Σελίδες

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ: Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ




Η σεροτονίνη είναι μία φυσική ορμόνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του εγκεφάλου, αφού συμπεριφέρεται ως νευροδιαβιβαστής και μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Η σεροτονίνη μας φέρνει ευτυχία, θετικό τρόπο σκέψης, οραματισμό και μας κάνει γενικώς να βιώνουμε μία όμορφη ζωή γεμάτη επιτυχία σε ότι επιδιώκουμε.
 Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της όρεξης, στον καλό ύπνο, στην σεξουαλική διάθεση και γενικώς στην καλή μας διάθεση, όπως και στην τάση για επικοινωνία που έχουμε.


 Όταν έχουμε επαρκή ποσότητα σεροτονίνης αισθανόμαστε χαρά, γαλήνη και ψυχική ισορροπία, ενώ αντίθετα, όταν έχουμε έλλειψη, βιώνουμε φόβο, δυσθυμία, θλίψη και κατάπτωση και είμαστε επιθετικοί, αρνητικά διακείμενοι προς όλους και όλα και γενικώς απομονωμένοι.
Ιδιαίτερα όταν χρονίζει η έλλειψη σεροτονίνης, εμφανίζονται και πολλές διαταραχές υγείας, όπως άγχος, στρες, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, διαταραχές στη λήψη τροφής, διαταραχές του ύπνου και αϋπνία, κεφαλαλγίες - ημικρανίες, εξαρτήσεις από διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ κ.ά.

Η σεροτονίνη είναι μία πρωτεΐνη που προέρχεται από τον μεταβολισμό του αμινοξέως τρυπτοφάνη και έτσι για να την διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως είναι το ψωμί ολικής, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά γενικώς, οι μπανάνες και τα λιπαρά ψάρια. Παράλληλα, επειδή για να παράγει σεροτονίνη ο οργανισμός χρειάζεται βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ, πρέπει να φροντίσουμε να παίρνουμε τροφές που τις περιέχουν όπως πατάτες, μπανάνες, λαχανικά και ψάρια.
 Επικουρικά επίσης, είναι δυνατόν την ανεπαρκή πρόσληψη των ουσιών αυτών να την συμπληρώσουμε με ειδικά συμπληρώματα, όπως της 5-ΗΤΡ (5-υδροξυτρυπτοφάνη, που είναι η πρόδρομος μορφή της σεροτονίνης) και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τα περισσότερα από τα διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποσκοπούν ακριβώς στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται, λόγω των πολλών και σημαντικών παρενεργειών που έχουν.
Ο βιοσυντονισμός μπορεί να αποδειχθεί και εδώ ένα εξαιρετικό εργαλείο για την διατήρηση και την ανάταξη της υγείας μας, αφού με την εφαρμογή της ειδικής προς τούτο ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας, μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης με τα ανάλογα βέβαια ευεργετικά αποτελέσματα.
 Η "μαγική" συχνότητα βιοσυντονισμού για την αύξηση και την διατήρηση της σεροτονίνης είναι: 17,5 Hz.

http://www.viosyn.gr/2016/03/blog-post_84.html