Σελίδες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

D3...ΣΑΠΟΥΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ; ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ !!!

 



Οι λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της βιταμίνης D3 και προκαλούν το “Μεσογειακό Παράδοξο” είναι:

*** Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και ο αυξημένος χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους.

 *** Η ηλικία, καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό μας. 

 *** Η παχυσαρκία. 

 *** Η χρώση του δέρματος, η σκουρόχρωμη επιδερμίδα, λόγω αυξημένης παρουσίας μελανίνης, μειώνει τη σύνθεση βιταμίνης D.

 *** Η χρήση αντιηλιακού. 

*** Η χαμηλή περιεκτικότητα βιταμίνης D3 στις τροφές

***** Μέχρι εδώ "καλά" ! Αυτό που δεν λέγεται -εσκεμμένα ίσως- από τους περισσότερους "ειδικούς"...που σας συμβουλεύουν να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής D...και που είναι το σημαντικότερο:    

Το 98% του ηλιακού φωτός εισέρχεται στο σώμα μας μέσω των ματιών (Παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης) και το 2% μέσω του δέρματος (παραγωγή "βιταμίνης D") 

Το 2%του ηλιακού φωτός στο δέρμα (μεταξύ 10:00-16:00) είναι σημαντικό επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος που το σώμα μας μπορεί να φτιάξει βιταμίνη D ,χωρίς αντηλιακό όμως ,και χωρίς να έχουμε σαπουνιστεί πολλές ώρες πριν ,και 48-72 ώρες μετά την έκθεσή μας στον 'Ηλιο (για να μη φύγει η χοληστερόλη από το δέρμα μας)...  

Η  βιοσύνθεση της  βιταμίνης D  στο δέρμα ενεργοποιείται μόνο από τη υπεριώδη ακτινοβολία, και συγκεκριμένα την UVB υπεριώδη ακτινοβολία με μέγιστο μήκος κύματος ενεργοποίησης τα 300 nm.                                    

Σαπουνιζόμαστε στα ευαίσθητα σημεία μόνο, και το υπόλοιπο σώμα μας που εκτίθεται στον Ήλιο το πλένουμε με απλό νεράκι ....                                

Πως συνθέτουμε βιταμίνη D από τον ήλιο.

Κάτω από την έκθεση του σώματος σε υπεριώδης UVB ακτινοβολία, οι ακτίνες αυτές διαπερνούν τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και με την συμμετοχή των στερόλων  που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα,  μετατρέπετε ένα είδος χοληστερόλης (η 7-δεϋδροχοληστερόλη) σε πρoβιταμίνη D3. Η θερμότητα που προκαλεί ο ήλιος καθώς πέφτει στην επιδερμίδα συμβάλει τώρα στο να μετατρέψει ο οργανισμός την προβιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη).


Μόλις συντεθεί η βιταμίνη D3 στο δέρμα μετατρέπεται διαδοχικά αρχικά στο ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνη D3, (που είναι η μορφή της D3 που μετράμε στον ορό του αίματος) και στη συνέχεια στους νεφρούς στην ενεργή βιολογικά μορφή της 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3.

Η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3, συνδέεται τελικά με τους υποδοχείς της βιταμίνης D που βρίσκονται στα περισσότερα κύτταρα του σώματός μας, για να χρησιμοποιηθεί για τις πολλαπλές ανάγκες του οργανισμού.

Οπότε τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 μπορεί να εξασφαλιστούν, με τη λογική καθημερινή έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο, τους θερινούς μήνες, στο μέσον της ημέρας, για 10-15 λεπτά, ή με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVΒ του 88% της επιφάνειας του γυμνού σώματος, κάθε δεύτερη εβδομάδα σε δόση πρόκλησης ερυθήματος...

Δυστυχώς, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος, έχει γίνει στο παρελθόν κακή ενημέρωση ή πληροφόρηση για τη δυνατότητα παραγωγής "βιταμίνης D3" στο δέρμα με τη λογική έκθεση στον ήλιο.            

Πολικός 23