Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ "ΚΤΥΠΑ" ΤΗ ΛΕΥΚΗ....



Η λεύκη είναι μία κοινή χρωστική διαταραχή στην οποία η χρωστική ουσία που παράγουν τα κύτταρα του δέρματος (μελανοκύτταρα) απουσιάζουν ή δεν λειτουργούν. Ως αποτέλεσμα, ελαφρύτερα μπαλώματα του δέρματος εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος, λόγω της έλλειψης μελανίνης (χρωστική ουσία).

Η ακριβής αιτία της λεύκης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή και υπάρχουν πολλές θεωρίες. Σε αυτό το βίντεο διερευνώνται  θεωρίες που εξηγούν την απώλεια των επιδερμικών μελανοκυττάρων για να βοηθήσει τους ασθενείς να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση του τι προκαλεί την λεύκη.

Η λεύκη είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου καταστρέφει τα μελανοκύτταρα. Ωστόσο, η ποικιλία των κλινικών και πειραματικών λειτουργιών μαζί με διάφορες οικογενειακές ιστορίες δείχνουν ότι η λεύκη μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα πολλών παθολογικών οδών.

Ο Έλληνας γιατρός που «κτυπά» τη λεύκη

Τον δρόμο για τη θεραπεία της λεύκης ανοίγει η ανακάλυψη Ελληνα δερματολόγου για τις φυσικές ουσίες που κάνουν θαύματα στην αντιμετώπιση των λευκών κηλίδων, οι οποίες εμφανίζονται στους ασθενείς που πάσχουν από τη δερματική πάθηση.

Σύμφωνα με τον διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτη Τσόγκα, που ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της λεύκης δύο δεκαετίες τώρα, οι ουσίες αυτές αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που θεωρείται το «κλειδί» στη θεραπεία.

Κόκκινη πιπεριά, μαύρο πιπέρι, λιναρόσπορος και κουρκουμάς, προϊόντα του φαρμακείου της φύσης, έχουν σημαντικά αποτελέσματα.

«Η λεύκη προκαλείται από την προοδευτική καταστροφή ή αδρανοποίηση των μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας» εξηγεί ο γνωστός δερματολόγος Παναγιώτης Τσόγκας που καθημερινά παρακολουθεί άτομα όλων των ηλικιών που επιθυμούν να απαλλαγούν από τις ανεπιθύμητες κηλίδες, οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

«Ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις και συχνά συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες, όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η πορεία της ασθένειας είναι απρόβλεπτη και η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία ποικίλει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που είναι πολύ ενθαρρυντικά, το 40% των ασθενών παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση, το 40% καταφέρνει και σταθεροποιείται -κάτι εξίσου σημαντικό- ενώ ένα 20% δεν ανταποκρίνεται».

Όπως μας εξηγεί ο εξειδικευμένος γιατρός, σε ασθενείς με λεύκη το ανθρώπινο δέρμα καθημερινά εκτίθεται σε πολλούς τραυματισμούς που προκαλούνται από την τριβή, καθώς και την ηλιακή ακτινοβολία.

«Μιλάμε για φαινόμενο Koebner, το οποίο ονομάστηκε έτσι ύστερα από μια διαπίστωση που έκανε ο Heinrich Koebner τον 19ο αιώνα, όταν κατάλαβε ότι το δέρμα των ασθενών με λεύκη δεν ήταν ιστολογικά φυσιολογικό. Η συνεχής τριβή και ο τραυματισμός αύξαναν την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων, ουσιών τοξικών για τα μελανοκύτταρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων βλαβών ή την επέκταση της λεύκης ή της ψωρίασης.

Έτσι στις περιοχές με χρόνια τριβή, όπως οι περιοχές που σχετίζονται με στενά ρούχα και διάφορα αξεσουάρ, όπως η χρήση του τρίφτη στο μπάνιο, το ακουστικό του τηλεφώνου και το ποντίκι του υπολογιστή, έχουμε μηχανικό τραυματισμό και εμφάνιση νέων βλαβών».

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ειδική αγωγή με ουσίες από το φαρμακείο της φύσης μπορεί να φέρει θεαματικό αποτέλεσμα, χωρίς laser και φωτοθεραπείες, διαδικασίες δύσκολες, πολυδάπανες ή συχνά πολύ επικίνδυνες.

«Όταν έχουμε μια απλή ισχιαλγία ή μια οποιαδήποτε απλή φλεγμονή και κάνουμε μια φαρμακευτική αγωγή, συνήθως θεραπευόμαστε πλήρως μετά τη 10η ή τη 15η ημέρα. Με αυτό το σκεπτικό η λεύκη δεν θεραπεύεται πλήρως σε 15 ήμερες, μπορεί όμως με μια ειδική για τον κάθε ασθενή αγωγή να παρουσιάσει θεαματική βελτίωση σε 3 ή 5 μήνες».

Αντιμετώπιση

Η δερματολογική αγωγή που πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γιατρό γίνεται με γαληνικά φάρμακα και είναι καθαρά εξατομικευμένη θεραπεία. «Είναι φάρμακα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες, ακριβώς όπως και στη βιομηχανία, μόνο που το φάρμακο φτιάχνεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή και για το συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα.

Έτσι με μια συντονισμένη συνεργασία μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού αυξάνουμε τη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Παρασκευάζουμε γαληνικά φάρμακα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες ουσίες του φαρμακείου της φύσης, οι οποίες αποδεδειγμένα, σύμφωνα με παλιές αλλά και πρόσφατες έρευνες, προάγουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Οι ουσίες αυτές αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, πράγμα που θεωρείται κλειδί στη θεραπεία της λεύκης. Τέτοιες ουσίες είναι η κουρκουμίνη, η καψαϊκίνη, το μαύρο πιπέρι, το λινέλαιο, η μπεργκαπτάμη και πολλές άλλες».

Τα αίτια της νόσου κατά κύριο λόγο δεν είναι κληρονομικά, όπως τονίζει ο δερματολόγος.

«Το 20% των νοσούντων αναφέρει ένα άτομο α' βαθμού συγγένειας που έχει λεύκη. Τα παιδιά των νοσούντων στατιστικά έχουν πιθανότητα να νοσήσουν σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 6%. Αρα λοιπόν οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρές. Αλλοι παράγοντες, που όταν συνυπάρχουν μπορεί ένα παιδί να νοσήσει ευκολότερα από λεύκη, είναι η συνύπαρξη μιας αυτοάνοσης νόσου στα παιδιά ή στους γονείς που πάσχουν ήδη. Επίσης τα τραύματα, η έντονη τριβή από τις καθημερινές συνήθειες που προκαλούν το φαινόμενο Koebner και τα τα ηλιακά εγκαύματα».

Τα έντονα ψυχοπιεστικά φαινόμενα με τη μορφή του επαγγελματικού, ψυχολογικού και κοινωνικού στρες επιδρούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού και στην επιδερμίδα. Ετσι οι στρεσογόνες καταστάσεις ενεργοποιούν την έκκριση πολλών ουσιών που μεταφέρονται μέσω των νευροκυττάρων.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν οι νευροδιαβιβαστές, όπως οι νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη και αδρεναλίνη, οι οποίες βρέθηκε να είναι σε πρόσφατες έρευνες εξαιρετικά υψηλές στις περιόδους επέκτασης της λεύκης, οπότε έχουμε σταδιακή εμφάνιση νέων βλαβών. Ετσι εξηγείται η επίδραση των ψυχοπιεστικών καταστάσεων στην επίδραση της επέκτασης της λεύκης.

«Πρωταρχικός στόχος της ψυχοδερματολογικής αντιμετώπισης είναι ο προσδιορισμός της ποιότητας ζωής. Η ψυχοδερματολογική προσέγγιση στηρίζεται στις μεθόδους τις ψυχολογικής στήριξης, δεδομένου ότι η λεύκη αφήνει τα σημάδια της όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή των ασθενών.

Έτσι το άγχος και η ντροπή εξαιτίας της διαφορετικότητας μειώνουν την ποιότητα ζωής και οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν σοβαρά ψυχολογικά σύνδρομα και αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των ασθενών που εμφανίζουν ψυχιατρική κλινική εικόνα» εξηγεί ο κ. Τσόγκας και προσθέτει:

«Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τη “σκάλα” της αυτοπεποίθησης του ασθενούς με ειδικά τεστ για να δούμε πόσο έχει επηρεαστεί η αυτοπεποίθησή του από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά με τη λεύκη στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στη δουλειά, στην οικογένεια, στον κοινωνικό περίγυρο.

Επίσης την επίδραση στην ψυχική του ισορροπία, των σκέψεων που τον απασχολούν σε σχέση με την εμφάνισή του, διότι αυτή ευθύνεται για την κοινωνική διάκριση που βιώνουν κάποιοι από τους ασθενείς, αφού η λεύκη διακόπτοντας την ομοιομορφία του χρώματος της επιδερμίδας επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην εικόνα τους».

Η ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι μόνο βασικός αλλά και πολυδιάστατος παράγοντας: «Ελέγχουμε την επίδραση της εκτίμησης της αρνητικής εικόνας του σώματος του ασθενούς με λεύκη από τον ίδιο και κάνουμε εκτίμηση της συχνότητας των άσχημων σκέψεων που τον απασχολούν εξαιτίας της εικόνας αυτής.

Από την άλλη, γίνεται έλεγχος της επίδρασης της λεύκης στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του (σε σχέση με την κοινωνικότητα, την ενεργητικότητα, τα θετικά συναισθήματα, το άγχος και τις φιλοδοξίες), καθώς και των συνθηκών και των σταθμών της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του ασθενούς από τη γέννηση μέχρι την ημέρα της εξέτασης (συνθήκες κύησης και τοκετού, εκπαίδευση και επιδόσεις στα διάφορα στάδια της εφηβείας, και σεξουαλική ζωή - σημαντικά γεγονότα ψυχοδιανοητικής ανάπτυξης). Παράλληλα ρόλο παίζουν και τα ψυχοπιεστικά γεγονότα του παρελθόντος».

80.000 (!) Ελληνες πάσχοντες

Στη χώρα μας αριθμητικά μόνο να αναφέρουμε πως οι ασθενείς που πάσχουν από λεύκη αγγίζουν τους 80.000, αριθμός πιθανότατα πλασματικός, αφού σε σχέση με τις γυναίκες, οι οποίες στατιστικά φαίνονται να είναι περισσότερες, οι άντρες δυσκολότερα πηγαίνουν στον ειδικό μόλις εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια.

Επιδημιολογικά πάντως το 1% των Ευρωπαίων, το 1% των Αμερικανών και το 8,8% των Μεξικανών, των Ινδών και των Ιαπώνων πάσχουν από λευκή. Από αυτούς το 50% των ασθενών εμφανίζει λεύκη σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών και το 25% σε ηλικία μικρότερη των 8 ετών.

Διαταραχές και στον ύπνο

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμα και η ποιότητα του ύπνου είναι καθοριστικός παράγοντας. «Σε μελέτη που ανακοινώσαμε σε δερματολογικό περιοδικό (“European Journal of Dermatology”) τον Μάρτιο του 2008 με την πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Λάρισας αποδείξαμε ότι οι ασθενείς με λεύκη παρουσιάζουν διαταραχές του ύπνου, ιδιαίτερα στην εφηβική και παιδική ηλικία, με την εμφάνιση παραϋπνιών (νυχτερινοί εφιάλτες, φαντασιώσεις, φοβίες, υπνοβασία κτλ.) που έχουν σχέση με την αιτιοπαθογένεια της λεύκης και την επέκτασή της» καταλήγει ο δερματολόγος Παναγιώτης Τσόγκας, ο οποίος θεωρεί πως το δέρμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής, διότι δέρμα και νευρικό σύστημα σχηματίζονται μαζί κατά την εμβρυική ζωή του ανθρώπου.

Πηγή