Σελίδες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ FAST FOOD




Οταν καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό είναι σα να προσφέρετε στο σώμα σας μια βακτηριακή λοίμωξη, σύμφωνα με έρευνα για το πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Οι επιστήμονες περιγράφουν τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής θερμιδικής αξίας ως «δυτική διατροφή» και υποστηρίζουν στο επιστημονικό περιοδικό Cell ότι σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, η κατανάλωση τέτοιων τροφών προκάλεσε συστηματική φλεγμονή της οποίας μάλιστα οι συνέπειες ήταν ορατές ακόμα κι όταν τα ποντίκια επέστρεψαν στην κανονική τους διατροφή.

Οι τροφές αυτές περιείχαν πολύ λίπος και ζάχαρη, αλλά πολύ λίγες φυτικές ίνες. Οταν ένα ποντίκι τις κατανάλωνε, η φλεγμονώδης απόκριση του ανοσοποιητικού του συστήματος ήταν παρόμοια με αυτή που θα δημιουργούσε η παρουσία μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα των ποντικών.

Παρόλο μάλιστα που η φλεγμονή εξαφανίστηκε μόλις αντικαταστάθηκε η ανθυγιεινή διατροφή με κάποια πιο υγιεινή, οι γενετικές αλλαγές που συνδέονται με την επιθετική ανοσολογική απόκριση που επέφερε η «δυτική διατροφή» παρέμειναν.

Αυτό το είδος «παρατεταμένης επίδρασης» δεν είναι ανεξήγητο: Το σώμα χρησιμοποιεί ένα είδος «μνήμης» των εμπειριών που έχει από το παρελθόν για να προστατευθεί καλύτερα στο μέλλον, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα «επαναφέρει» και εμπειρίες δυσάρεστες, όπως είναι οι λοιμώξεις. Ετσι, όταν εμφανίζεται ένα επικίνδυνο παθογόνο, το σώμα «ξεκλειδώνει» τις μνήμες του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου η άμυνά του να επιταχυνθεί και ο οργανισμός να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά.

Το γρήγορο φαγητό ωθεί το σώμα να «στρατολογήσει» γρήγορα έναν τεράστιο και ισχυρό «στρατό».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ύπαρξη ενός πιο διεγερμένου ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα εμφάνιση διαβήτη ή καρδιακών προβλημάτων, όσο αυτός μεγαλώνει.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα θεμέλια της υγιεινής διατροφής πρέπει να μπουν πολύ νωρίς, από την παιδική ηλικία και να αποτελέσουν αντικείμενο εκπαίδευσης. Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν τα παιδιά από πολύ νωρίς να αποτραπούν από τους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν τι τρώνε κάθε ημέρα. Επομένως, πρέπει οι μεγαλύτεροι να τους δώσουν τη δυνατότητα, μέσω της εκπαίδευσης, να λάβουν συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Πηγή