Σελίδες

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

ΚΡΕΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ;;;



Είναι γνωστό ότι τα κρέατα και ειδικά του εμπορίου κουβαλούν ορμόνες, αντιβιοτικά κλπ και ανήκουν στις Όξινες τροφές . Η σωστή αναλογία για να μην έχουμε προβλήματα απ τη διατροφή μας είναι 20% Όξινες / 80% Αλκαλικές. Αυτό που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι το τι ακριβώς συμβαίνει με το ψήσιμό τους στα κάρβουνα!

Με το ψήσιμο στα κάρβουνα κρέατος αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες. Επίσης, μην ψήνετε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία επιβλαβής πρακτική… Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό: το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος.

Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! 

Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.

Πολικός 2021