Σελίδες

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ - ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ

Φωτογραφία του Nick Daradimos.
Η εντερική χλωρίδα είναι από τους κυριότερους ρυθμιστές βασικών λειτουργιών στο σώμα μας
όπως η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η σύνθεση νευροδιαβιβαστών & ορμονών, η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού, ο έλεγχος φλεγμονών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στο σώμα μας και τα "καλά" βακτήρια : Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων,στην κατασκευή βιταμινών Β κλπ.

Αν και ο οργανισμός μας (σε συνεργασία με το μικροβίωμα) δουλεύει με απόλυτη συνέργεια, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μας προσφέρουν συγκεκριμένα στελέχη "φιλικών" μικροβίων:

Lactobacillus Acidophilus : Βοηθάει στον έλεγχο της διάρροιας. Διασπά τη λακτόζη και έτσι μπορεί να βοηθάει άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος). Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την αύξηση της Candida.

Lactobacillus Casei : Κατάλληλος σε περιπτώσεις εντερικών μολύνσεων. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με ενεργοποίηση των ΝΚ κυττάρων.

Lactobacillus Bulgaricus: Παράγει λακτικό οξύ που βοηθάει στην ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων. Βοηθάει τόσο σε δυσκοιλιότητα όσο και σε διάρροια, επιδρώντας στον περισταλτισμό του εντέρου, γιαυτό και η χρόνια επιμένουσα διάρροια, είναι λιγότερο συνηθισμένη σε μωρά που τρέφονται με γιαούρτι που περιέχει L. Bulgaricus, σε σχέση με αυτά πού τρέφονται με γάλα.

Lactobacillus Plantarum : Παράγει λακτικό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων και προστατεύει από το μετεωρισμό. Ένα στέλεχος έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Bacillus Longum : Βοηθάει στην απομάκρυνση των νιτρωδών (καρκινικών ουσιών).

Lactobacillus Bifidus : Αυξάνει την οξύτητα και κάνει το περιβάλλον αφιλόξενο για τα παθογόνα βακτήρια όπως π.χ. η E. Coli. Αποτρέπει τα παθογόνα από το να μετατρέψουν τα νιτρικά (των τροφών) σε νιτρώδη (καρκινογόνα). Μειώνει την εμφάνιση αλλεργιών και επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.

Η τροφή των προβιοτικών λέγεται πρΕβιοτικά. Καποια από αυτά είναι η ινουλίνη και οι φρουκτοολιγοσακχαρίδες (FOS). Τροφές που τα περιέχουν είναι: κρεμμύδι, σπαράγγι, σκόρδο, πράσα, μπανάνα, σιτάρι, βρόμη, ρίζα πικραλίδας, αγγινάρες

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
MSc Διατροφής Ανθρώπου ΓΠΑ
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής

Πηγή