Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ!



Γνωρίζατε ότι περίπου το 60% της μετατροπής της ανενεργούς θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης (Τ4) στη βιολογικά ενεργή μορφή της (Τ3) πραγματοποιείται στο συκώτι;
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος της παραγόμενης θυροξίνης του θυρεοειδούς αδένα, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το συγκεκριμένο όργανο, γι’ αυτό και η υγεία του συκωτιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη ορμονική λειτουργία!
Από τη χαμηλή ενέργεια, τα δερματικά προβλήματα, την ευαισθησία σε χημικά και τη δυσκολία διαχείρισης βάρους και πέψης λιπαρών τροφών, το συκώτι μας δείχνει σημάδια ότι ίσως να χρειάζεται περισσότερη φροντίδα!
Τα κυριότερα όργανα διαχείρισης τοξινών.
Το συκώτι μαζί με τα νεφρά, αποτελούν τα δυο κυριότερα όργανα επεξεργασίας και διαχείρισης των καθημερινών ενδογενών και εξωγενών τοξινών (επιβλαβείς ουσίες που είτε παράγονται μέσα στο σώμα μας μέσω των κυτταρικών διεργασιών, είτε εισέρχονται από το εξωτερικό μας περιβάλλον).
Όταν ένα από αυτά τα όργανα υπολειτουργεί, η ικανότητα διατήρησης ενός υγιούς μεταβολικού ρυθμού και αποτοξίνωσης του σώματος επηρεάζεται αρνητικά.
Σκεφτείτε ένα εργοστάσιο όπου η γραμμή παραγωγής του παρουσιάζει μια στασιμότητα. Τι θα συμβεί στα προϊόντα του;
Και ναι, το συκώτι της προγιαγιάς μας ήταν πιθανώς πιο υγιές και πιο αποδοτικό από αυτό ενός σύγχρονου ανθρώπου, δεδομένου ότι χρειαζόταν να επεξεργαστεί ένα πολύ μικρότερο όγκο τοξικού φορτίου, συγκριτικά με ότι υφίσταται σήμερα.
Η ακινησία και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των τελευταίων ετών, η χαμηλή πρόσληψη νερού, το αλκοόλ, η αύξηση της χρήσης φαρμάκων, η κατανάλωση επεξεργασμένων και έτοιμων τροφίμων, προϊόντων με παρουσία μικροπλαστικών, ξενοοιστρογόνων, φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων, αποτελούν μόνο μερικές από τις σύγχρονες τοξικές ουσίες τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί το σώμα μας καθημερινά.
Τα καταφέρνει όμως;
Δημοσίευση επιστημόνων στο περιοδικό της Ηπατολογίας το 2021 ανέδειξε πως ακόμα και η μέτρια κατανάλωση ζάχαρης και άλλων προστιθέμενων σακχάρων είναι ικανή να οδηγήσει σε διπλασιασμό της παραγωγής λίπους στο συκώτι, οδηγώντας σε μια νόσο ονομαζόμενη ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).
Γι’ αυτό και η έννοια του μέτρου με τη γνωστή ρύση: ''τα πάντα με μέτρο'', ίσως δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι στη σύγχρονη εποχή μας!
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη λειτουργία του συκωτιού και των υπολοίπων μεταβολικών οργάνων, δε χρειάζεται απαραίτητα να εμπλακούμε σε ακραίες πρακτικές.
Θα μπορούσαμε αρχικά να ξεκινήσουμε με το:
✅ Να πίνουμε φιλτραρισμένο νερό, αποφεύγοντας το χλώριο και το φθόριο που συνήθως προστίθενται στο νερό βρύσης.
✅ Να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα, τα οποία μπορούμε να βρούμε σε προσφορές, επισφραγίζοντας την αποχή μας από μεταλλαγμένα τρόφιμα (όπως το σιτάρι, καλαμπόκι, η σόγια) και τα φυτοφάρμακα. Μπορούμε να βρούμε πολύ καλές τιμές και καλές προσφορές στα βιολογικά προϊόντα, αρκεί να τις ψάξουμε!
✅ Να απαλλαχτούμε από την κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων (προϊόντα που στη συσκευασία τους περιέχουν μια διατροφική ετικέτα με πολλά προστιθέμενα συστατικά) και να τα αντικαταστήσουμε με θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα.
✅ Να χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι, έναντι της χρήσης κοινών σαπουνιών πλύσης χεριών, καθώς πολλά χημικά συστατικά απορροφώνται από το δέρμα μας, ή μπορούν ακόμη και να καταποθούν σε περίπτωση μη καλού ξεπλύματος των χεριών.
✅ Nα φροντίζουμε να ιδρώνουμε συχνότερα. Το δέρμα μας αποτελεί ένα σημαντικό μέσο αποβολής τοξινών. Ας το χρησιμοποιήσουμε!
👍 Μειώνοντας το συνολικό τοξικό φορτίο, θα απελευθερώσουμε τα όργανα από το πολυάριθμο ημερήσιο έργο τους, βοηθώντας τα να γίνουν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά στην καθημερινή τους λειτουργία.
Ταυτόχρονα, εφόσον επιθυμούμε, μπορούμε να συμμετέχουμε και σε επιπρόσθετες πρακτικές βελτίωσης της ηπατικής λειτουργίας, όπως διάφορες μορφές νηστείας και φυτοθεραπείας μέσω λήψης βοτάνων (όπως το γαϊδουράγκαθο), ή συμπληρωμάτων (όπως η γλουταθειόνη), η χρήση επιθεμάτων καστορέλαιου, καθώς και άλλες πρακτικές.
Όμως πρωτίστως, ας εστιάσουμε στην ελάφρυνση του συνολικού τοξικού μας φορτίου, μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και μείωσης των καθημερινών τοξινών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή.
Μεταβολισμός θυρεοειδικών ορμονών:
Αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης ζάχαρης στην ηπατική νόσο: