Σελίδες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ….



Περπατώντας στο ¨Ασκληπιείο¨της Βούλας,όπου κατέληξε με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, η μητέρα μιας φίλης, ήρθαν στο νού μου, τα.. περίφημα «Ασκληπιεία,» της αρχαίας Ελλάδας, οπου οι ασθενείς υποβάλλονταν υποχρεωτικά σε τριήμερη τουλάχιστο νηστεία, ως κύριο, είτε και επικουρικό θεραπευτικό μέσο, για την αντιμετώπιση πάρα πολλών νόσων και νοσηρών καταστάσεων.. και την οποία νηστεία, εμείς σήμερα έχουμε απαξιώσει σε μεγάλο ποσοστό,και δεν την θυμόμαστε παρά μόνο όταν η Εκκλησία μας την θυμίζει..( σε όσους εν πάσει περιπτώσει τη θυμίζει..)

Αλλά από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα υπήρξαν και υπάρχουν, σε κάθε χώρα,σε ολόκληρο τον κόσμο, εξέχουσες φυσιογνωμίες στον ιατρικό κόσμο, που εφαρμόζουν την ολική είτε και τη μερική νηστεία, ως κύρια θεραπευτική αγωγή, για μεγάλο αριθμό σωματικών και ψυχικών νόσων, με εντυπωσιακά, όπως φαίνεται αποτελέσματα.Η πρακτική αυτή στηρίζεται στη βασική παρατήρηση ότι ο άνθρωπος ,στις περισσότερες περιπτώσεις αρρώστιας,δεν έχει καμιά όρεξη για φαγητό.

Στις λοιμώξεις, το πράγμα δεν είναι και τόσο απλό. Ούτε και είναι κατανοητός ο τρόπος,με τον οποίο το σώμα, όταν δεν προσλαμβάνει καθόλου τροφή,μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τον λοιμογόνο παράγοντα,δηλαδή δεν είναι κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η νηστεία μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.Με την αποχή από την τροφή,δεν προσλαμβάνονται θρεπτικά συστατικά ,που παρέχουν με την καύση τους την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για τις διάφορες λειτουργίες  που επιτελούνται μέσα στο σώμα. Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια της νηστείας,ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση..αρνητικού ισοζυγίου..ύλης- ενέργειας.


Κατά τις πρώτες έξι περίπου ώρες,μετά από ένα σύνηθες γεύμα, η ενέργεια που απαιτείται για το μεταβολισμό προέρχεται, κατά κύριο λόγο,από τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης  που απορροφάται από το έντερο.Ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα,χρησιμοποιούνται, σε πολύ μικρότερο ποσοστό,  λιπαρά οξέα,καθώς και αμινοξέα που επίσης απορροφούνται από το έντερο.Μετά από τις έξι αυτές πρώτες ώρες,και εφόσον δεν ακολουθήσει άλλη πρόσληψη τροφής,η γλυκόζη του αίματος αρχίζει να ελαττώνεται…Με Συνέπεια Την Άμεση Κινητοποίηση Των Διεργασιών..Της Διάσπασης Του Γλυκογόνου Του Ήπατος Σε Γλυκόζη, με την οποία τροφοδοτείται το αίμα.

Όμως, όλα αυτά τα αποθέματα του γλυκογόνου,που είναι δυνατό να υπάρχουν στο σώμα,δεν μπορούν να επαρκέσουν για τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος για χρονικό διάστημα πέραν των 24 περίπου ωρών.Γι’ αυτό και πολύ νωρίς (μέσα σ’ αυτό το 24ωρο ) αρχίζει η κινητοποίηση των λιπαρών οξέων  από το λίπος των λιπαποθηκών. Όλα τα κύτταρα του σώματος,  (εκτός από τα νευρικά ),αρχίζουν να αντλούν ,την ενέργεια που χρειάζονται για το μεταβολισμό τους, από την οξείδωση λιπαρών οξέων. Όσον αφορά τον εγκέφαλο, και γενικότερα το νευρικό ιστό,αυτά τα κύτταρα είναι απαραίτητο να εξακολουθούν να καταναλώνουν γλυκόζη για το μεταβολισμό τους, και αυτή η γλυκόζη προέρχεται από μετατροπή σε γλυκόζη άλλων αμινοξέων,που επίσης προέρχονται από τη διάσπαση λευκωμάτων…κυρίως των μυών.

Ετσι λοιπόν.. Κατά την ολική νηστεία που διαρκεί πέρα από ένα 24ωρο, ο μεταβολισμός του σώματος ..αλλαζει σε σημαντικό βαθμό, γιατί τρέπεται σχεδόν αποκλειστικά,Στην Άντληση Ενέργειας Από Λιπαρά Οξέα Που Προέρχονται Από Το Λίπος Των Λιπαποθηκών, Καθώς Και Από Αμινοξέα Που Προέρχονται Από Τα Λευκώματα Των Οργάνων Του Σώματος, Και Κατά Κύριο Λόγο Από Τους Μυς. Κατά συνέπεια προκαλείται περιορισμός του ποσού του λίπους του σώματος..Αλλά συγχρόνως περιορίζεται και το λεύκωμα των διαφόρων οργάνων και, κατά κύριο λόγο των μυών, που …δεν αποτελεί απόθεμα λευκώματος..Αλλά ζωτικό δομικό στοιχείο του σώματος.Η ολική νηστεία που διαρκεί μέχρι και .. 2-3.. 24ωρα, φαίνεται ότι αποτελεί κατάσταση που προβλέπεται από τον ενδογενή προγραμματισμό του οργανισμού του ανθρώπου.Μη ξεχνάμε ότι στον πρωτόγονο άνθρωπο, (πριν από την εγκατάστασή του σε μόνιμη κατοικία ),η εξεύρεση τροφής ήταν μια διαδικασία και μια περιπέτεια που επαναλαμβάνετο όχι και κατά απόλυτα τακτά χρονικά διαστήματα.

Έτσι, ένα σαρκοβόρο ζώο,μετά από ένα επιτυχές κυνηγητό και το συνακόλουθο ικανοποιητικό γεύμα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει νηστικό για μια περίοδο,ακόμα και αρκετών ημερών, εάν η τύχη δεν είναι και τόσο ευνοϊκή μαζί του. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα της νηστείας, κινητοποιούνται όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που περιγράψαμε, για τη διατήρησή του στη ζωή, και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση,ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει και πάλι, με όλες του τις δυνάμεις, την τροφή του..Ετσι.. Η παράλειψη ενός γεύματος ανά 24ωρο,Εφόσον υπάρχει πρόβλημα έστω και ελαφράς παχυσαρκίας…αποτελεί ευεργετική τακτική..

Πολύ περισσότερο αποτελεσματικό είναι το μέτρο της αποχής από την τροφή για ένα ολοκληρο 24ωρο κάθε τόσο, για παράδειγμα μια φορά την εβδομάδα.Αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό, εκτός από τον περιορισμό των προσλαμβανομένων θερμίδων, να πραγματοποιεί κάθε τόσο και μια γενική δοκιμή της κινητοποίησης ολόκληρου του αποθέματος του γλυκογόνου και ενός αρκετά σημαντικού μέρους από το απόθεμα του λίπους.
/kosmaser.wordpress.com