Σελίδες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

"Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΧΥΡΟΥ"....

 






Αποφθέγματα του Μασανόμπου Φουκουόκα.

·   “Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η λέξη «δουλειά». Τα ανθρώπινα όντα είμαστε τα μόνα ζώα που πρέπει να δουλέψουμε και νομίζω ότι είναι το πιο γελοίο πράγμα στον κόσμο. Άλλα ζώα διαβιούν με το απλά να ζουν, αλλά οι άνθρωποι δουλεύουμε σαν τρελοί, νομίζοντας ότι πρέπει να το κάνουμε για να μείνουμε ζωντανοί.  Όσο μεγαλύτερη είναι η δουλειά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση και τόσο πιο υπέροχο νομίζουμε ότι όλο αυτό είναι. Θα ήταν καλό να εγκαταλείψουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης και να ζήσουμε μια εύκολη, άνετη ζωή με άφθονο ελεύθερο χρόνο. Νομίζω ότι ο τρόπος που τα ζώα ζουν στους τροπικούς, δηλαδή με το να βγαίνουν έξω το πρωί και το βράδυ για να δουν αν υπάρχει κάτι για να φάνε, και να απολαμβάνουν έναν υπνάκο το απόγευμα, πρέπει να είναι μια υπέροχη ζωή. Για τον άνθρωπο, μια ζωή τέτοιας απλότητας θα ήταν δυνατή αν κάποιος εργαζόταν μόνο για να παράγει τις άμεσες καθημερινές του ανάγκες. Σε μια τέτοια ζωή, η εργασία δεν θα ήταν η δουλειά όπως οι άνθρωποι την αντιλαμβανόμαστε αλλά απλά θα κάναμε μόνον αυτό που πραγματικά χρειάζεται να γίνει. “

·  ” Όταν γίνει κατανοητό ότι κάποιος χάνει τη χαρά και την ευτυχία στην προσπάθεια του να τις αποκτήσει, τότε μόνο η ουσία της φυσικής καλλιέργειας θα πραγματοποιηθεί. Ο απώτερος στόχος της γεωργίας δεν είναι η καλλιέργεια των φυτών, αλλά η καλλιέργεια και η τελειοποίηση των ανθρώπων.”

·  “Αν  22 μπούσελ (1.300 κιλά) ρυζιού και 22 μπούσελ των χειμερινών σιτηρών συλλεχθούν από ένα χωράφι περίπου ενός στρέμματος, τότε αυτό θα θρέψει πέντε με δέκα ανθρώπους αν ο καθένας εργαστεί κατά μέσο όρο λιγότερο από μία ώρα ανά ημέρα. Αλλά αν το χωράφι μετατραπεί σε βοσκότοπο ή εάν με το σιτάρι ταϊστούν  τα βοοειδή τότε μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να τραφεί από το ίδιο χωράφι. Το κρέας γίνεται μια πολυτελής τροφή όταν η παραγωγή του απαιτεί τη γη που θα μπορούσε να προσφέρει άμεση τροφή για ανθρώπινη βρώση. Αυτό έχει αποδειχθεί με σαφήνεια και σιγουριά. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά πόσα δεινά προκαλούνται από μια τροφή τόσο ακριβά παραγόμενη. ”

·  “Κατά τη γνώμη μου, το ιδανικό θα ήταν το 100% της ανθρωπότητας να καλλιεργούσε. Εάν σε κάθε άνθρωπο του δοθεί το ένα τέταρτο ενός στρέμματος, που αναλογεί σε 1,25 στρέμματα για μια οικογένεια των πέντε, αυτή θα ήταν περισσότερη από αρκετή γη για τη σίτιση της οικογένειας στο σύνολο ενός έτους. Αν ασκείται φυσική καλλιέργεια, ο καλλιεργητής θα έχει επίσης αρκετό χρόνο για αναψυχή και κοινωνικές δραστηριότητες εντός της κοινότητας του χωριού. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο άμεση διαδρομή προς την μετατροπή αυτής της χώρας σε μια ευχάριστη και ευτυχισμένη γη. ”

·  “Πριν οι ερευνητές ξεκινήσουν την έρευνά τους θα πρέπει να γίνουν φιλόσοφοι.”

·  “Τροφή και φάρμακο δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα: είναι το μπροστινό και το πίσω μέρος του ίδιου σώματος.”

·  “Η σύγχρονη έρευνα χωρίζει τη φύση σε μικρά κομμάτια και διεξάγει δοκιμές που δε συμμορφώνονται ούτε με το φυσικό δίκαιο μα ούτε και με την πρακτική εμπειρία. Τα αποτελέσματα της φτιάχνονται έτσι ώστε να διευκολύνουν την ίδια την έρευνα και όχι τις πραγματικές ανάγκες του καλλιεργητή. ”

·  “Αναρωτιέμαι πώς γίνεται  οι φιλοσοφίες των ανθρώπων να αλλάζουν πιο γρήγορα και από τις εποχές του χρόνου.”

·  “Οι άνθρωποι νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε καλύτερα τα πράγματα επειδή έχουμε εξοικειωθεί μαζί τους. Αυτό όμως είναι μόνο επιφανειακή γνώση. Είναι η γνώση του αστρονόμου που ξέρει τα ονόματα των αστεριών, του βοτανολόγου που γνωρίζει την κατάταξη των φύλλων και των λουλουδιών, του καλλιτέχνη που γνωρίζει την αισθητική του πράσινου και του κόκκινου. Αυτή όμως δεν είναι η πραγματική γνώση της ίδιας της φύσης, της γης και του ουρανού, του πράσινου και του κόκκινου. Ο αστρονόμος, ο βοτανολόγος και ο καλλιτέχνης δεν έχουν κάνει κάτι περισσότερο από το να δέχονται κάποια ερεθίσματα και να τα ερμηνεύουν ο καθένας μέσα στο θόλο τους μυαλό. Όσο μεγαλύτερη η δραστηριότητα της διάνοιας τους τόσο περισσότερο οι ίδιοι απομακρύνονται και τόσο πιο δύσκολο είναι τελικά να ζήσουν φυσιολογικά. ”

·  “Όμως προσπαθώντας να καταλάβεις δέκα πράγματα στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνεις κανένα. Εάν ξέρεις εκατό λουλούδια τελικά δεν γνωρίζεις ούτε ένα. ”

·  “Στην αρχή οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο για να παραμείνουν ζωντανοί και επειδή το φαγητό ήταν νόστιμο. Οι σύγχρονοι άνθρωποι όμως θεωρούν ότι αν δεν προετοιμάσουν το φαγητό τους με περίτεχνα καρυκεύματα, το γεύμα τους θα είναι άγευστο. Αν όμως δεν προσπαθήσουμε να κάνουμε την τροφή μας λαχταριστή θα διαπιστώσουμε πως η φύση την έχει ήδη δημιουργήσει έτσι. ”

·  “Μιλώντας βιολογικά, τα φρούτα που βρίσκονται σε μια ελαφρώς συρρικνωμένη κατάσταση είναι σαν να κρατάνε την αναπνοή τους και τη χρήση ενέργειας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Είναι δηλαδή σαν τον άνθρωπο σε διαλογισμό: ο μεταβολισμός του, η αναπνοή και το κάψιμο θερμίδων καταλήγουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα κι αν νηστεύει, η ενέργεια μέσα στο σώμα θα πρέπει να διατηρηθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν τα πορτοκαλομαντάρινα μεγαλώνουν συρρικνωμένα, όταν τα φρούτα ζαρώνουν και τα λαχανικά μαραίνονται, βρίσκονται στην κατάσταση όπου θα διατηρήσουν τη θρεπτική τους αξία για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. ”

·  “Όταν πετάμε τη μητέρα φύση έξω από το παράθυρο αυτή επανέρχεται πάλι πίσω από την πόρτα κρατώντας μία τρίαινα.”

·  “Γρηγορότερα παρά αργά, περισσότερα παρά λιγότερα – αυτή η «φανταχτερή ανάπτυξη» συνδέεται άμεσα με την επικείμενη κατάρρευση της κοινωνίας. Έχει υπηρετήσει μόνο την ιδιώτευση του ατόμου παρά την ίδια τη φύση. Η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει επιτέλους να επιδίδεται στην επιθυμία της μόνο για υλικές κατοχές και το για προσωπικό κέρδος και έτσι να κινείται μονίμως αντίθετα προς την πνευματική της  συνειδητοποίηση. Η καλλιέργεια χρειάζεται να αλλάξει από τις μεγάλες μηχανικές εργασίες σε μικρές γεωργικές χρήσεις που επισυνάπτονται στην ίδια τη ζωή. Θα πρέπει να δοθεί απλότητα στην υλική ζωή και τη διατροφή. Αν γίνει αυτό, η εργασία θα γίνει ευχάριστη και η πνευματική ανάπαυλα άφθονη. ”

·  “Αν η φύση αφεθεί μόνη της, τότε αυξάνεται τη γονιμότητα της. Τα οργανικά υπολείμματα φυτών και ζώων συσσωρεύονται και αποσυντίθενται στην επιφάνεια της γης από βακτήρια και μύκητες. Με την ροή του νερού της βροχής, τα θρεπτικά συστατικά θα ληφθούν βαθιά στο έδαφος για να γίνουν τροφή για τους μικροοργανισμούς, τους γαιοσκώληκες και άλλα μικρά ζώα. Οι ρίζες των φυτών τότε φτάνοντας σε κατώτερα στρώματα του εδάφους επαναφέρουν τα θρεπτικά συστατικά πάλι πίσω στην επιφάνεια. ”

·  “Μέχρι να υπάρξει μια αντιστροφή της αίσθησης πως οι αξίες για τις οποίες νοιαζόμαστε  περισσότερο είναι το μέγεθος και η εμφάνιση από ό, τι η ίδια η ποιότητα, δεν θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης της τροφής.”

·  “Θεωρώ πως ακόμη και η λεγόμενη «επιστροφή στη φύση» καθώς και οι δραστηριότητες για την καταπολέμηση της ρύπανσης, χωρίς να έχει σημασία πόσο αξιόλογες είναι, δεν κινούνται προς μια πραγματική λύση εφόσον πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ως αντίδραση στην υπερανάπτυξη της σημερινής εποχής.”

Αποσπάσματα από το βιβλίο “Η επανάσταση ενός άχυρου” του Ιάπωνα φυσικού καλλιεργητή και φιλοσόφου Μασανόμπου Φουκουόκα.

 

Πηγή: aplepistimio.gr