Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ



Για να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε καλά κάποια εξαιρετικά σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και όλες τις “παράπλευρες απώλειες” και επιπτώσεις που αυτός δημιουργεί μέσα στις κοινωνίες μας, χρειάζεται πρωτίστως να κατανοήσουμε πολύ καλά κάποιες θεμελιώδεις ανθρώπινες συνθήκες και επινοήσεις, που είχαν πάντα σχέση με τις επιστήμες και καθόριζαν απόλυτα την εξελικτική μας πορεία.


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επιστήμες ήταν πάντα ο βασικότερος, ο πιο ασφαλής και πιο αξιόπιστος “φακός” στα απέραντα σκοτεινά μονοπάτια της άγνοιάς μας γι’ αυτό τον κόσμο. Η περιέργεια, η εφευρετικότητα, η δημιουργικότητα και φυσικά η φαντασία μάς έσπρωχναν πάντα να εξερευνούμε και ν’ ανακαλύπτουμε τα κρυμμένα μυστικά της φύσης. Το πάθος μας πάντα ήταν να ανακαλύψουμε τη φύση των πραγμάτων και αυτό το πάθος οδήγησε στη δημιουργία της Φυσικής επιστήμης, της μητέρας των επιστημών.
Από εκείνα τα πρώτα χρόνια των αναζητήσεων μέχρι τις μέρες μας, στον τομέα των επιστημών και ιδιαίτερα της Φυσικής, έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές, ανακαλύψεις, εφευρέσεις και ανατροπές προηγούμενων θεωρήσεων και συνθηκών.
Η κάθε νέα επιστημονική γνώση οδηγούσε πάντα σε νέες θεωρήσεις και συνθήκες, σε νέες κατανοήσεις για τον κόσμο μας οι οποίες στη συνέχεια εφαρμόζονταν με πρακτικούς τρόπους (προϊόντα, εργαλεία, μέσα κλπ) στις παραγωγικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της καθημερινότητας, βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο της ζωής μας.
Ο δρόμος ήταν μακρύς, γοητευτικός και επίπονος.
Ασπαστήκαμε και εφαρμόσαμε τις θεωρίες και τα ερευνητικά αποτελέσματα πολλών φιλοσόφων, ερευνητών και επιστημόνων, από τον Αριστοτέλη και τον Ηράκλειτο, τον Καρτέσιο και το Νεύτωνα, το Λεονάρντο Ντα Βίτσι, τον Τέσλα και τον Έντισον… διανύσαμε τις περιόδους του δυισμού, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Ρομαντισμού, τις μεγάλες γεωργικές και βιομηχανικές επαναστάσεις του 19ου και 20ου αιώνα, σε μια διαρκή προσπάθεια να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη φύση των πραγμάτων και να δημιουργήσουμε ασφαλή και βιώσιμο για όλους πολιτισμό.

Το παρακάτω μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Fritjof Capra “Το Ταο και η Φυσική” φανερώνει τον καθοριστικό ρόλο και την επιρροή της Φυσικής επιστήμης στην αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπινου νου στη διάρκεια της εξέλιξής του και στις μετέπειτα ουσιαστικές και πρακτικές συνέπειες που αυτή η ικανότητα φέρνει μέσα στις κοινωνίες:

“Η εσωτερική αυτή διάσπαση του ανθρώπου, που του επιβλήθηκε από την υιοθέτηση του Καρτεσιανισμού αντικαθρεφτίζει και την οπτική του απέναντι στον “εξωτερικό” κόσμο, τον οποίο βλέπει σαν ένα σύνολο από ξεχωριστά αντικείμενα και συμβάντα. Το φυσικό περιβάλλον, κάτω από αυτή την οπτική, θεωρείται σαν σύμπλεγμα ξεχωριστών τμημάτων, που το καθένα προσφέρεται για εκμετάλλευση από τις διαφορετικές ομάδες συμφερόντων.
Η διασπαστική οπτική επεκτείνεται στη συνέχεια μέσα στην ίδια την κοινωνία με το σχηματισμό διαφορετικών εθνών, φυλών, θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων. Έτσι, η πίστη για την ύπαρξη όλων αυτών των ξεχωριστών τμημάτων – μέσα στον εαυτό μας, μέσα στο περιβάλλον και μέσα στην κοινωνία – αποτελεί και το βασικότερο των σύγχρονων κοινωνικών, οικολογικών και πολιτιστικών κρίσεων. Η πίστη αυτή αποτελεί την κατάρα του Καρτεσιανισμού, που μας αλλοτρίωσε τόσο από τη φύση, όσο και από τους συνανθρώπους μας. Προκάλεσε μια άνιση κατανομή των Φυσικών Πόρων σε τεράστιες διαστάσεις και γέννησε το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό χάος. Σήκωσε τα κύματα της βίας ενώ παράλληλα μόλυνε και διέφθειρε το φυσικό περιβάλλον σε τέτοιο σημείο που να καταντήσει κάθε εκδήλωση ζωής αρρωστημένη, τόσο από φυσική όσο και από διανοητική άποψη.”

Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, εξ αιτίας των υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων της ραγδαίας και τεράστιας ανάπτυξης των τεχνολογιών, το βασικότερο και πιο κρίσιμο ζήτημα για ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι η ενέργεια. Η ενέργεια και οι απαραίτητες πρώτες ύλες είναι πάντα οι βασικές αιτίες όλων των συγκρούσεων και όλων των ανόητων πολέμων, όπως συμβαίνει και σήμερα στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Και είναι επίσης φανερό και γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι στο σημείο που έχουμε οδηγήσει το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή στον πλανήτη με τα παραγωγικά και οικονομικά μοντέλα που ακόμα χρησιμοποιούμε, έχουμε φτάσει σε πολύ επικίνδυνα σημεία αφανισμού και πια απαιτείται μια ριζική αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου, μια αλλαγή που στη συνέχεια θα διαμορφώσει απόλυτα τις κοινωνίες μας και το πληγωμένο φυσικό περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν πλέον ούτε δικαιολογίες ούτε περιθώρια για άλλα ανόητα και παιδιάστικα παιχνίδια, η χρήση των ορυκτών καυσίμων, των υδρογονανθράκων και όλων των παραγώγων τους πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, όπως επίσης πρέπει να ξανασκεφτούμε υπεύθυνα και να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο πρόβλημα με τις ΑΠΕ και τις “πράσινες” ενέργειες, στο βαθμό που η παραγωγή και η λειτουργία τους απαιτεί και πάλι χρήση ορυκτών καυσίμων και τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων και πρώτων υλών, οι αποδόσεις τους δεν επαρκούν, ο χρόνος ζωής τους είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει πρόβλεψη που και πως αποθηκεύονται, με ασφάλεια για το περιβάλλον, μετά τη χρήση τους.

Η απάντηση στη σύγχρονη ενεργειακή κρίση και στην αναγκαία απαίτηση αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου των κοινωνιών μας υπάρχει!!!


Η φύση, η γενέτειρα των πάντων, προσφέρει πάντα τις ασφαλείς λύσεις, και αρκεί μια μορφή νοημοσύνης να τις ανακαλύψει και να τις εφαρμόσει για την συνέχεια και τη βιωσιμότητα της ζωής.
Η σύγχρονη απάντηση βρίσκεται στα χέρια ενός σπάνιου, ταπεινού εφευρέτη, που τυχαίνει να είναι αμετανόητα παθιασμένος εραστής της φύσης και της ελευθερίας του ανθρώπου από τα σύγχρονα δεσμά του.
Ο Πέτρος Ζωγράφος τα τελευταία 6 χρόνια περίπου αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις να στηρίξει, να βελτιώσει και να προβάλλει τη σπουδαία του εφεύρεση, μια εφεύρεση που αλλάζει ολοκληρωτικά το κατεστημένο στην παραγωγή της ενέργειας και μαζί και ολόκληρο το εξουσιαστικό οικοδόμημα του κόσμου μας.
Ο εφευρέτης κατάφερε να παρακάμψει μια διάταξη του Δεύτερου Θερμοδυναμικού νόμου, τη διάταξη Carnot, με βάση την οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν όλες οι θερμικές μηχανές παραγωγής ενέργειας, που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα στα μέσα μεταφοράς και στη βιομηχανία, οι οποίες, λόγω της θερμικής μετατροπής που κάνουν, αφ’ ενός έχουν πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση της τάξης του 22% και αφ’ εταίρου εκπέμπουν στο περιβάλλον, με τη μορφή μολυσματικών αερίων, τις θερμικές τους απώλειες, επιβαρύνοντάς το συνεχώς.
Ο Πέτρος Ζωγράφος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παρατηρήσει και να “ακούσει” προσεκτικά τη φύση στις διαδικασίες που αυτή παράγει ενέργεια σε όλους τους βιολογικούς οργανισμούς.
Όλοι αυτοί οι οργανισμοί, από εμάς τους ανθρώπους μέχρι τα ζώα και τα φυτά, μετατρέπουμε την ενέργεια από το φυσικό περιβάλλον με ψυχρή και όχι με θερμική μέθοδο (η φωτοσύνθεση για παράδειγμα είναι μια ψυχρή διαδικασία) και γι’ αυτό το λόγο οι βαθμοί ενεργειακής απόδοσης αυτών των οργανισμών είναι πολύ υψηλοί.
Έτσι κατάφερε και κατασκεύασε μια μηχανή, έναν αντιδραστήρα ψυχρής καύσης, μέσα στον οποίο μπόρεσε να παράξει άφθονη ενέργειας, από τη διάσπαση των μορίων του νερού και την άμεση λήψη και χρήση του υδρογόνου, με τη βοήθεια κράματος συγκεκριμένων υλικών σε επίπεδο νανοτεχνολογίας, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στη φύση, μια μηχανή που στη χρήση της είναι 100% φιλική για το περιβάλλον και φυσικά ανέξοδη οικονομικά για τους πολίτες όλου του κόσμου.
Η ενεργειακή απόδοση της μηχανής που έφτιαξε ο Πέτρος Ζωγράφος, παρακάμπτοντας τη συγκεκριμένη διάταξη, προσφέρει ποσοστά ενέργειας πάνω από 97-98% όταν η απόδοση της χρήσης των μέχρι σήμερα θερμικών μηχανών έχει μεγάλες ενεργειακές απώλειες οι οποίες καταλήγουν ως εκπομπές μολυσματικών αερίων στην ατμόσφαιρα κι από εκεί στα πάντα σ’ αυτή τη γη.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολύ σπουδαία και παγκοσμίως γνωστά ερευνητικά ιδρύματα έχουν πλέον επιβεβαιώσει την αξία της τεχνολογίας του Πέτρου Ζωγράφου, όπως το Max Blanc και άλλα.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να γίνει πολύ σαφές, ξεκάθαρο και κατανοητό στα μυαλά όλων μας ότι ο μόνος λόγος που αυτή η εφεύρεση δεν βρίσκεται ήδη μέσα στην κοινωνία, είναι η ακλόνητη πεποίθηση, επιθυμία και επιλογή του ερευνητή η μηχανή αυτή να βρεθεί στα χέρια όλων των πολιτών χωρίς κερδοσκοπικούς μεσάζοντες.
Το σπουδαίο του όραμα είναι η τεχνολογία αυτή να βοηθήσει στην απελευθέρωση και στην ενεργειακή αυτονομία όλων των πολιτών, στην απεξάρτησή τους από τα γνωστά μονοπωλιακά συμφέροντα και τους γνωστούς πολυεθνικούς κολοσσούς. Το όνειρό του είναι να πάρει ο άνθρωπος τη ζωή του πίσω απ’ αυτούς που του τη φυλάκισαν, την περιόρισαν και την έβαλαν σε μια ανόητη ανταγωνιστική κούρσα για την εξασφάλιση του συγκριτικού πλεονεκτήματος έναντι των συνανθρώπων του με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.
Αν η τεχνολογία αυτή είχε παραδοθεί από τον εφευρέτη, με τα αυτονόητα βέβαια τεράστια ανταλλάγματα και τα προσωπικά οικονομικά οφέλη, στα χέρια και στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των γνωστών πολυεθνικών κολοσσών, είναι βέβαιο ότι θα είχε ήδη μπει στην παραγωγική διαδικασία και θα ήταν ήδη διαθέσιμη, σε όσους βέβαια θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν.
Ο Πέτρος Ζωγράφος όμως πεισματικά επιμένει να περιφρονεί και να αδιαφορεί για τα τυχόν προσωπικά κέρδη ή την οικονομική “βοήθεια” κάποιων με κερδοσκοπικά ανταλλάγματα. Κανένας δεν μπορεί να βγει δημόσια και να ισχυριστεί ότι του πρόσφερε οικονομική βοήθεια και την αποδέχτηκε.
Χρειάζεται όλοι μας να καταλάβουμε ότι η μόνη ουσιαστική και μεγάλη δύναμη αυτής της εφεύρεσης – τεχνολογίας είμαστε όλοι εμείς οι πολίτες, με την καθημερινή μας στάση και τις επιλογές μας, τη στήριξη, τη διάδοση και την απαίτηση εφαρμογής της εφεύρεσης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απαίτηση απέναντι σε όλες τις εξουσίες που στέκονται εμπόδιο.
Ο εφευρέτης ετούτες τις ώρες δεν στέκεται απαθής παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εργάζεται αδιάκοπα όπως πάντα σε όλα τα επίπεδα και προετοιμάζει το επόμενο σημαντικό βήμα του.

Είναι γνωστό ότι τη “μάχη” ανάμεσα στον Έντισον και τον Τέσλα την “κέρδισε” με δόλια μέσα ο Έντισον και το όραμα του Τέσλα για άφθονη, ελεύθερη, ασύρματη και άμεσα προσβάσιμη ενέργεια για όλους τους ανθρώπους παραμερίστηκε από τα μονοπωλιακά συμφέροντα εκείνης της εποχής.
Δυστυχώς η διαπλοκή των επιστημόνων με τα κέντρα εξουσίας και κερδοσκοπίας ήταν πάντα, ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας, για την καθυστερημένη εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας και τη συνέχιση της αναίτιας δυστυχίας.
Σήμερα είναι η στιγμή για την ανθρωπότητα να αποφασίσει και να κάνει επιτέλους το επόμενο τεράστιο άλμα της αλλάζοντας το ενεργειακό της μοντέλο και η επιστημονική κοινότητα οφείλειαπέναντι στην ανθρωπότητα και τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει στη φύση, να αναγνωρίσει, να ενημερώσει την κοινωνία, να στηρίξει και να απαιτήσει την εφαρμογή της εφεύρεσης του Πέτρου Ζωγράφου.

Οφείλουμε οι σύγχρονες γενιές να ξαναθυμηθούμε ότι το σκοτάδι αγωνιζόταν πάντα να εξαφανίσει το φως, να επικρατήσει ολοκληρωτικά στον κόσμο μας…
…πάντα όμως το φως εύρισκε χαραμάδες και απλωνότανε στα σκοτεινά δωμάτια…
Τίποτα δεν είναι ικανό να περιορίσει το φως, να το “σβήσει”!!
Τα πάντα στη φύση είναι λουσμένα από φως, η ζωή το χρειάζεται για να υπάρξει και να συντηρηθεί.
Η γνώση είναι φως, η αληθινή γνώση που πηγάζει από την χωρίς κίνητρα παρατήρηση της φύσης και των κανόνων της είναι φως και η εφεύρεση αυτή μπορεί να φωτίσει μια διαφορετική, πολύ καλύτερη πορεία για τον άνθρωπο σ’ αυτή τη γη, τη μάνα όλων μας.

revaluetion.gr