Σελίδες

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

«ΙΔΟΥ Ο ΕΝΟΧΟΣ»;



ENA

Πήγε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Οι γιατροί διέγνωσαν μια απλή ίωση.

Του έδωσαν ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΟ και τον έστειλαν στο σπίτι του. Λίγες ώρες αργότερα,  πέθανε από μηνιγγίτιδα. (Τα ΝΕΑ 24 Φεβρουαρίου 1998)

ΔΥΟ

Στην εποχή που ένα φτέρνισμα είναι ικανό να πανικοβάλλει άπαντες, μερικοί συμπολίτες μας πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή. Αυτοί που νόσησαν και ανάρρωσαν έχουν να διηγηθούν και από μια ανθρώπινη ιστορία. Με κατ’ οίκον απομόνωση και ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ. (To BHMA 8 Οκτωβρίου 2009)

ΤΡΙΑ

Μία ίωση που διέγνωσαν αρχικά οι γιατροί του νοσοκομείου Μυτιλήνης οδήγησε στο θάνατο μιας 29χρονης γυναίκας και του αγέννητου μωρού της. Κι όμως, 5 φορές την είχε πάει στο νοσοκομείο! 

Το περασμένο Σάββατο, η 29χρονη παρουσίασε έντονο βήχα και την Κυριακή με υψηλό πυρετό κι ο σύζυγός της την μετέφερε στο νοσοκομείο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. 

Οι γιατροί διέγνωσαν βρογχίτιδα, της έδωσαν ήπια φαρμακευτική αγωγή, ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ και παυσίπονα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο της και την έστειλαν σπίτι. 

Η κατάστασή της χειροτέρευε διαρκώς και για τέταρτη φορά την πήγε ο σύζυγος στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού. 

Τότε έκριναν για πρώτη φορά ότι θα πρέπει να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο! 

Καθώς δεν βρέθηκε θάλαμος νοσηλείας συνέστησαν αγωγή και να πάει σπίτι. 

Το τελευταίο βράδυ η νεαρή γυναίκα, δεν μπορούσε ν΄αναπνεύσει, να μιλήσει, είδε κηλίδες αίματος και έσπευσαν στο νοσοκομείο. 

Στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί. Της έγινε διακοπή της κύησης ενώ γύρω στις 7 το πρωί της Τετάρτης μια γυναικολόγος που την εξέτασε αντιλήφθηκε τη κρισιμότητα της κατάστασης, έβαλε τις φωνές στο προσωπικό κι έδωσε οδηγίες να κληθεί άμεσα καρδιολόγος και πνευμονολόγος.  

Η γυναίκα γύρω στις 11 στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας εξέπνευσε. Η σορός της με ενέργειες της διοίκησης μεταφέρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να γίνει Ιατροδικαστική Εξέταση ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ. (Enet.gr Μυτιλήνη, Πέμπτη 9 Απριλίου 2009)

ΤΕΣΣΕΡΑ

Η γρίπη Ά εξελίχθηκε σε τραγωδία: Έδιωχναν για μέρες με απλά ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ τον 34χρονο. 

Απίστευτη Οδύσσεια με τα νοσοκομεία και τους γιατρούς που τον έστελναν συνεχώς σπίτι του με απλά παυσίπονα και ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ, πέρασε ο άτυχος 34χρονος που έσβησε από γρίπη Α , πριν  αντιληφθούν την σοβαρότητας της κατάστασης του. 

Ήταν όμως αργά...   Ο 34χρονος την προηγούμενη Τετάρτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 8:00 το πρωί, όπου υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις πρώτες βοήθειες της Λάρνακας γι αυτό και έφυγαν για να επιστρέψουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των ιατρών στη Λευκωσία ο άτυχος άντρας ξεψύχησε τα ξημερώματα της Τετάρτης  στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου. (Napa News 2/7/2019)

ΠΕΝΤΕ

Η εκτίμηση αυτή είναι πρωτίστως κλινική, εμφάνιση δύσπνοιας, ταχύπνοιας, υψηλού πυρετού που δεν υποχωρεί με ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ. 

(By TFM. gr Συντακτική Ομάδα). Να είστε σε επαγρύπνηση για επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως ταχύπνοια, δύσπνοια, σύγχυση, αδυναμία αναγνώρισης προσώπων, ρίγος λόγω πυρετού ή πυρετός που δεν πέφτει με ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ φάρμακα (π.χ. ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη) για πάνω από 12 ώρες. ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟ 911 Ή ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ-Εάν καλέσετε ασθενοφόρο, ενημερώστε τον τηλεφωνητή ότι το παιδί σας έχει «κορωνοτέτοιο». Εάν πάτε στο νοσοκομείο με ιδιόκτητο όχημα, καλέστε εκ των προτέρων το νοσοκομείο και ενημερώστε τους ότι το παιδί σας έχει «κορωνοτέτοιο». (Canada.ca)

ΕΞΙ 

Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, του χορηγήθηκαν τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ ο ίδιος δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα παρά μόνο υψηλό πυρετό, ο οποίος έπεφτε μετά από την χορήγηση ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΩΝ φαρμάκων. 

«Επί πέντε μέρες και κάθε τέσσερις ώρες ο πυρετός ανέβαινε 39 και έπεφτε με ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ φάρμακα. 

Έπαιρνα ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ, έπεφτε ο πυρετός και μετά επαναλαμβανόταν το ίδιο πράγμα. 

Είχα τεράστια ταλαιπωρία γιατί ήμουν άυπνος για πέντε μέρες» είπε ο βουλευτής και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά την πάροδο των πέντε ημερών. 

«Η εικόνα άρχισε να χειροτερεύει και άρχιζε να πέφτει ο κορεσμός. Μου βγάζουν ακτινογραφία. Χάλια. Πνευμονία παντού. 

Τους γιατρούς τους είδα αναστατωμένους. Στέλνουν τις εξετάσεις στον κ. Τσιόδρα και αποφασίζουν να μου χορηγήσουν κάποιο φάρμακο. Από την ημέρα που μου χορηγήσαν αυτό το φάρμακο, το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι και σήμερα δεν έχω πυρετό. Το φάρμακο λοιπόν αυτό ήταν καθοριστικό, όπως κατάλαβα, για την αλλαγή της κλινικής μου εικόνας, γιατί πήγαινα για σηψαιμία και διασωλήνωση», τόνισε. (Capital.gr Τρίτη, 31-Μαρ-2020 23:09)

ΣΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ επιτέλους θα καταλάβουν οι γιατροί ώστε να ενημερώσουν τους «ειδικούς» και τον κόσμο, πως ο πυρετός ΔΕΝ είναι εχθρός αλλά ΦΙΛΟΣ.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ από τις 30/10/2020

WHO 

“Up to 650.000 people die of respiratory diseases linked to seasonal flu each year”.

Το κοινό κρυολόγημα ή γρίπη ευθύνεται για περίπου 650.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, ή μήπως είναι ιατρογενές κι αυτό;

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στο σώμα μας και επιφέρει τον θάνατο από τη γρίπη;

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ετησίως νοσούν σοβαρά από τη γρίπη τρία με πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ενώ 291 με 646 χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους. 

Πώς όμως μπορεί μια γρίπη να επιφέρει τον θάνατο; 

«Ο θάνατος από γρίπη δεν είναι παρόμοιος με τον θάνατο από σφαίρα ή από το τσίμπημα της μαύρης αράχνης», αναφέρει ο Amesh Adalja, ιατρός λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο John Hopkins. 

«Η παρουσία του ιού καθαυτή δεν δύναται να σε σκοτώσει». 

Μία λοιμώδης νόσος, όμως, έχει μία περίπλοκη αλληλεπίδραση με τον ξενιστή του. 

Αφού εισέλθει στο σώμα κάποιου, συνήθως μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος, ο ιός της γρίπης αρχίζει να καταλαμβάνει ανθρώπινα κύτταρα στη μύτη και τον λαιμό και να αναπαράγεται. 

Η συντριπτική ιογενής συσσώρευση προκαλεί μια ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο αποστέλλει μία πληθώρα λευκών αιμοσφαιρίων, αντισωμάτων και φλεγμονωδών μορίων προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή. 

Τα Τ λεμφοκύτταρα επιτίθενται και καταστρέφουν τον ιστό που προστατεύει τον ιό, ιδιαίτερα στην αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, όπου ο ιός τείνει να εγκαθίσταται. 

Στους περισσότερους υγιείς ενήλικες αυτή η διαδικασία λειτουργεί και αναρρώνουν ενός λίγων ημερών ή εβδομάδων. 

Σε άλλες περιπτώσεις, δεν είναι ο ίδιος ο ιός της γρίπης που προκαλεί μια συντριπτική και δυνητικά θανατηφόρα ανοσοαπόκριση αλλά μία δευτερογενής λοίμωξη που εκμεταλλεύεται ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Τυπικά, τα βακτήρια, ένα είδος στρεπτόκοκκου ή σταφυλόκοκκου, μολύνουν τους πνεύμονες. 

Μία βακτηριακή λοίμωξη στην αναπνευστική οδό μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος και στο αίμα και να οδηγήσει ακόμη και σε σηπτικό σοκ. 

Μία απειλητική για τη ζωή, επιθετική φλεγμονώδη κατάσταση στο σώμα που καταστρέφει πολλαπλά όργανα. 

Μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν το σύνδρομο Reye, μια μυστηριώδη εγκεφαλική νόσο που αρχίζει συνήθως μετά από μια ιογενή λοίμωξη και το σύνδρομο Guillain-Barré, μια άλλη νόσος, προκληθείσα από τον ιό, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερειακό νευρικό σύστημα. 

Ενίοτε, το σύνδρομο Guillain-Barré οδηγεί σε μια παροδική μερική ή σχεδόν ολική παράλυση, η οποία με τη σειρά της απαιτεί μηχανική υποστήριξη προκειμένου να συνεχίσει ο ασθενής να αναπνέει. 

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της διαβόητης πανδημίας γρίπης που έπληξε την υφήλιο το 1918, οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από τις επικείμενες βακτηριακές λοιμώξεις. 

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα ευπροσάρμοστο δίκτυο οργάνων που μαθαίνει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε απειλές. 

Πηγή: Scientific American, Επιμέλεια: Μιχαέλα Αναστασοπούλου.

Αποσπάσματα από άρθρο της εφημερίδος «Καθημερινή»

ΠΩΣ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ;

«Ο πυρετός δεν είναι εχθρός» λέει στους ανήσυχους γονείς η Δρ Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – «το παιδί δεν πρόκειται να πάθει τίποτα από τον πυρετό».

Κάθε φορά που νιώθουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας να ανεβαίνει, η πρώτη μας κίνηση είναι να βάλουμε θερμόμετρο και συνήθως ή αμέσως επόμενη είναι να πάρουμε αντιπυρετικό. 

Μια νέα έρευνα όμως που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα κατατείνει στο ότι η καταστολή του πυρετού, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο γι’ αυτόν που νοσεί, όσο και για τους γύρω του.

Ο πυρετός είναι το αντι-μικροβιακό όπλο του οργανισμού. 

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι σε υψηλές θερμοκρασίες, τα βακτήρια και οι ιοί δυσκολεύονται να πολλαπλασιαστούν, ενώ, την ίδια στιγμή, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο αποτελεσματικό στη μάχη κατά του εισβολέα. 

Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι, για παράδειγμα, στη ελονοσία, την ανεμοβλογιά, ακόμα και στο κοινό κρυολόγημα, η λήψη αντιπυρετικών αυξάνει την διάρκεια της ασθένειας. 

Επίσης, η χορήγηση αντιπυρετικών μειώνει την έκκριση των πυρετογόνων ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

«Παρότι ένα μεγάλο ποσοστό των γιατρών γνωρίζει ότι ο πυρετός είναι μια φυσιολογική και χρήσιμη αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη, συνεχίζουν να συνιστούν τη λήψη αντιπυρετικών» λέει στην «Κ» ο Δρ Πολ Αντριους, ένας από τους βασικούς ερευνητές-συντάκτες της νέας επιστημονικής έρευνας. 

«Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πυρετού, πολλοί από αυτούς όμως ίσως δεν ξέρουν ότι τα αντιπυρετικά μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό», προσθέτει ο Δρ Αντριους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και διευθυντής του εργαστηρίου Εξελικτικής Οικολογίας της Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της χρήσης αντιπυρετικών στην αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας. 

«Υπολογίζοντας την αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στις βλέννες του σώματος κατά τη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων, εκτιμήσαμε ότι η διασπορά του ιού αυξάνεται κατά 5%» λέει ο Δρ Αντριους, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της καναδικής ερευνητικής ομάδας χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να υπολογίσουν ότι μόνο στη Βόρεια Αμερική η χρήση αντιπυρετικών κοστίζει τη ζωή σε 1.000 επιπλέον άτομα κάθε χρόνο. 

Αυτό συμβαίνει διότι η λήψη αντιπυρετικών βοηθάει τον ιό να μεταδοθεί πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των επεισοδίων γρίπης και ως εκ τούτου παρουσιάζονται περισσότερες επιπλοκές και επέρχονται περισσότεροι θάνατοι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στα παραπάνω ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B στις 22 Ιανουαρίου, δεν έχουν συνυπολογιστεί κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν μέχρι και στο διπλάσιο το παραπάνω ποσοστό διασποράς του ιού. 

«Ο σημαντικότερος λόγος που παίρνουμε τα αντιπυρετικά φάρμακα είναι για να πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο» συμπληρώνει ο Δρ Αντριους, εξηγώντας ότι επειδή οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα, τείνουν να βγαίνουν συχνότερα από το σπίτι και να έρχονται σε επαφή με περισσότερα υγιή άτομα. 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αφορά τη διάρκεια της ασθένειας, η οποία αυξάνεται όταν λαμβάνουμε αντιπυρετικά φάρμακα, με αποτέλεσμα η πιθανότητα μετάδοσης του ιού να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Παρόλα αυτά, ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι «δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ζημιά που προκαλείται από τη λήψη αντιπυρετικών είναι μεγαλύτερη από το όφελος», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Γεώργιος Δάικος, καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Άλλοι γιατροί είναι πεπεισμένοι ότι «ο πυρετός, κυρίως για τα παιδιά, είναι ωφέλιμος» λέει η κ. Θεοδωρίδου, που με κάθε ευκαιρία εξηγεί στους γονείς ότι «ο πυρετός είναι σαν τον φούρνο, που ανάβοντάς τον καίγονται οι ιοί ή άλλα μικρόβια που κυκλοφορούν στο αίμα του παιδιού».

Οι ειδικοί καταρρίπτουν τους μύθους.

Ο πυρετός προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο;

-Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πυρετός ακόμα και όταν φτάσει τους 41οC προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, ισχυρίζονται οι Καναδοί επιστήμονες. 

«Κάποιες περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας οφείλονται στις συγκεκριμένες λοιμώξεις, των οποίων ένα από τα συμπτώματα είναι και ο πυρετός». 

«Δεν είναι όμως ο πυρετός αυτός που προκαλεί την εγκεφαλοπάθεια», εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο πυρετός προκαλεί σπασμούς;

-Ο πυρετικοί σπασμοί δεν είναι συχνό φαινόμενο και παρατηρούνται μόνο στο 5% – 8% των παιδιών, ενώ συνήθως χρειάζεται να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. 

Ακόμα και αν το παιδί κάνει σπασμούς, αυτοί εμφανίζονται μόνο κατά το πρώτο 24ωρο της λοίμωξης και έχουν θετική έκβαση, λέει η κ. Θεοδωρίδου. 

«Παρότι οι σπασμοί συσχετίζονται με την ύπαρξη πυρετού, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η λήψη αντιπυρετικού προλαμβάνει τους σπασμούς» συμπληρώνει ο καθηγητής Πολ Αντριους, μέλος της Καναδικής επιστημονικής ομάδας.

Ρίχνοντας τον πυρετό πολεμάμε τη λοίμωξη;

«Ο βασικός λόγος που φοβόμαστε τον πυρετό αφορά το γεγονός ότι η εμφάνισή του σηματοδοτεί την ύπαρξη μιας λοίμωξης», λέει ο Δρ Αντριους που επισημαίνει ότι λανθασμένα θεωρούμε ότι ρίχνοντας τον πυρετό η λοίμωξη υποχωρεί και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερος. 

«Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», ισχυρίζεται ο ίδιος.

Μόνο τα φάρμακα ρίχνουν τον πυρετό;

«Δίνοντας αντιπυρετικό, ο γονιός νιώθει ότι δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια, έκανε τουλάχιστον κάτι ώστε το παιδί του να αισθανθεί καλύτερα», υπογραμμίζει ο δρ Αντριους. 

«Αν θέλουμε να ανακουφίσουμε το παιδί μας που έχει πυρετό, είναι προτιμότερο να του κάνουμε ένα χλιαρό ντους», προτείνει η Δρ Θεοδωρίδου. 

Οι Καναδοί αλλά και οι Έλληνες επιστήμονες συνιστούν επίσης ανάπαυση, κατανάλωση πολλών υγρών, καλό αερισμό των χώρων που κινούνται οι ασθενείς, καθώς και παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον ένα με δύο εικοσιτετράωρα μετά την υποχώρηση του πυρετού.

(Ασπασία Δασκαλοπούλου 09.02.2014 • 09:05) 

ΦΥΣΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ-Θερμορύθμιση και ομοιόσταση: 

Τον χειμώνα φοράμε ζεστά ρούχα, ανάβουμε την σόμπα, καταναλώνουμε θερμαντικές τροφές, και πίνουμε ζεστά αφεψήματα, και χλιαρό νερό.

Το καλοκαίρι φοράμε δροσερά ρούχα, ανάβουμε το κλιματιστικό, καταναλώνουμε δροσερές τροφές, και πίνουμε δροσερούς χυμούς, και δροσερό νερό.

Φροντίζουμε  δηλαδή με την θερμορύθμιση την ομοιόσταση μεταξύ του περιβάλλοντος και του σώματός μας. 

ΠΥΡΕΤΟΣ: Θερμορύθμιση και ομοιόσταση: 

Γλώσσα με λευκό επίχρισμα:

Σημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό, και πως τα εσωτερικά όργανα είναι κρύα το δε δέρμα ζεστό. 

Πίνουμε ζεστά θερμαντικά αφεψήματα, δεν τρώμε κατά την εμπύρετη διάρκεια, κάνουμε κλύσμα, κουκουλωνόμαστε στο κρεβάτι να ιδρώσουμε, και πολύ γρήγορα γινόμαστε καλά.   

Γλώσσα με κόκκινο χρώμα:

Σημαίνει πως το πρόβλημα είναι σοβαρό, και πως τα εσωτερικά όργανα είναι ζεστά, υπάρχει φλεγμονή,  το δε δέρμα κρύο. 

Πίνουμε δροσερούς φυσικούς χυμούς πχ, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, παίρνουμε επί πλέον βιταμίνη C, δεν τρώμε κατά την εμπύρετη διάρκεια, κάνουμε κλύσμα, κουκουλωνόμαστε στο κρεβάτι να ιδρώσουμε, και γρήγορα γινόμαστε καλά.   

Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις, φροντίζουμε  με την θερμορύθμιση, την ομοιόσταση μεταξύ του έσω σώματος και του έξω σώματός μας.

Η γλώσσα μας δηλαδή παίζει τον ρόλο της ένδειξης του θερμοστάτη του σώματός μας. 

Εάν κάνουμε το σφάλμα και πάρουμε αντιπυρετικό (cold and flu) τότε:

Στην πρώτη περίπτωση, της με λευκό επίχρισμα γλώσσας, πιθανόν να ταλαιπωρηθούμε για μερικές ημέρες, και πιθανόν χωρίς επιπτώσεις. 

Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος λόγω πυρετού εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων και ιών ενώ συγχρόνως ενισχύει τους μηχανισμούς προστασίας αυξάνοντας τη δραστηριότητα κάποιων ουσιών όπως η ιντερλευκίνη-Ι, οι ανοσοσφαιρίνες και βοηθητικά κύτταρα Τ. 

Ο ρόλος δηλαδή του πυρετού είναι να …κάνει τη ζωή δύσκολη σε ιούς και μικρόβια! 

Πράγματι, μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο ψηλός ο πυρετός τόσο πιο γρήγορα «φεύγει» το μικρόβιο ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να χειροτερέψουν την πορεία των μικροβιακών λοιμώξεων στα παιδιά.

Εάν κάνουμε το σφάλμα και πάρουμε αντιπυρετικό (cold and flu) τότε:

Στην δεύτερη περίπτωση, της κόκκινης γλώσσας, πιθανόν να ταλαιπωρηθούμε για πολλές ημέρες, και πιθανόν με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και επιπλοκές όπως πχ, πνευμονία; κλπ.

Να μην ξεχνάμε γενικά να έχουμε προληπτικά τον οργανισμό μας και την άμυνα μας σε πολύ καλό επίπεδο με την ΑΡΧΗ της αφαίρεσης και της πρόσθεσης.

Αφαιρούμε τους βλαπτικούς παράγοντες, και προσθέτουμε τις ελλείψεις, πχ σε βιταμίνες όπως, C, D3, B12, συμπλήρωμα Ψευδαργύρου, κλπ.

Βέβαια η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι ο κάθε άνθρωπος μοναδικός, γι αυτό και η πρόληψη και η θεραπεία πρέπει να είναι ολιστική και εξατομικευμένη, τα ως άνω δεν αποτελούν προτροπή ή αποτροπή «επίσημης θεραπευτικής από τους ειδικούς» αλλά γενικές πληροφορίες από τα απομνημονεύματά μου «ιστορικής αξίας».

Nikolaos Vrousgos