Σελίδες

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΦΥΣΙΚΕΣ- ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ- ΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ...




Σύμφωνα με τα βιβλία της Φυσικής Υγιεινής η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται κατά τα 2/3 τουλάχιστον από φυσικές - αλκαλικές - μη επεξεργασμένες τροφές.

Φυσικές - αλκαλικές τροφές νοούνται οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία (θερμική ή χημική) σε βαθμό που να έχουν καταστραφεί τα θρεπτικά τους στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, κτλ). Πχ τα φαγητά που χρειάζονται πολύ ώρα θερμικής επεξεργασίας (βράσιμο, τηγάνισμα, ψήσιμο) όχι μόνο είναι νεκρές τροφές αλλά μας επιβαρύνουν και με άχρηστη - νοσηρή ύλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τροφές που πρέπει να συντηρηθούν με χημικά συντηρητικά ή για πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Ιδανικές φυσικές τροφές είναι τα ώριμα φρούτα, τα φρέσκα  λαχανικά (πχ ωμές σαλάτες), οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φύτρα οσπρίων και σιτηρών. 

Για όσους νομίζουν ότι είναι βαρετός αυτός ο τρόπος διατροφής, όσον αφορά τα φρούτα, υπάρχουν πολλές επιλογές για να εναλλάσσουμε τις γεύσεις τους και να τα τρώμε σαν σνακ ή ως αυτούσια γεύματα: ολόκληρα, χυμούς, αποξηραμένα, πουτίγκες φρούτων, φρουτοπαγωτά, σμούθις, φρουτένια μίλκ σέικς, κ.α. Τέτοιες ιδέες και συνταγές υπάρχουν πάρα πολλές στο διαδίκτυο αλλά θα ανέβουν και εδώ στην ομάδα αργότερα.

Τα λαχανικά εκτός από ωμές σαλάτες μπορούμε να τα φτειάχνουμε και στον ατμό αφού και έτσι διατηρούν μεγάλο ποσοστό από τις ουσίες τους. Όλα τα λαχανικά γίνονται στον ατμό (εκτός από τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια) και μπορούν να συμπληρώσουν τις σαλάτες μας ή να φαγωθούν ως γεύματα γαρνίροντάς τα με φρέσκο λαδάκι και λεμόνι ή με κάποιο σπιτικό ντρέσινκ (πχ σως αβοκάντο, βινεγκρέτ, κρεμώδεις σάλτσες από ξηρούς καρπούς, φυτική μαγιονέζα, κ.α.). 

Επίσης αφού τα μαγειρέψουμε στον ατμό μπορούμε να τα κάνουμε πουρέ ή σούπες βελουτέ χρησιμοποιώντας για αραίωμα το νεράκι που χρησιμοποιήθηκε για το άτμισμα, ή και κάποιο φυτικό γάλα (κατά προτίμηση σπιτικό). Σημαντικό είναι να μην τα λιώσουμε στο μαγείρεμα αλλά να τα βγάλουμε τραγανά (έτσι είναι πιο υγιεινά και πολύ πιο νόστιμα). Και τέτοιες συνταγές θα ανέβουν στην ομάδα. 

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνδυασμοί των τροφών. Πχ δεν συνδυάζουμε στο ίδιο γεύμα φρούτα με άλλες τροφές, γιατί έτσι τα φρούτα καθυστερούν πολύ να χωνευτούν με αποτέλεσμα οι θρεπτικές τους ουσίες να παθαίνουν αποσύνθεση και να καταστρέφονται. 

Έτσι δεν τρώμε ποτέ φρούτα μετά το φαγητό παρά μόνο αφού περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να έχουν χωνευτεί οι προηγούμενες τροφές και να έχει αδειάσει το στομάχι. Μπορούμε όμως να φάμε φρούτο μία ώρα πριν το γεύμα, γιατί τόσο περίπου χρόνο χώνεψης χρειάζονται τα φρούτα. Για τους συνδυασμούς των τροφών θα γίνει επίσης πολλές φορές αναφορά στην ομάδα...

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι και με την πολυφαγία καταστρέφονται αυτές οι ευαίσθητες αλλά τόσο σημαντικές θρεπτικές ουσίες διότι και πάλι οι τροφές αργούν να χωνευτούν λόγω της μεγάλης ποσότητας τροφής που συσσωρεύεται στο στομάχι. Γιαυτό και παρατηρείται το φαινόμενο ότι όσοι τρώνε μεγάλες ποσότητες, αντί να έχουν επάρκεια θρεπτικών ουσιών, αντίθετα παρουσιάζουν ελλείψεις.

AKAR

-------------------------------------------------------------

Το απόσπασμα στην εικόνα είναι από το βιβλίο του Harry Benjamin: "Οδηγός Φυσικής Θεραπευτικής"... - 1977 - 

#Harry_Benjamin

#Οδηγός_Φυσικής_Θεραπευτικής

#ΦΙΛΟΙ_ΤΗΣ_ΦΥΣΙΚΗΣ_ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Ανδρέας Καραβιώτης