Σελίδες

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΝΟΥ




16/3/2017 - 06:30
Γράφει ο Νίκος Δαραδήμος, Επιστήμων Τροφών, Βιολόγος ΕΚΠΑ

Η σπουδαιότητα του καλού ύπνου φαίνεται από το ότι περνούμε περίπου το 1/3 της ζωής μας στην «αγκαλιά του Μορφέα».

Με την έλλειψή του έχουν συνδεθεί πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως χρόνιες καρδιακές παθήσεις, μεταβολικές διαταραχές ακόμα και καρκίνος.

Ο επαρκής και σωστά χρονικώς τοποθετημένος ύπνος είναι βασικός για:

1. Τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

Ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικός για τη βελτίωση της ικανότητας εκμάθησης, την επίλυση προβλημάτων, τον έλεγχο των συναισθημάτων, τη δημιουργικότητα και την ικανότητα συγκέντρωσης.

2. Την υγεία της καρδιάς

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός επιδιορθώνει τις φυσιολογικές φθορές που λαμβάνουν χώρα στην καρδιά και τα αγγεία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με παθήσεις όπως η νόσος των νεφρών, η υπέρταση, ο διαβήτης και η εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Τη λειτουργικότητα των ορμονών

Οι ορμόνες που επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου, είναι η γκρελίνη η οποία αυξάνει το αίσθημα της πείνας και η λεπτίνη η οποία προκαλεί κορεσμό. Πιο συγεκριμένα, αυξάνεται η γκρελίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση φαινομένων «λιγούρας» τα οποία μας ωθούν να τρώμε περισσότερο (και κακής ποιότητας φαγητό) και να κερδίζουμε λίπος. Επίσης αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την εμφάνιση προ-διαβήτη, ακόμα και διαβήτη. Όταν κοιμώμαστε επαρκώς, το ορμονικό σύστημα είναι ισορροπημένο.

4. Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Η έλλειψη ύπνου υποβαθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την αύξηση των λοιμώξεων, ενώ επηρεάζεται αρνητικά η ερωτική επιθυμία και η γονιμότητα.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η επιλογή του κατάλληλου στρώματος για ύπνο. Καθοριστικός επίσης είναι ο ρόλος του περιβάλλοντος του υπνοδωματίου. Ο χαμηλός φωτισμός (πριν τον ύπνο) είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της χαλάρωσης, ενώ η θερμοκρασία πρέπει να είναι άνετη (μέχρι το πολύ 21-22ο C).

Συνίσταται η αποφυγή κατανάλωσης διεγερτικών ουσιών πριν τον ύπνο (καφεϊνη, νικοτίνη κλπ), ενώ καλό είναι να πηγαίνουμε για ύπνο καθέ βράδυ την ίδια ώρα ώστε να μη διαταρράσσεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Πηγή:   http://mobile.neakriti.gr/fullarticle.php?docid=1393722