Σελίδες

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΠΕΙΡΑΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ




Πάρα πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τη σωστή διατροφή σε αυτή την ιστοσελίδα, γιατί αποτελεί αυτή έναν από τους παράγοντες σωστής διαχείρισης του στρες.

Μία καλή διατροφή προσφέρει όπως σας έχω ήδη πει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν  τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούν σ΄ αυτόν οι ορμόνες του στρες. Και όταν η τροφή μας είναι φρέσκια προσφέρει στον οργανισμό και φως θεραπευτικό, σύμφωνα με τον Γερμανό φυσικό της εποχής μας Fritz Pop, ο οποίος ανακάλυψε το Squid, το όργανο με το οποίο μετριέται το φως που εκπέμπουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί.

Ωστόσο τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με τροφές συσκευασμένες σε κουτάκια, σακουλάκια κ.λπ. Οι συσκευασίες αυτές περιέχουν επεξεργασμένες έως πολύ επεξεργασμένες τροφές. Είναι πολύς ο κόσμος που παρασύρεται από τις συσκευασίες αυτές

και τον εύκολο τρόπο κατανάλωσής τους (δίχως καθαρίσματα, μαγειρέματα κ.λπ) και καταλήγει να τρέφεται κυρίως με αυτές, αφήνοντας έξω τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα από τη διατροφή του. Αυτός ο τρόπος διατροφής ευθύνεται κυρίως για την παχυσαρκία, που με τις επιπλοκές της στην υγεία, έχει γίνει η μάστιγα της εποχής μας.

Παρουσιαστής του BBC, ονομαζόμενος Dr. Chris van Tulleken, αποφάσισε πρόσφατα να δοκιμάσει να τραφεί επί έναν ολόκληρο μήνα (4 εβδομάδες) με επεξεργασμένες τροφές, για να παρατηρήσει τι αλλαγές μία τέτοια διατροφή θα επέφερε στον οργανισμό του.

Επί έναν μήνα λοιπόν, ο 42άχρονος παρουσιαστής αύξησε τις πολύ επεξεργασμένες τροφές στη διατροφή του από 30% που ήταν μέχρι τότε σε 80%, όπως δηλαδή τρέφεται σύμφωνα με τις στατιστικές το 20% των Βρετανών. Στο τέλος αυτού του μήνα όπως αναφέρει ο ίδιος διαπίστωσε πολλές αλλαγές στον οργανισμό του. Τις εξής:

  1.        Χειροτέρεψε ο ύπνος του
  2.        Αυξήθηκε το άγχος του
  3.        Μειώθηκε το libido του
  4.        Απέκτησε αιμορροΐδες λόγω δυσκοιλιότητας
  5.        Παρουσίασε καύσος στομάχου
  6.        Είχε συναισθήματα δυστυχίας
  7.        Αυξήθηκε το βάρος του κατά 7 κιλά

Μέσα σε ένα μήνα, ένιωθε όπως είπε ο ίδιος, δέκα χρόνια πιο γερασμένος, αλλά δυσκολευόταν να πιστέψει πως αυτό οφειλόταν στην αλλαγή της διατροφής του… Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πιο δύσκολο είναι για τον υπόλοιπο κόσμο να πιστέψει τον τόσο σημαντικό ρόλο της διατροφής για την υγεία…

Τα πιο πάνω συμπτώματα τα ένιωσε ο ίδιος. Όταν όμως πήρε τα αποτελέσματα εξετάσεων που έκανε στο τέλος αυτού του μήνα αλλαγής διατροφής διαπίστωσε πως αυτά που ένιωθε ήταν λίγα μπροστά στα όσα αυτή η αλλαγή διατροφής προκάλεσε στον οργανισμό του:

  1.        Η μέτρηση των θερμίδων που κατανάλωνε καθημερινά έδειξε πως κατανάλωνε 500 περισσότερες θερμίδες σε σχέση με την προηγούμενη διατροφή του. Η διατροφή του περιείχε περισσότερους υδατάνθρακες από πρωτεΐνες.
  2.        Η αξονική εγκεφάλου του έδειξε αλλαγές που συναντώνται σε αυτούς που κάνουν χρήση εθιστικών ουσιών, όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη και τα ναρκωτικά.
  3.        Η μέτρηση ορμονών του έδειξε αυξημένη ορμόνη γκρελίνη κατά 30% (που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας) και μειωμένη ορμόνη λεπτίνη (που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα πληρότητας του στομάχου).

Όλα τα πιο πάνω, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, οδηγούν σε παχυσαρκία, την μάστιγα της εποχής μας. Γιατί αυτή με τη σειρά της οδηγεί στο γνωστό «μεταβολικό σύνδρομο», κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη χοληστερίνη, διαβήτης, υπέρταση, και αυξημένη πηκτικότητα του αίματος.

Προσπαθήστε φίλες και φίλοι μου να τρώτε υγιεινά. Μη καταφεύγετε στα σακουλάκια, τα πακετάκια, τα κουτιά και τις κάθε είδους επεξεργασμένες τροφές (ζαμπόν κόκκινου κρέατος ή πουλερικών), όσο «υγιεινές» κι αν δείχνουν αυτές στα διάφορα διαφημιστικά σποτάκια… Στραφείτε στα φρέσκα προϊόντα: φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, αναποφλοίωτους σπόρους και μικρά λιπαρά ψάρια. Καλύψτε την ανάγκη σας για γλυκό με αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αυτά ακόμη και για άλειμμα στο ψωμί σας, αφού τα βράσετε σε λίγο νερό και τα αναμείξετε με μικρή ποσότητα μελιού στο μούλτι).

Η σωστή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας διαχείρισης του στρες. Δεν πρέπει να το ξεχνάτε!

Με αγάπη

Ελένη Τσουκαλή

Πηγή