Σελίδες

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΣ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ




Αγαπητοί μου φίλοι θεωρώ απαραίτητο να επαναλάβουμε τη διαδικασία παρασκευής ενός Βοτανικού ροφήματος έτσι ώστε να μπορούμε να λάβουμε τα μέγιστα από τις ευεργετικές του ιδιότητες. 

Καταρχάς να πούμε ότι όλα ανεξαρτήτως τα φυτά έχουν παρά πολλές "φυτοχημικες ουσίες " ωφέλιμες για τον οργανισμό σε ύψιστο βαθμό όπως 

🌿Καροτενοειδη

🌿Φλαβονοειδη

🌿Φαινολικα οξεα

🌿Φυτοοιστογονα

🌿Θειικες ενώσεις κλπ κλπ

Εκτενές αναφορά θα κάνω σε μελλοντική ανάρτηση για όποιον θέλει να γνωρίζει περισσότερα για τα συστατικά αυτά και που βοηθάει το κάθε ένα  στον οργανισμο. 

Κάθε φυτό προσφέρει διαφορετικά είδη και ποσότητες φυτοχημικών. 

🙂Τώρα εμάς η δουλεια μας είναι να μπορέσουμε με κάποιους τρόπους να  "εξάγουμε",να πάρουμε από το φυτό η το καρπό αυτές τις φυτοχημικες πολύτιμες ουσίες. 

🌷ΕΚΧΥΜΑ🌷

Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ βράζουμε το βότανο μαζί με το νερό.

Απλά φτάνουμε το νερό σε σημείο βρασμού και μετά το Ρίχνουμε πάνω στο βότανο μας που έχουμε τοποθέτησει μέσα στην τσαγιερα μας.Αφηνουμε το βότανο να μουλιασει μέσα στο ζεστό νερό γύρω στα 7 με 10 λεπτα. Σουρώνουμε και πίνουμε. 

Τώρα ποια βοτανα κάνουμε με αυτόν το τρόπο;;

Πρώτα από όλα τα άνθη. πχ.χαμομηλι ,καλεντουλα κλπ.

Επίσης τα φύλλα των φυτών όπως τσουκνίδα, λουιζα,πικραλιδα,κλπ κλπ

🌷ΑΦΕΨΗΜΑ🌷

Αφέψημα είναι όταν το υλικό μας ΒΡΑΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.

Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τα σκληρά μερη ενός φυτού πχ Ρίζες, Καρπούς,Φλοιους 

πχ.ριζα τσουκνιδας,Βαλεριανα,Γλυκοριζα,σποροι γαιδουραγκαθου,κλπ κλπ.

Ειδικά για τους καρπούς πρέπει πρώτα να τους σπάσουμε καλά σε ένα μαρμάρινο κατά προτίμηση γουδί η στο μουλτι. ( προτιμώ το παραδοσιακό τρόπο στο γουδί)

Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την 

"σκληρότητα" του υλικού μας.

Κυμαίνεται από 5 λεπτά έως και 20 λεπτά βρασμού. Κάποιοι φλοιοι ίσως χρειάζονται και παραπάνω. 

Για κάποια βοτνα που έχουν ημισκληρο βλαστο όπως τσάι του βουνού, φασκόμηλο κλπ προτείνεται ο βρασμός, ΑΦΕΨΗΜΑ δηλαδή για 5 λεπτά για να μπορέσουν να εξαχθούν τα φυτοχημικα του. 

Αυτό σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές που πρέπει να γνωρίζουμε. 

🎖ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΥΜΑΝΣΗ🎖

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ρόφημα με μείγματα βοτάνων τα οποία ανοίκουν στις δύο διαφορετικές κατηγορίες όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει πρώτα να κάνουμε αφέψημα τα μέρη που είναι "σκληρά"και στη συνέχεια να αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίξουμε τα " μαλακα" βοτανα.

Με αυτόν τον τρόπο θα λάβουμε ένα ρόφημα με την μέγιστη δυνατή " ΔΥΝΑΜΙΚΗ".

Αρης Πέτρου Παπαδάκης