Σελίδες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η ΤΕΛΕΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...




Ο Άλντους Χάξλεϊ συγγραφέας του προφητικού βιβλίου επιστημονικής φαντασίας «Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος», έχει σημαδέψει με τις δυσοίωνες προφητείες του τον 20ο και 21ο αιώνα.

Πέθανε σαν σήμερα στις 22/11/ 1963, την ίδια ημέρα που δολοφονήθηκε ο Τζον ΚΕΝΕΝΤΙ.. Για πολλούς ιστορικούς η μέρα αυτή, όπου μέσω της τεχνολογίας η ανθρωπότητα ζούσε μέσω της τηλεόρασης ένα γεγονός τη στιγμή που συνέβη, σηματοδοτεί τη γέννηση του περίφημου πια ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

O Χάξλεϋ , μεταξύ των άλλων, υποστήριξε οτι: «Μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας και της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει την τάση προς τον ολοκληρωτισμό. Ένα πραγματικά αποτελεσματικό ολοκληρωτικό κράτος θα είναι αυτό στο οποίο το ισχυρό διευθυντήριο των πολιτικών αρχηγών και της στρατιάς των μάνατζερ ελέγχουν έναν πληθυσμό σκλάβων χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν εξαναγκασμό, γιατί θα τους αρέσει η σκλαβιά τους. Και το να τους ΑΡΕΣΕΙ η ΣΚΛΑΒΙΑ τους έχει ανατεθεί από τα σημερινά ολοκληρωτικά κράτη σε υπουργεία προπαγάνδας, στους εκδότες και τους μηντιάρχες και στους δασκάλους και καθηγητές.»!
Το εμβληματικό έργο ο “ Θαυμαστός καινούριος κόσμος”, ήταν μια προφητική και εφιαλτική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού μίας μελλοντικής κοινωνίας που βασίζεται στον φυσικό και ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ .. Η απαισιόδοξη φουτουριστική φαντασία του Χάξλεϋ, που με τον "Θαυμαστό καινούριο κόσμο" έφτασε στο αποκορύφωμά της, χάρισε στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας του 20ου αιώνα μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της.Το βιβλίο του είναι ένα ηχηρό κατηγορητήριο για το μέλλον της ανθρωπότητας, που εξουσιαζόμενο από την τεχνική, απωθεί και υποδουλώνει την ανθρώπινη, την πνευματική και τη φυσική ζωή, δημιουργώντας μια λογοτεχνική παράδοση στον αντίποδα της παλιάς ουτοπίας.
Γνωστός είναι επίσης και για το έργο του “Το νησί” (1962), ένα οικολογικό και ανθρωπιστικό μανιφέστο το οποίο θεωρείται προπομπός του κινήματος των χίπις..
Ενώ ο Όργουελ φοβόταν ότι όλα αυτά τα οποία ΜΙΣΟΥΜΕ στο τέλος θα μας καταστρέψουν, ο Χάξλεϋ φοβόταν ότι θα μας καταστρέψουν αυτά που ΑΓΑΠΑΜΕ…Σε κάθε περίπτωση ο Χάξλεϊ είχε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν κι αυτήν ακόμα την ανθρώπινή τους ιδιότητα στο αέναο κυνήγι της ευτυχίας. Αυτή η παρατήρηση του, η οποία επιβεβαιώνεται στην πολύπλοκη εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, κατέστησε τον Χάξλεϊ έναν πραγματικό προφήτη του 20ου αιώνα... Οι προβληματισμοί του και οι προβλέψεις του παραμένουν εφιαλτικά επίκαιρες και σημαντικοί..