Η Δανία έχει μια εκτεταμένη παραγωγή κι εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που την καθιστά πρότυπο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ως γνωστόν προστατεύουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.
Όμως μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), συνένοχο αέριο είναι και το μεθάνιο (CH4 ), που αυξήθηκε επίσης υπερβολικά τα τελευταία 100 χρόνια. Το μεθάνιο λοιπόν παράγεται από πολλές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά και από τις εντατικοποιημένες κτηνοτροφικές και γεωργικές παραγωγές.
Η Δανία λοιπόν η κορωνίδα των ΑΠΕ, έχει 5,6 εκατομ. κατοίκους και 12,5 εκατομ. χοίρους, σε πάνω από 300 φάρμες, που δημιουργούν κρίσιμα προβλήματα με το μεθάνιο.
Λοιπόν τι γίνεται; Η Δανία από την μια επαινείται και από την άλλη κατηγορείται. Η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το μεθάνιο, που ξεκίνησε στη Βόννη, βάζει ζητήματα ευθύνης.
Από την μια λοιπόν η κατηγορούμενη Ελλάδα με τις θανατηφόρες λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες ενέργειας της και από την άλλη η ενοχοποιημένη "οικολογική" Δανία, που ψάχνει κι αυτή το δικό της κόλπο, για ν' αποφύγει την κατακραυγή.
Συμπέρασμα: Αν θέλεις διαφορετικό δρόμο ζωής, η μεσογειακή διατροφή μαζί με την έλλογη ηλεκτρική κατανάλωση μέσω της τοπικής ευθύνης, είναι η μόνη λύση στα δύσκολα παγκόσμια σταυρόλεξα. Κι εκεί η χώρα μας έχει κάθε λόγο να ποντάρει στ' αυταπόδεικτα.
Mixalis Mixelis