Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΟΥΛΙΤΙΔΑ: ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ουλίτιδα: Οι 9 Καλύτερες Σπιτικές Θεραπείες για την Αντιμετώπιση


Η ουλίτιδα θεωρείται φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.
Είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής υγιεινής των δοντιών και η κατάσταση έχει αρκετά επίπεδα όσον αφορά τη σοβαρότητα.

Σημάδια της ουλίτιδας

Ορισμένα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα εξής:

*Κόκκινα και πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα με το βούρτσισμα ή το πλύσιμο
*Κακή γεύση στο στόμα
*Λευκά στίγματα πάνω στα ούλα
*Τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια
*Οδοντική πλάκα στα ούλα και τα δόντια
*Η εμφάνιση των δοντιών έχει αλλάξει, ή υπάρχουν κοιλότητες ανάμεσα στα δόντια
*Μερικές οδοντοστοιχίες δεν ταιριάζουν με τα ούλα

Τα αρχικά στάδια της ουλίτιδας

Η ουλίτιδα προκύπτει όταν υπολείμματα τροφών αναμιγνύονται με σάλιο και βακτήρια και σχηματίζουν οδοντική πλάκα. Όταν το βούρτσισμα δεν αφαιρεί την πλάκα, αυτή γίνεται μια πολύ σκληρή ουσία, η λεγόμενη πέτρα και αφαιρείται μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Η οδοντική πλάκα και η πέτρα ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Εάν η ουλίτιδα δεν θεραπευθεί προσβάλει το οστό και εξελίσσεται σε μια κατάσταση γνωστή ως περιοδοντίτιδα. Εάν το οστό μολυνθεί, απομακρύνεται από τα δόντια, σχηματίζοντας θύλακες όπου εγκαθίστανται πλάκα και βακτήρια, με συνέπεια την αυξημένη απώλεια οστικής μάζας. Σε προχωρημένο στάδιο, η περιδοντίτιδα προκαλεί απώλεια ιστών και οστού που οδηγεί σε πτώση των δοντιών. Οπότε, εάν υπάρχει περίπτωση να υποφέρετε από ουλίτιδα, καλό είναι να συμβουλευθείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας.

Αίτιες που προκαλούν ουλίτιδα!

Όπως αναφέρθηκε, η ασθένεια των ούλων είναι γενικά αποτέλεσμα κακής υγιεινής. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουλίτιδας, ενώ οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

*Κάπνισμα μασώμενου καπνού – παράγοντες που δεν επιτρέπουν την επούλωση του ιστού των ούλων.
*Ορμονικές αλλαγές – όπως εφηβεία, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση. Η αύξηση των ορμονών κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα στα βακτηρίδια.
*Στραβά δόντια – όσο πιο στραβά είναι τα δόντια σας, τόσο ευκολότερο είναι να βρεθούν θέσεις για την ανάπτυξη βακτηρίων και τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρείτε τα δόντια καθαρά.
*Αναπνοή από το στόμα – εάν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, τα ούλα μπορεί να ερεθιστούν και να εμφανίσουν φλεγμονές, οπότε γίνονται πιο ευαίσθητα στην ουλίτιδα.
*Κακή διατροφή – μια διατροφή πλούσια ζάχαρη, χωρίς την απαραίτητη πρόσληψη νερού, αυξάνει την ανάπτυξη πλάκας. *Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης C δεν βοηθά στην επούλωση των ούλων.
*Άγχος – εάν βρίσκεστε σε κατάσταση χρόνιας καταπόνησης, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιστέκεται στα βακτήρια.
*Καρκίνος – η θεραπεία του καρκίνου μειώνει την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας.
*Διαβήτης – τα άτομα με διαβήτη έχουν μειωμένη κυκλοφορία που μειώνει την ικανότητα των ούλων να επουλωθούν.

Πώς σχετίζεται η κακή αναπνοή με την ουλίτιδα;

Εάν πάσχετε από κακοσμία του στόματος, είναι πιθανό να πάσχετε από ουλίτιδα. Τα βακτήρια που υπάρχουν συνήθως στο στόμα απελευθερώνουν ουσίες που έχουν πολύ δυνατή οσμή και αυτό προκαλεί κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο όταν η πλάκα συσσωρεύεται. Μόλις επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και αφαιρέσετε την πλάκα η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

Η κακή αναπνοή προκαλείται επίσης από ξηροστομία, μολύνσεις μετά από ρινική απόφραξη στους πνεύμονες ή λαιμό, προβλήματα διαβήτη, αμυγδαλές, προβλήματα με τα δόντια.

Διάγνωση της ουλίτιδας.

Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην πλήρη αποκατάσταση. Η διάγνωση περιλαμβάνει τους εξής ελέγχους:

*Μετρήσεις ούλων: Εάν τα δόντια σας είναι υγιή, οι θύλακες έχουν βάθος 1mm – 3mm. Αν οι θύλακες είναι μεγαλύτεροι, τότε είναι πιθανό να υποφέρετε από ουλίτιδα.
*Έλεγχος των ούλων: Ένας λεπτομερής έλεγχος των ούλων είναι απαραίτητος για ενδείξεις ερυθρότητας, φλεγμονών, αιμορραγίας.
*Ακτίνες X: Οι ακτίνες Χ θα δείξουν αν έχει επηρεαστεί το οστό λόγω περιοδοντικής νόσου.
*Εξέταση ευαίσθητων δοντιών: Εάν τα δόντια σας έχουν γίνει ευαίσθητα γύρω από τα ούλα αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποχωρούν.

Πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Στόχος των λύσεων αυτών είναι να ανακουφίσουν από ήπια έως μέτρια ουλίτιδα και να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια καθημερινή φροντίδα. Εάν βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο, μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να μας βοηθήσει.

Ας δούμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για την ουλίτιδα.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου:

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια αντιβακτηριακή ουσία που καθαρίζει και προστατεύει βαθιά τα δόντια και τους δίνει μια φυσική λευκή λάμψη. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου λειτουργεί γρήγορα, αφαιρώντας κάθε βλαβερό βακτήριο που οδηγεί σε ουλίτιδα. Για να χρησιμοποιήσετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας διαλύματος 3% σε χλιαρό νερό. Κάντε πλύσεις για περίπου ένα λεπτό χωρίς να το καταπιείτε. Ξεπλύνετε καλά το στόμα με φιλτραρισμένο νερό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία σε εβδομαδιαία βάση, για να αποφύγετε τη δημιουργία κακών βακτηρίων.

Στοματικό διάλυμα με Aloe Vera.

Σύμφωνα με έρευνες η αλόη βέρα είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας ως ένα πολύ ισχυρό αντιβακτηριακό που χρησιμοποιείται πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Δεν χρειάζεται να αραιώσετε τον χυμό aloe vera πριν από τη χρήση και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε 100% καθαρό χυμό αλόης βέρα.

Πως χρησιμοποιείται:

Κάντε στοματικές πλύσεις με μια δόση aloe vera για περίπου 30 δευτερόλεπτα χωρίς να την καταπιείτε.
Ξεπλύνετε το στόμα με φιλτραρισμένο νερό.
Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές την ημέρα.
Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο εάν είστε αλλεργικοί στην αλόη βέρα.

Χυμός κράμπερυ:

Θεωρείται από πολλούς μία από τις καλύτερες θεραπείες για την ουλίτιδα καθώς ο χυμός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση 100% καθαρού χυμού κράνμπερυ αρκετές φορές την εβδομάδα απομακρύνει τον κίνδυνο φλεγμονών και απομακρύνει τα βλαβερά βακτηρίδια. Κάντε στοματικές πλύσεις με χυμό κράνμπερυ για περίπου ένα λεπτό χωρίς να τον καταπιείτε.

Πλύσεις με έλαιο καρύδας:

Το έλαιο καρύδας έχει λαυρικό οξύ το οποίο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει σημαντικά την συσσώρευση της πλάκας και την εξέλιξη της ουλίτιδας. Επιπλέον, αναζωογονεί την αναπνοή μας, ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και την ένταση, λευκαίνει τα δόντια.

Πώς γίνονται οι πλύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλύσεις πρέπει να γίνονται πρωί, πριν το πρωινό.
Προσθέστε στο στόμα σας 2 κ.γ. βιολογικό έλαιο καρύδας.
Κάντε στοματικές πλύσεις για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Φροντίστε το έλαιο να μην έρθει σε επαφή με το πίσω μέρος του λαιμού.
Ξεπλύνετε το στόμα με φιλτραρισμένο νερό.
Βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά.
Η διαδικασία αυτή αφαιρεί τοξίνες και βακτήρια από τους ιστούς του στόματος, γι’αυτό φροντίστε να μην το καταπιείτε.

Φασκόμηλο για στοματική πλύση:

Σύμφωνα με έρευνες, οι στοματικές πλύσεις μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν οδοντική πλάκα και ουλίτιδα. Το φασκόμηλο είναι εύκολο στην αγορά του, οι πλύσεις γίνονται εύκολα στο σπίτι και έχει ισχυρά συστατικά όπως και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Οδηγίες παρασκευής:

Βράζετε 2 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό.
Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​φασκόμηλο ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο.
Αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά και περιμένετε να κρυώσει.
Κάντε στοματικές πλύσεις τρεις φορές την ημέρα και μετά σε εβδομαδιαία βάση για να διατηρήσετε το στόμα σας φρέσκο ​​και καθαρό.

Θαλασσινό νερό:

Σύμφωνα με έρευνες οι πλύσεις με θαλασσινό νερό βοηθούν στη θεραπεία των φλεγμονών και των μολυσμένων ούλων, ενώ ανακουφίζουν από την ουλίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που βοηθά το σώμα να θεραπευθεί. Το αλατόνερο απαλύνει τον πόνο, αφαιρεί τα βακτήρια και τα σωματίδια τροφής και καταπολεμά την κακοσμία.

Οδηγίες χρήσης:

Προσθέστε 3/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινού αλατιού σε ένα ποτήρι χλιαρό φιλτραρισμένο νερό. Ανακατέψτε καλά.
Κάντε στοματική πλύση για περίπου 20 δευτερόλεπτα χωρίς να το καταπιείτε.
Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές την ημέρα μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή σας.
Προσοχή: Η μακροχρόνια χρήση αλμυρού νερού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σμάλτο των δοντιών.

Σκόρδο:

Αν και το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, βοηθά στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οδοντόκρεμα.

Οδηγίες χρήσης:

Προσθέστε στο μπλέντερ μερικές σκελίδες σκόρδο με μια κουταλιά νερό και αναμίξτε καλά.
Εφαρμόστε το μείγμα στα ούλα και βουρτσίστε τα δόντια κανονικά. Φροντίστε να μην το καταπιείτε.
Ξεπλύνετε το στόμα σας και βουρτσίστε ξανά τα δόντια.
Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές την εβδομάδα για να μειώσετε τα βακτήρια και τυχόν φλεγμονές.

Γαρύφαλλο:

Τα γαρίφαλα έχουν ισχυρές αντι-ιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση του στοματικού πόνου. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες τα γαρίφαλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της πλάκας και της φλεγμονής.

Οδηγίες χρήσης.

Βάλτε στο μπλέντερ, ή λυώστε στο γουδί, ένα γεμάτο κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλου.
Με μια βρεγμένη βαμβακερή επιφάνεια πάρτε λίγο γαρύφαλο και τρίψτε απαλά πάνω στα ούλα.
Αφήστε το τριμμένο γαρύφαλλο στα ούλα για περίπου 60 δευτερόλεπτα.
Ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Κουρκουμάς:

Είναι γνωστό ότι ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της αιμορραγίας των ούλων και της φλεγμονής. Σύμφωνα με μελέτες, ο κουρκουμάς αποτρέπει αποτελεσματικά τη συσσώρευση πλάκας και την εμφάνιση ουλίτιδας λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Οδηγίες χρήσης:

Βουρτσίστε τα δόντια και ξεπλύνετε το στόμα σχολαστικά.
Εφαρμόστε κουρκουμά στα ούλα και αφήστε για περίπου 15 λεπτά.
Ξεπλύνετε το στόμα με φιλτραρισμένο νερό.
Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη!

Φυσικά, όταν πρόκειται για ουλίτιδα, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. 

Ας δούμε μερικές συμβουλές που μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση ουλίτιδας:

*Βουρτσίστε τακτικά – Τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα καθώς εκεί παραμένουν βακτήρια και αναπαράγονται εύκολα. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό βουρτσάκι για να καθαρίσετε τα ευαίσθητα ούλα.
*Οδοντικό νήμα – Το νήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν τα δόντια σας είναι πολύ ενωμένα μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε το νήμα για να αφαιρέσετε τα τρόφιμα και τα υπολείμματα τροφών. Αυτό μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση βακτηρίων.
*Διατροφή – Φροντίστε να έχετε ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Περιορίστε την επεξεργασμένη ζάχαρη, ιδιαίτερα τα ζαχαρούχα ποτά.
*Οδοντίατρος – Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά για καθαρισμό και οδοντική φροντίδα.

Πηγή