Σελίδες

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ : ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ;


Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
δεν έχει συστήσει όρια για ακτινοβολίες
3G, 4G
και πολύ περισσότερο
για την νέα τεχνολογία 5G…
και παρ’ όλα αυτά…
παραπλανεί…

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά την Διακοπή του Πιλοτικού προγράμματος της 5G στην Καλαμάτα με καταχώρησή του στον Τύπο συστήνει όπως, οι πολίτες αναφέρονται στους φορείς της πολιτείας και δη την ΕΕΑΕ για τα ασφαλή επίπεδα ακτινοβολίας και το καθεστώς προστασίας που ισχύει στην χώρα μας.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την 5G, ΕΔΩ.

Στην… σύσταση του υπουργείου απαντά ο δρ. Θεόδωρος Μέτσης (*):

«Η απάντηση του Υπουργείου σας για την πρόσφατη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 περιλαμβάνει “σαφείς διατάξεις για τον έλεγχο των κεραιοσυστημάτων και ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας βάσει οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί”
Θα ήταν πλήρης η απάντηση αυτή αν ανέφερε ότι τα όρια της ακτινοβολίας που ασπάζεται ο Ν 4635/2019 είναι του 2000 και οι οδηγίες που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί είναι του 1998. Τα όρια αυτά δεν έχουν συσταθεί για ακτινοβολίες 3G, 4G και πολύ περισσότερο για την νέα τεχνολογία 5G. Η ακτινοβολία του 1998 δεν έχει καμμία σχέση ως προς τους παλμούς, την πολικότητα και της συχνότητες της 4G και πολύ περισσότερο αυτής της 5G. Τα όρια και οδηγίες που αναφέρεστε είναι αυτά της ICNIRP του 1998 που ορίσθηκαν ως γνωστόν για έκθεση ακτινοβολίας μόλις 6 λεπτών.

Στην συνέχεια η απάντησή σας μας παραπέμπει στους ελέγχους των επιπέδων της Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που πραγματοποιεί η ΕΕΑΕ Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας τονίζοντας ότι το 2018 δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση αυτών των ορίων μέσα σε αστικό ιστό.

Με την απάντηση σας αυτή παραπλανείτε και δεν καθησυχάζετε τον Έλληνα πολίτη δεδομένου ότι η ακτινοβολία είναι εντός των ορίων που θεσμοθετήθηκαν το 2000 και μάλιστα για έκθεση μόλις 6 λεπτών ενώ σήμερα η έκθεση σε αυτήν την ακτινοβολία μπορεί να είναι και δεκαετιών. Τα όρια της ICNIRP έχουν ορισθεί για την τεχνολογία GSM, ένα σήμα με άλλες προδιαγραφές, αλλά ο Ν 4635/2019 μας παρουσιάζει τα ίδια όρια της προηγούμενης εικοσαετίας ως έγκυρα και ασφαλή ακόμα και για την τεχνολογία 5G, ένα σήμα με εντελώς διαφορετική γεωμετρία και δυναμική και συχνότητες που δεν έχουν ξαναδοκιμασθεί στον άνθρωπο.

Η σύγχυση ορίων, τεχνολογιών, συχνοτήτων, και χρόνου έκθεσης δεν εγγυάται ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη και μάλιστα με όρια “απλωμένα” σε ένα απαράδεχτο χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών.

Εφ’ όσον οι θεσμοθετημένοι φορείς βρίσκονται μέσα σε αυτήν την σύγχυση και ακόμα επιμένουν να διασφαλίζουν τον πολίτη με όρια της προηγούμενης εικοσαετίας και για τεχνολογία σήματος και συχνότητες εντελώς διάφορες της σημερινής είναι όχι μόνον άστοχο αλλά και πολύ επικίνδυνο να ανατρέξουμε και να αφεθούμε για τα ασφαλή επίπεδα ακτινοβολίας στον πολύ πρόσφατο Ν 4635/2019.

Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να πάρετε υπεύθυνη και σοβαρή θέση για τα θέματα της ακτινοβολίας χωρίς να διαιωνίζεται η σημερινή παραπλάνηση έτσι ώστε, τουλάχιστον να γνωρίζει ό κάθε πολίτης, τους κινδύνους που τον εκθέτει η εκ παραδρομής ή άγνοιας της πολιτείας και που θα πρέπει μόνος του να προστατευθεί».

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.12.2019.

(*) Ο κ. Θεόδωρος Π. Μέτσης είναι Dipl. Eng, M. Sc. (Eng.), Ph.D., μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος, μηχανικός περιβάλλοντος.