύνδεσης μας" με το βότανο-τα άλλα τέσσερα είναι η γεύση,οι δράσεις,οι συγγένειες και η ειδική ισχύς-και αντιπροσωπεύει τρία κύρια καθοριστικά χαρακτηριστικά στους ανθρώπους και τα φυτά.
🌿Την εξέταση της θερμοκρασίας (ζεστό ή κρύο),
🌿την υγρασία (ύγρανση ή ξήρανση) και 🌿τον τόνο (τάση ή χαλαρότητα).
Εμβαθύνοντας σε αυτούς τους δείκτες, μπορούμε να αποκαλύψουμε την ανισορροπία κάτω από τα συμπτώματα.
Είναι αυτό που έλεγα πρόσφατα στο τελευταίο μου βίντεο για την Αρτεμισία.
Αν δεν το έχετε δει θα το βρείτε λίγο πιο πίσω.
🤔Σκεφτείτε έναν βήχα.
Παίρνω για παράδειγμα τον βήχα γιατί είναι εύκολο να κατανοήσει το σκεπτικό κάποιος.
Υπάρχουν όμως πολύ πιο "βαθιά νερά"
Αν είχατε ποτέ βήχα, ξέρετε ότι δεν είναι όλοι οι βήχες ίδιοι.
Αν θέλατε να θεραπεύσετε έναν βήχα από μια συμβατική προσέγγιση, θα ανοίγατε ένα βιβλίο βοτανολογίας, θα γυρνούσατε το ευρετήριο, θα αναζητούσατε τον "βήχα" και θα καταλήγατε σε μια σελίδα με μια ντουζίνα βότανα που όλα κατηγοριοποιούνται ως αποχρεμπτικά.
Ένα αποχρεμπτικό βοηθά στο αντανακλαστικό του βήχα,
προάγοντας πιο παραγωγικό βήχα και υποστηρίζοντας την αποβολή φλέγματος και βλέννας από την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες. Από τη συμβατική σκοπιά, αυτά είναι «τα βότανα για τον βήχα».
Μέσα σε μια λίστα με αποχρεμπτικά, μπορεί να δείτε πολλά βότανα που αναφέρονται, όπως
🌿η ρίζα γλυκόριζας ( Glycyrrhiza glabra ),
🌿η ρίζα Αλθαίας ( Althaea officinalis ),
🌿 η Ινούλα ( Inula helenium ),
🌿Το βηχιο( Tussilago farfara)
🌿η Λομπέλια ( Lobelia inflata )
🌿Το θυμάρι (Thymus spp)
Κλπ
Από συμβατική άποψη, όλα αυτά τα βότανα είναι καλά για τον βήχα.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λειτουργούν καθολικά για όλους τους βήχες, είτε λαμβάνοντας τα μόνα τους είτε αναμειγνύοντας με πολλά άλλα βότανα .
Επειδή είναι όλα αποχρεμπτικά, μπορείτε να ελπίζετε ότι θα κάνουν τη δουλειά και θα βοηθήσουν τον βήχα.
🤔Όταν όμως εξετάζουμε την
"Ποιότητα" ενός βήχα, συναντάμε πολλά διαφορετικά μοτίβα βήχα. Μερικά είναι ξηρά και ερεθισμένα, ενώ άλλα είναι υγρά και φλεγματικά, παράγοντας βλέννα όταν βήχουμε. Στην περίπτωση ενός ζεστού και ξηρού βήχα, η χορήγηση ενός βοτάνου όπως το Θυμάρι πχ που είναι ζεστό και ξηρό, μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τον βήχα κάποιου .
Σε αυτή την περίπτωση, η χορήγηση ρίζας Αλθαίας ( Althaea officinalis ), η οποία καταπραΰνει, δροσίζει και ενυδατώνει τους βλεννογόνους, είναι μια εξαιρετική θεραπεία για την ανακούφιση από τη θερμότητα και την ξηρότητα τους.
Αντίθετα, το θερμό και το ξηρό Θυμάρι θα ήταν ανεκτίμητο για κάποιον με υγρό και φλεγματικό βήχα, ενώ η Αλθαία ( Althaea officinalis ) θα ήταν ακατάλληλη.
👉Στην συμβατική προσέγγιση συνεπώς η εστίαση είναι στο σύμπτωμα - τον βήχα και απαιτεί βότανα για τον βήχα και υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους για την επιλογή μιας θεραπείας.
Ωστόσο, στην
"ολιστική προσέγγιση"
εμβαθύνουμε στη φύση του βήχα:
τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του, την υποκείμενη ενεργειακή κατάσταση και πώς τα βότανα θα τον επηρεάσουν και θα τον φέρουν σε περαιτέρω ανισορροπία ή ισορροπία.
Φτάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όταν σκεφτόμαστε ποιά βότανα είναι «καλά» για ένα πρόβλημα υπάρχει ένας περιορισμός.
🤔 Ότι σκεφτόμενοι έτσι Δεν αντιμετωπίζουμε τις ΒΑΣΙΚΕΣ αιτίες των ασθενειών.
Για να επιτύχουμε βαθιά θεραπεία, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα ​​από την απλή αντιστοίχιση βοτάνων με το σύμπτωμα.
♥️Η ολιστική βοτανοθεραπεία δεν είναι απλώς μια έννοια.
Είναι ένας τρόπος, να βλέπεις τον κόσμο που αναγνωρίζει τη φυσική νοημοσύνη στη φύση, στα φυτά και στο σώμα.
Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να δουλέψουμε με αυτήν την ευφυΐα αντί να την πολεμήσουμε.
Προσπαθούμε να εργαζόμαστε σε αρμονία με τους ρυθμούς του φυσικού κόσμου και να εξασκούμαστε με τρόπο που σέβεται τη ροή ενέργειας μέσα στα ζωντανά συστήματα.
Ουσιαστικά, συνεργαζόμαστε με το σώμα αντί να το εναντιωνόμαστε.
Οι" Ποιότητες" είναι η ουσία του γιατί η ολιστική βοτανοθεραπεία έχει τόσο βαθιά σημασία.
Έχει να κάνει με τον συντονισμό στη ζωτική δύναμη μέσα στα όργανα, τους ιστούς και τα συστήματα του σώματος. Αποκρυπτογραφώντας το υποκείμενο ενεργειακό μοτίβο ενός συμπτώματος ή πάθησης, μπορούμε να αξιολογήσουμε πώς ένα συγκεκριμένο βότανο θα επηρεάσει αυτήν την κατάσταση.
Αυτή η ακρίβεια μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις βασικές ανισορροπίες μέσα στο σώμα από τις οποίες προκύπτει το σύμπτωμα.
🌹ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ
Τα συμπτώματα δεν είναι ο εχθρός . Είναι απλώς οι αγγελιοφόροι που μας λένε ότι κάτι δεν είναι ισορροπημένο. Φυσικά, κανείς δεν θέλει πονοκέφαλο, βήχα ή την ενόχληση μιας ουρολοίμωξης.
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα συμπτώματα μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε δυστυχισμένοι.
🌹 🙏Φυσικά η ανακούφιση έχει μια θέση στην εργαλειοθήκη του ολιστικού θεραπευτή,αλλά δεν πρέπει να τελειώνει εκεί.
👉Η καταστολή των συμπτωμάτων σημαίνει καταστολή της ζωτικής νοημοσύνης του σώματός μας.
Προειδοποιώντας μας ότι κάτι δεν πάει καλά με άβολα ή επώδυνα συμπτώματα, το σώμα μας προσπαθεί να μας πει ότι κάτι χρειάζεται προσοχή.
Φανταστείτε ένα σενάριο χωρίς συμπτώματα ,ας πούμε,ένα σπασμένο πόδι.
Εάν δεν μπορούσατε να νιώσετε τον πόνο ενός κατάγματος, θα οδηγούσε σε σοβαρή βλάβη.
Η παρουσία συμπτωμάτων μας προστατεύει, καθοδηγώντας μας να αναλάβουμε δράση.
🙏Για να δείξουμε τις διαφορές μεταξύ της αλλοπαθητικής (συμβατικής) καταστολής και "της υποστήριξης της ζωτικής δύναμης", εξετάστε την περίπτωση του πυρετού.
Εάν προσβληθούμε από covid , γρίπη ή παρόμοια πάθηση, η ανοσολογική απόκριση του σώματός μας θα ενεργοποιηθεί και θα ξεκινούσε ένας καταρράκτης ανοσολογικών αποκρίσεων.
Τα ρυθμιστικά κέντρα του εγκεφάλου μας συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάμου, ερμηνεύουν γρήγορα την εισβολή κάποιου παθογόνου στον οργανισμό μας ως ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ
Ο υποθάλαμος μας , ο οποίος επιβλέπει το περιφερειακό σύστημα εξαερισμού του δέρματός μας , δίνει σήμα στους πόρους μας να συστέλλονται (μικραίνουν)καθώς αναπτύσσεται πυρετός.
🙏Μεταφορικά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πυροδοτεί τον κλίβανο και ανάβει τη φωτιά ενώ σφραγίζει τα παράθυρα και τις πόρτες για να "μαγειρέψει" το παθογόνο που εισβάλλει.
Ο πυρετός είναι μια περίπλοκη απόκριση που δείχνει τους εξελιγμένους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός μας αλλά είναι αναμφίβολα μια δυσάρεστη εμπειρία.
Η κοινή αλλοπαθητική προσέγγιση για την ανακούφιση αυτής της δυσφορίας είναι η λήψη ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη.
Παρόλο που μπορεί αρχικά να αισθανθούμε καλύτερα μετά τη λήψη του, υπάρχει ένα πρόβλημα.
Μόλις εξασθενήσουν τα αποτελέσματα των ΜΣΑΦ, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επανεμφανίζεται και ο πυρετός επιστρέφει.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, το παθογόνο μας φορτίο είναι ακόμη μεγαλύτερο και είμαστε χειρότερα από πριν. Τελικά, η καταστολή του πυρετού οδηγεί την ασθένεια βαθύτερα στο σώμα, γεγονός που εξηγεί γιατί η χρήση ΜΣΑΦ κατά τη διάρκεια πυρετού μπορεί να μετατρέψει έναν πυρετό μιας έως δύο ημερών σε ένα συμβάν τεσσάρων ή πέντε ημερών.
Ενώ η αλλοπαθητική (συμβατική) προσέγγιση εστιάζει στην καταστολή του πυρετού, η "ολιστική προσέγγιση" χρησιμοποιεί βότανα που τον υποστηρίζουν.
Τα βότανα που υποστηρίζουν τον εμπύρετο μηχανισμό ονομάζονται εφιδρωτικά και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
🙏Υπάρχουν θερμά -διεγερτικά εφιδρωτικά και χαλαρωτικά εφιδρωτικά.
🌿Τα διεγερτικά εφιδρωτικά διεγείρουν τη ροή του αίματος και οδηγούν το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος για να αυξήσουν τον πυρετό μας υποστηρίζοντας αυτό που ήδη προσπαθει να κάνει το σώμα μας .
Τα διεγερτικά εφιδρωτικά βότανα είναι συχνά θερμαντικά και πικάντικα, όπως το τζίντζερ ( Zingiber officinale ).
🌿Τα χαλαρωτικά εφιδρωτικά χαλαρώνουν την ένταση στους πόρους, ώστε το αίμα να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος και η εσωτερική θερμότητα μπορεί να μειωθεί μέσω της εφίδρωσης.
👉Η χρήση εφιδρωτικών για τον πυρετό ΕΙΝΑΙ μια βασική ΟΛΙΣΤΙΚΗ προσέγγιση.
Αντί να το πολεμάμε, εργαζόμαστε παράλληλα με την έξυπνη απόκριση του σώματος δείχνοντας ότι ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τα σήματα του σώματος για να υποστηρίξουμε τις φυσικές του λειτουργίες.
Ως αποτέλεσμα, ο πυρετός τρέχει πιο γρήγορα από ό,τι αν τον είχαμε καταστείλει.
Επιπλέον, συχνά βγαίνουμε από τον πυρετό νιώθοντας λιγότερο κουρασμένοι και πιο ανθεκτικοί αφού δεν τον εμποδίσαμε να κάνει τη δουλειά του.
Η χρήση εφιδρωτικών για τον πυρετό ενσαρκώνει την καρδιά της ζωτικότητας —μια συνεργασία που ενισχύει την έμφυτη σοφία του σώματος- ,επιταχύνει την ανάρρωση και μας αφήνει πιο δυνατούς και αναζωογονημένους καθώς βαδίζουμε στο ταξίδι μας προς την ευεξία.
Θα πρέπει όλοι μας κατά κάποιο τρόπο να γίνουμε μαθητές της φύσης. Μελετώντας τον έξω κόσμο ταυτόχρονα εξερευνούμε τον βαθύτερο μας εαυτό.
♥️🙏Καλλιεργώντας έναν "ανησυχο","αφυπνησμένο "νου και έναν τρόπο αντίληψης που αναζητά τις συνδέσεις γύρω μας, η άποψή μας για το σώμα, τις ασθένειες και τα βότανα αρχίζει να αλλάζει.
🙏Όλοι μας βιώνουμε τα συμπτώματα της σωματικής, συναισθηματικής ή ψυχικής μας υγείας στις μεταβαλλόμενες εποχές και τον καιρό. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με πόνο στις αρθρώσεις μπορούν να προβλέψουν πότε πλησιάζει η βροχόπτωση επειδή ο πόνος τους επιδεινώνεται.
Από μια οπτική, αυτή η ευαισθησία στην υγρασία μπορεί να υποδηλώνει ανισορροπία υγρασίας μέσα στο σώμα. Τα πάντα στη φύση είναι δάσκαλοι, και παρατηρώντας πώς η φύση επηρεάζει το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά μας, μπορούμε να μάθουμε πώς να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ , μεταξύ της φύσης, στον εξωτερικό κόσμο και του εσωτερικού μας κόσμου.
👉Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μας καθοδηγήσει στην αποτελεσματική χρήση της βοτανοθεραπείας.
👉Στόχος μας είναι να μάθουμε να βλέπουμε τη σοφία της φύσης, πώς να την αποκωδικοποιούμε και να τη χρησιμοποιούμε για να μας καθοδηγήσει στο θεραπευτικό μας ταξίδι.
🙏♥️Καλό ταξίδι αγαπημένοι μου Αργοναύτες
Αρης Πέτρου Παπαδάκης