Σελίδες

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ "ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ"

H μπαλάντα του λυπημένου καφενείου – People & Ideas

Οι καιροί είναι πολύ περίεργοι και δύσκολοι να τους διαχειριστεί ένα μυαλό παραγεμισμένο από κάθε είδους πληροφορίες, που προέρχονται κυρίως από τα συστημικά και κρατικά μέσα και φυσικά το διαδίκτυο....
Σε τέτοιους καιρούς η προσφυγή των περισσότερων ανθρώπων στις επιστήμες και στους επιστήμονες, για να έχουν μια πιο έγκυρη πληροφόρηση είναι κάτι αναμενόμενο, θεμιτό και φυσικά θετικό.
Η επιστήμη αποτελεί ΠΑΝΤΑ την πλέον αξιόπιστη, ουσιαστική και αποτελεσματική πηγή έρευνας, κατανόησης και αντίληψης του φυσικού μας περιβάλλοντος και των φυσικών φαινομένων.

Υποθέτω ότι όλοι, όταν καταφεύγουμε στην επιστήμη, έχοντας προηγουμένως χάσει την εμπιστοσύνη μας σε διεφθαρμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, έχουμε σαν δεδομένο στο μυαλό μας την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της.
Πόσο όμως αληθινή και ουσιαστική είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της επιστήμης σήμερα?
Πόσο ανεξάρτητη και αφοσιωμένη στο κοινό όφελος και την περιβαλλοντική φροντίδα είναι η σύγχρονη επιστήμη όταν λειτουργεί μέσα σ έναν κόσμο που κυριαρχούν οι κανιβαλικοί όροι του εμπορίου, του κέρδους, των αγορών και της υπερκατανάλωσης και απαιτείται να αποδέχεται και να στηρίζει αυτούς τους όρους για να χρηματοδοτείται το έργο της?
Πόσο διαπλεκόμενοι είναι σήμερα οι επιστήμονες με πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά, πολεμικά, ελιτίστικα και άλλα συμφέροντα?

Πίσω από τα καταστροφικά όπλα και τις βόμβες βρίσκονται επιστήμονες, πίσω από δικτάτορες και εξουσιαστές βρίσκονται επιστήμονες, πίσω από βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων που κατασκευάζουν προϊόντα βλαβερά για τον άνθρωπο και τη φύση βρίσκονται επιστήμονες, πίσω απ όλο αυτό το καταστροφικό κοινωνικό μοντέλο που κυριαρχεί, τον φιλελευθερισμό και τις μεθόδους του βρίσκονται επιστήμονες...

Οι επιστήμες και οι τεχνολογίες είναι τα "κλειδιά" που μπορούν να οδηγήσουν μια κοινωνία είτε στον παράδεισο είτε στην κόλαση.
Αρκεί η ιδιότητα και τα πτυχία κάποιου επιστήμονα για να χριστεί έγκυρη πηγή πληροφοριών??
Αναζητούμε τα κίνητρα και την πιθανή ιδιοτελή διαπλοκή αυτών που βαφτίζουμε αυθεντίες και ειδικούς και εμπιστευόμαστε σ αυτές τις δύσκολες εποχές?
Αν οι σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις και οι τεχνολογικές εφαρμογές έχουν ξεκάθαρα επιβαρυντικές ή και απρόβλεπτες συνέπειες στους ανθρώπους και στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να είναι αποδεκτές επειδή προσφέρουν οικονομικά οφέλη σε επιχειρήσεις και εργασία?
Αν οι τεχνολογικές εφαρμογές λειτουργούν καταπατώντας προσωπικές ελευθερίες, ατομικά δικαιώματα και πανανθρώπινες αξίες μπορεί να είναι αποδεκτές επειδή προτάθηκαν ή υποστηρίχτηκαν από κάποιες αυθεντίες και ειδικούς?

Και θα θέσω σαν συγκεκριμένο παράδειγμα το ζήτημα του "φονικού" ιού που μέσα σε ελάχιστες ημέρες, με τις κρατικές και παγκόσμιες αποφάσεις, άλλαξαν σχεδόν τα πάντα στην ατομική και κοινωνική καθημερινή ζωή όλων μας.
Πως επιβεβαιώνεται ότι όσοι νοσούν ή πεθαίνουν σχετίζονται όντως με τον συγκεκριμένο ιό όταν το συγκεκριμένο τεστ που χρησιμοποιείται δεν έχει τη δυνατότητα να μετρήσει την ποσότητα του ιού μέσα σ έναν οργανισμό?
Πως επιβεβαιώνεται ότι η αιτία θανάτου κάποιου ανθρώπου είναι ο συγκεκριμένος ιός?
Ο κατάλογος των ερωτημάτων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ μεγάλος και οι πιθανές απαντήσεις υπό συνεχή αμφισβήτηση.

Τι θέλω να πω...που θέλω να καταλήξω...
Η επιστήμη, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, υπόκειται και χειραγωγείται από το υφιστάμενο κοινωνικό περιβάλλον, τους κανόνες και τους όρους που το διέπουν, δυστυχώς δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τα κοινωνικά κίνητρα.
Η σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, είναι εξαιρετικά ευάλωτη και παραδομένη στα χέρια και στις ορέξεις ειδικών επιστημόνων και δηλωμένων αυθεντιών με άγνωστα, αμφίβολα και διαπλεκόμενα κίνητρα και συμφέροντα.
Για να μπορέσει η επιστήμη να υπηρετήσει τους πραγματικούς σκοπούς της, δηλαδή το κοινό όφελος όλων ανεξαίρετα των ανθρώπων, τη φροντίδα και τη βιωσιμότητα της φύσης, απαιτείται να υπερβεί τις κοινωνικές δεσμεύσεις και να απελευθερωθεί από τους μικροσυμφεροντολογικούς περιορισμούς.

Για όσο αυτό δεν θα συμβαίνει, για μένα η πλέον πιθανή εκδοχή της αλήθειας, ως προς το τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει, θα βρίσκεται μόνο σε φωνές πραγματικά ανεξάρτητες, ασυμβίβαστες, αιρετικές, ριζοσπαστικές και φυσικά μη διαπλεκόμενες με περιορισμένα πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα.
Η θλιβερή, αυτές τις εποχές, μπαλάντα της επιστήμης απαιτείται, πιο πολύ από κάθε άλλη προηγούμενη εποχή, ν αποκτήσει μελωδικότητα, μέτρο, σύνθεση και αρμονία, για να είναι σε θέση η ανθρωπότητα να τραγουδήσει όπως πραγματικά μπορεί...
Αληθινοί και αφοσιωμένοι επιστήμονες απ όλο τον κόσμο μπορούν να το κάνουν αυτό, η επιλογή σε ποιούς και γιατί θα παραχωρήσουν τα σπουδαία "όπλα" τους είναι πρώτα στα δικά τους χέρια.
Η επιστήμη οφείλει να λογοδοτεί στην ανθρωπότητα και όχι σε αφεντικά.

Tasos Petridis