Σελίδες

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

37 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΕΚΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Γ.Τ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ.!...



Εκατομμύρια μέλισσες έπεσαν νεκρές μετά την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου αραβοσίτου  πριν λίγες εβδομάδες στο Οντάριο του Καναδά.
Ο τοπικός μελισσοκόμος Dave Schuit ο οποίος παράγει μέλι στο Elmwood έχασε περίπου 37 εκατομμύρια μέλισσες που είναι περίπου 600 κυψέλες.

Δύο από τα καλύτερα πωλούμενα φυτοφάρμακα της Bayer, το Imidacloprid και το Clothianidin, είναι γνωστό ότι εισάγονται στη γύρη και το νέκταρ και μπορούν να βλάψουν ευεργετικά έντομα όπως οι μέλισσες. Η εμπορία αυτών των ναρκωτικών συνέπεσε επίσης με την εμφάνιση μεγάλης κλίμακας θανάτων μελισσών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Nathan Carey, ένας άλλος τοπικός αγρότης, λέει ότι την άνοιξη αυτή παρατήρησε ότι δεν υπήρχαν αρκετές μέλισσες στο αγρόκτημα του και πιστεύει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εξαφάνισης των μελισσών και της χρήσης εντομοκτόνων.

Η κατάρρευση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών αποτελεί σοβαρή απειλή για τις καλλιέργειες. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο ό, τι τρώμε εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, πράγμα που σημαίνει ότι οι μέλισσες συνεισφέρουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αποκάλυψε ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες, βλάπτοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και καθιστώντας τους αδύνατον να καταπολεμήσουν ασθένειες και βακτήρια.

Η Γαλλία απέρριψε επίσης την αίτηση της Bayer για το Clothianidin, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, έχουν απαγορεύσει και ορισμένα νεονικοτινοειδή. Μετά την καταγραφή των θανάτων των μελισσών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε πολλά φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Πηγή