Σελίδες

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΚΥΔΩΝΙ....


Ένα «χρυσό μήλο» την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα

Μπορεί να θεωρείται outsider, αλλά βρίσκεται στην εποχή του και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας. Δείτε γιατί πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε πιο συχνά το «χρυσό μήλο».

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει βιταμίνη C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και θωρακίζοντας τον οργανισμό μας απέναντι σε ιώσεις

Είναι ιδανικό για τη δίαιτα, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κρατώντας μας χορτάτους για περισσότερη ώρα και αποδίδοντας μόλις 57 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Ακόμη, η διαλυτή φυτική ίνα πεκτίνη που περιέχουν βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

Βοηθάει στη δίαιτα, τη χοληστερίνη, το σάκχαρο και την άμυνα του οργανισμού, μεταξύ άλλων

Χάρη στην πεκτίνη και πάλι, το κυδώνι επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά τους στο αίμα, ωφελώντας όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Το κυδώνι είναι σούπερ αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό που οδηγούν στη φθορά και τη γήρανσή του και χαρίζοντάς μας την αντιγηραντική δράση τους.

Κάνει καλό στην πεπτική λειτουργία και το ερεθισμένο στομάχι, ενώ μπορεί να δράσει και κατά της διάρροιας.

Το εξωτικό του άρωμα μπορεί να προσφέρει μια υπέροχη μυρωδιά στους χώρους του σπιτιού, αν το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.

Το «χρυσό μήλο» είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γης. Καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τώρα είναι και η εποχή του, και να επωφεληθούμε από τις πολλαπλές ευεργετικές, γευστικές και αισθητικές του ιδιότητες.

Χυμός Κυδωνιού
Τρίβουμε 3 κιλά κυδώνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Βράζουμε το μείγμα με κλειστό καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί ένα βράδυ. Το πρωί το σουρώνουμε με ένα τουλπάνι, στύβοντας πολύ καλά. Βάζουμε τον χυμό σε γυάλινο μπουκάλι και τον διατηρούμε έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Είναι πολύ νόστιμος χυμός και αρκετά γλυκός. Τον πολτό από κυδώνι που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε κυδωνόπαστο ...