Σελίδες

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D. ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ;


Αποτέλεσμα εικόνας για βιταμινη d

Έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο
Στην Ελλάδα, μια χώρα με ηλιοφάνεια (υποτίθεται), η έλλειψή της παρατηρείται στο 50% του πληθυσμού κάθε ηλικίας, και στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 80%.
Ποιος -και όχι μόνο τι- ευθύνεται γι' αυτό;
Ποιος μας κρύβει τον ήλιο ψεκάζοντας σχεδόν κάθε μέρα;
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να προδιαθέτει ή να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και 2, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αλλά και για καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών. Αναφέρουν μάλιστα, ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10, μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεσογειακής Συνάντησης Ειδικών, με θέμα τη βιταμίνη D, την οποία διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Α΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι κύρια δράση της βιταμίνης D είναι να βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, έτσι ώστε να δομεί σωστά οστά και δόντια, με πολλές μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι είναι και ορμόνη, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της (80-90%) συντίθεται από το δέρμα με την επίδραση του ήλιου και ένα μικρό ποσοστό 10-20% το παίρνουμε ως βιταμίνη από τα τρόφιμα, κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, από τα αυγά και τα δημητριακά.

Το αντικείμενο της ημερίδας είναι οι εξωσκελετικές επιδράσεις της βιταμίνης D οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και μελετώνται τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι πράγματι η βιταμίνη D έχει να κάνει με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, αλλά επίσης και με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και γενικότερα στις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η έλλειψη της βιταμίνης D προδιαθέτει ή δημιουργεί παράγοντες κινδύνου σε αυτές τις παθήσεις και αυτό προκύπτει από πολλές μελέτες των τελευταίων χρόνων και μάλιστα οι αναφορές στη βιβλιογραφία συνεχώς αυξάνονται» ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παντελής Ζεμπεκάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στην Ελλάδα το 50% του γενικού πληθυσμού, κάθε ηλικίας, έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Πού οφείλεται η έλλειψη της βιταμίνης D

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Διαβητολογίας στο ΑΠΘ, Καλλιόπη Κώτσα, εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D στην Ελλάδα ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D και αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, σε κάποιες μελέτες που έκανε και το δικό μας τμήμα, φάνηκε ότι στους ηλικιωμένους το ποσοστό μπορεί να φτάνει και το 80%. Είναι περίεργο σε μια χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια. Από ό,τι φαίνεται μάλλον, ο ήλιος δεν επαρκεί, γιατί χρησιμοποιώντας αντηλιακά μπλοκάρουμε την παραγωγή βιταμίνης D και δεν αφήνουμε το δέρμα να κάνει τη δουλειά του».

Εξάλλου, ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Cerrahpasa, της Κωνσταντινούπολης, Ερντίντς Ντουρσούν (Erdinc Dursun), ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το 80% της βιταμίνης D συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου, ενώ το 20% προσλαμβάνεται από τη διατροφή.

Επικαλούμενος τη διεθνή βιβλιογραφία, σχετικά με τους λόγους της ανεπάρκειάς της επισήμανε τα εξής: «Θα πρέπει να ορίσουμε σωστά τι σημαίνει έκθεση στον ήλιο, γιατί σήμερα οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν το σύνολό της, σε κλειστούς χώρους. Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο χρησιμοποιούμε συνήθως αντηλιακό και εξ όσων γνωρίζω, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10 μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D. Επομένως, τη βιταμίνη D που νομίζουμε ότι θα συνθέσει ο οργανισμός μας κάνοντας ηλιοθεραπεία στις διακοπές μας, στην πραγματικότητα δεν την συνθέτει. Επιπλέον, η σύνθεση της βιταμίνης D δεν γίνεται σε κάθε ώρα της ηλιοφάνειας. Θα πρέπει η έκθεση να γίνεται όταν οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα, δηλαδή κατά τις μεσημβρινές ώρες».

Καρκίνο από ήλιο ή από έλλειψη;

Χρόνια τώρα μας λένε οι γιατροί ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος , και όχι ότι τα ίδια τα αντηλιακά είναι καρκινογόνα λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του διοξειδίου του τιτανίου.

Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D εμποδίζει την εμφάνιση του μεταβολικού καρκίνου και του καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα). Διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, ο κ. Ερντίτς Ντουρσούν αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες από την ιατρική βιβλιογραφία, ότι η έλλειψη βιταμίνης «ανοίγει το δρόμο» για την εμφάνιση του μελανώματος.

Η κ. Κώτσα, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περισσότερες από 70.000 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τη βιταμίνη D, με διάφορες εκβάσεις, που μπορεί να είναι ο καρκίνος του δέρματος ή ο καρκίνος γενικά ή άλλα μεταβολικά νοσήματα, οι οποίες μπορεί να είναι αντικρουόμενες.

«Εκείνο που ξέρουμε με σιγουριά, είναι ότι επειδή υπήρξε ένας φόβος για τον καρκίνο του δέρματος, χρησιμοποιήθηκαν τα αντηλιακά για να προστατευθούμε απ΄ αυτόν, με αποτέλεσμα να πέσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και τελικά να έχουμε ανεπάρκεια σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει και δεν έχουμε καταλήξει επιστημονικά αν αυτή η ανεπάρκεια τελικά φταίει για πάρα πολλά άλλα νοσήματα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που τα προλαβαίνει η βιταμίνη D και υπάρχουν κάποια άλλα, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στα δύο» προσθέτει η κ. Κώτσα.

Η κ. Κώτσα αναφερόμενη στο ποια πρέπει να είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D λέει: «Το πρόβλημά μας είναι ότι αρχικά όλα τα φυσιολογικά όρια καθορίστηκαν με βάση τον σκελετικό μεταβολισμό. Για την οστεοπόρωση λίγο-πολύ ξέρουμε τι να κάνουμε. Όμως η βιταμίνη D εμπλέκεται στην παθογένεια και πολλών άλλων παθήσεων, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάιμερ κλπ και εκεί δεν έχουν καθοριστεί ούτε τα φυσιολογικά όρια, ούτε και η δοσολογία.
Εκτός από μελέτες μήπως ήρθε η ώρα να αποδώσουμε και ευθύνες;
Μήπως είμαστε μάλλον λίγο ανεκτικοί με την επιστημονική κοινότητα που εύκολα αναμασάει ότι της στείλουν από το εξωτερικό και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν αβλεπτί;

Εδώ και δεκαετίες γίνεται μια πλύση εγκεφάλου για τη συνεχή χρήση αντηλιακού και για την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ακριβώς την ώρα που οι ακτίνες του πέφτουν κάθετα. Τώρα μας λένε, αυτές οι ακτίνες είναι που χρειάζονται!

Φυσικά, όλα τα άρθρα της εναλλακτικής ενημέρωσης που εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αποφυγή του ήλιου είναι επικίνδυνη, είναι αυτά που διώκονται ως "μη ειδικά" και "ψευδών ειδήσεων". Στην τελική, ο κόσμος αρρωσταίνει γιατί ακούει τις συμβουλές "των ειδικών", των ΜΜΕ και στο τέλος τρέχει για συμπληρώματα διατροφής.
Παρονομαστής; Φαρμακευτικές!

Που αλλού μπορεί να έχουν δίκιο οι εναλλακτικοί της πληροφόρησης του διαδικτύου; Στο γεγονός ότι το φαινόμενο των χημικών αεροψεκασμών είναι πραγματικό και όχι "θεωρία συνωμοσίας".

Μια άλλη μεγάλη παγκόσμια προπαγάνδα που λέγεται κλιματική αλλαγή, κρύβει στο μανίκι της για το μέλλον μια "θεραπεία" για τη διάσωση του πλανήτη, την λεγόμενη Γεωμηχανική. Πρόκειται για διαχείριση της ηλιακής ενέργειας για να μην υπερθερμαίνεται ο πλανήτης.

Αυτό το παραμυθάκι για πριν τον ύπνο έχει αφεθεί να διαρρεύσει μυστικά ότι είναι ο λόγος που διενεργούνται οι αεροψεκασμοί. Ωστόσο όσοι έχουν εντρυφήσει στο θέμα, γνωρίζουν ότι οι αεροψεκασμοί είναι ο τρόπος που καθίσταται η ατμόσφαιρα πιο ιονισμένη για να λειτουργούν αποτελεσματικά πάσης φύσεως οπλικά συστήματα, ραντάρ και τηλεπικοινωνίες μέσω μικροκυμάτων.

Το αποτέλεσμα πάντως είναι το σκοτείνιασμα του πλανήτη και η παγκόσμια έλλειψη αυτής της πολύτιμης για τον άνθρωπο βιταμίνης.

Ακόμα κι ένα λεπτό στρώμα από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο για τις καλές ακτίνες UV, που χωρίς αυτές καμία βιταμίνη δεν μπορεί να παραχθεί. Μπορεί να κάνει ζέστη, καύσωνας, ο ήλιος να καίει, αλλά αν η ατμόσφαιρα περιέχει σωματίδια -όπως και στην περίπτωση της σκόνης από την Αφρική- οι καλές ακτίνες φιλτράρονται.

​Νομίζουμε ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις μελέτες επί μελετών και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει:

Επιστημονικό και μιντιακό κατεστημένο, αδιάφοροι αξιωματούχοι, όλοι έχουν μάθει να παπαγαλίζουν ό,τι τους υπαγορεύουν τα ξένα κέντρα με τα ξένα συμφέροντα!

Πηγή