Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;


Πολλές από τις τροφές που καταναλώνετε μπορούν να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας.


Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να σας κάνει να μην αισθάνεστε καλά και να είστε ευάλωτοι σε ασθένειες.
Γνωρίζετε όμως ποια πράγματα καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα; Μάθετέ τα σε αυτό το άρθρο και δώστε προσοχή στα πράγματα που αποδυναμώνουν τις άμυνες του οργανισμού σας.

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το φυσικό φράγμα του οργανισμού σας κατά της ασθένειας και διατηρεί το σώμα σας ζωντανό και υγιές. Φανταστείτε μια ομάδα από μπράβους στην είσοδο ενός νυχτερινού κλαμπ που επιτρέπει ή αρνείται την είσοδο σε ανθρώπους με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς ένα ανοσοποιητικό σύστημα που μας προστατεύει από τους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες που διαφορετικά θα εισέβαλλαν στο σώμα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης υπεύθυνο για την πρόληψη της εξάπλωσης των νόσων, αν αυτές περάσουν τα αρχικά φράγματα. Με αυτό τον τρόπο το σώμα αμύνεται κατά των λοιμώξεων εξουδετερώνοντας και εξαλείφοντας τους βλαβερούς μικροοργανισμούς.
anosia

Τι συμβαίνει αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά;

Πιθανώς μαντεύετε την απάντηση. Θα είστε περισσότερο ευάλωτοι απέναντι σε ασθένειες ή σε λοιμώξεις, όπως συμβαίνει με τους ασθενείς με HIV, για παράδειγμα.
Επειδή έχουν ένα πραγματικά αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (καθώς η νόσος καταστρέφει τις άμυνες), ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Πέρα από αυτήν την τρομερή κατάσταση, γνωρίζουμε ότι ένα ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστολή (ή μη ισορροπημένο) δεν μπορεί να φροντίσει και να προστατέψει το σώμα όπως θα έπρεπε.
Όταν οι άμυνες του οργανισμού δεν λειτουργούν σωστά, δεν μπορούμε να αντισταθούμε το ίδιο καλά σε βλαβερούς μικροοργανισμούς. Αυτό οδηγεί σε πολλές αρνητικές συνέπειες, καθώς μπορεί να αναπτύξετε χρόνιες ή παρατεταμένες νόσους, υποτροπιάζουσες ασθένειες ή να αντιμετωπίσετε προβλήματα στην ίαση.
Όχι μόνο είναι πιθανότερο να κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη, έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, των νεφρών ή του συκωτιού, αρθρίτιδα, μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, (HPV), δερματικά προβλήματα, ονυχομυκητίαση και πολλά ακόμη.
systima-amynas

Τι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα;
Μπορούμε να χωρίσουμε τις αιτίες ενός ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος σε τρεις ομάδες: διατροφή, συναισθήματα και δραστηριότητες.

Διατροφή

Ακούμε συχνά τη ρήση, «είμαστε ό,τι τρώμε». Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να την αλλάξουμε λίγο και να πούμε, «πες μου τι τρως και θα σου πω τι πρόβλημα έχεις». Πολλές τροφές που συνήθως περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή μας μειώνουν τις άμυνες του οργανισμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:
  • Ραφιναρισμένα αλεύρια (λευκά).
  • Επεξεργασμένα δημητριακά με ζάχαρη.
  • Αγελαδινό γάλα.
  • Πρόσθετα, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
  • Λευκή ζάχαρη.
  • Αναψυκτικά.
  • Γλυκά.
  • Κονσερβαρισμένες τροφές, κέικ, όλα τα είδη προμαγειρεμένων και επεξεργασμένων τροφίμων.
Αν τείνετε να αρρωσταίνετε συχνά, ίσως καταναλώνετε πολλές από τις τροφές αυτής της λίστας.

Συναισθήματα

Πάνω απ’όλα το άγχος, αλλά και η ανησυχία και τα νεύρα. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι βλαβερά όταν φτάνουν σε υψηλά επίπεδα και μειώνουν την ικανότητα του σώματος να αμύνεται και να θεραπεύεται πραγματικά από τις ασθένειες. Γι’αυτό όταν είστε πραγματικά κουρασμένοι, έχετε δουλέψει παραπάνω από ό,τι πρέπει, είστε αγχωμένοι ή εκνευρισμένοι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε.
Αυτό συνδέεται επίσης με τις αιτίες της προηγούμενης ομάδας. Έχει αποδειχτεί ότι το σώμα λαχταράει ορισμένα είδη τροφής όταν δεν βρίσκεται σε ισορροπία και θέλει μονάχα τις τροφές που είναι οι χειρότερες γι’αυτό.
Για παράδειγμα, όταν έχετε κατάθλιψη δεν θέλετε ένα χυμό πορτοκάλι, θέλετε ένα σακουλάκι πατατάκια. Το άγχος εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι θα πρέπει να καταβάλετε κάθε προσπάθεια να είστε πιο χαλαροί.
Να θυμάστε ότι όλοι έχουμε προβλήματα, αλλά αυτό που μας διαφοροποιεί είναι το πως τα αντιμετωπίζουμε.
anosopoiitiko-systima-2

Δραστηριότητες

Η καθιστική ζωή τελικά συνδέεται με κάθε είδους ασθένειες. Και δεν αναφερόμαστε απλώς στο υπερβολικό βάρος ή στην υψηλή χοληστερίνη, αλλά σε άλλες, πιο σοβαρές ασθένειες. Αν περνάτε τη μέρα καθιστοί σε ένα γραφείο και δεν ασκείστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αρχίστε να αφιερώνετε τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα στην κίνηση του σώματός σας.
Δεν είναι πολύ και οι ωφέλειες είναι τεράστιες. Αν δεν θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο ή στο πάρκο, δεν έχει σημασία. Τουλάχιστον χορέψτε στο σπίτι. Αγοράστε ένα στατικό ποδήλατο (και χρησιμοποιήστε το, μην το αφήσετε να κάθεται στη ντουλάπα σας). Ανεβείτε από τη σκάλα αντί να πάρετε το ασανσέρ, πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά ή στα μαγαζιά.

Πώς να αυξήσετε τις άμυνές σας με φυσικό τρόπο

Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα υιοθετώντας μερικές υγιεινές συνήθειες, όπως ίσως έχετε ήδη συνειδητοποιήσει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Να τρώτε πιο υγιεινά

Φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, ξηροί καρποί και όσπρια θα πρέπει όλα να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή σας. Μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα. Κάντε υγιεινές επιλογές όταν ψωνίζετε και γεμίστε το ψυγείο σας και τα ντουλάπια σας με φυσικές τροφές, έτσι δεν θα αντιμετωπίζετε πειρασμούς.

Να κοιμάστε καλά τη νύχτα

Ένας άλλος τρόπος να αυξήσετε τις άμυνες του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι η σωστή ανάπαυση. Δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο για όλους, επειδή όλοι είναι διαφορετικοί, όμως ο μέσος όρος είναι εφτά ώρες (έξι ως οχτώ). Ο ύπνος βοηθάει το σώμα σας να αναπληρώσει την ενέργεια που δαπάνησε κατά τη διάρκεια της ημέρας και διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό και υγιές.

Φυσικό φως

Αν δουλεύετε σε γραφείο, βγείτε έξω για να φάτε το μεσημεριανό σας και βρείτε ένα μέρος όπως το παγκάκι ενός πάρκου όπου μπορείτε να απολαύσετε το ηλιακό φως. Να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα μεγάλο παράθυρο και να έχετε τις κουρτίνες ανοιχτές. Μη χρησιμοποιείτε τεχνητό φως παρά από αργά το απόγευμα και μετά.

Να ζείτε με αισιοδοξία

aisiodoksia
Το χαμόγελο είναι μια θαυμάσια θεραπεία. Συνιστάται σε ασθενείς στο τελικό στάδιο ή με χρόνιες νόσους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μια καλή διάθεση είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, του άγχους και της ανησυχίας.
meygeia.gr/