Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΨΥΧΟΒΙΟΤΙΚΑ (PSICHOBIOTICS0) ,ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μου σας είχα μιλήσει για την σημασία που τα μικρόβια του εντέρου φαίνεται να έχουν στον ψυχισμό μας. Σας είχα πει πως ο πληθυσμός τους αμέσως μετά την γέννησή μας εξαρτάται από το είδος του τοκετού, (φυσιολογικός, δηλαδή, ή με καισαρική τομή), και πως μειωμένος πληθυσμός αυτών των μικροβίων στο έντερο των βρεφών έχει συνδυαστεί με αγχώδη συμπεριφορά των παιδιών αυτών.
Έρευνες έχουν δείξει πως, απουσία αυτών των μικροβίων στο έντερο, οδηγεί σε αλλαγή της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Σε μελέτες με ποντίκια που δεν είχαν τέτοια μικρόβια στο έντερό τους διαπιστώθηκαν  αλλαγές στην μνήμη, την συναισθηματική κατάσταση και την συμπεριφορά των ζώων αυτών. Η συμπεριφορά τους είχε αυτιστικούς χαρακτήρες και οι ερευνητές διαπίστωσαν δραματικές αλλαγές στην μεταφορά και την χρήση από τον εγκέφαλο μορίων όπως η σεροτονίνη και ο νευροτροφικός παράγων, ουσίες που είναι απαραίτητες για την δημιουργία νέων συνάψεων (συνδέσεων των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους).  

Προβιοτικά ονομάστηκαν τα βελτιωτικά του εντέρου μικρόβια, τα οποία μπορεί να πάρει κάποιος είτε με τροφές που τα περιέχουν, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (ψωμί με προζύμι, τουρσί) είτε σε χάπια.
Στην περίπτωση των χαπιών, χρειάζεται να προσέξει κανείς, να αναγράφεται στο κουτί ότι αυτό περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς.
Τα προβιοτικά βελτιώνουν την υγεία γενικότερα, και η χρήση τους έχει προταθεί ήδη από το 1900, από τον Elie Metchnikoff , ο οποίος είχε παρατηρήσει πως σε κάποια περιοχή της Βουλγαρίας που οι κάτοικοι κατανάλωναν πολλές  τροφές που είχαν υποστεί ζύμωση, ζούσαν αυτοί  περισσότερα χρόνια.

Ανάμεσα στα προβιοτικά όμως, αυτά που φαίνεται να έχουν σχέση με την ψυχική υγεία, ονομάστηκαν ψυχοβιοτικά και η επιστήμη που αναπτύσσεται και ερευνά αυτά (psychobiotics), παρ’ ότι βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, έχει ήδη δείξει σημάδια που υπόσχονται πολλά…

Έχει ήδη διαπιστωθεί πως ποντίκια αυτιστικά στα οποία χορηγήθηκε το βακτίριοBacteroides fragilis νωρίς στη ζωή τους, διορθώθηκαν αυτά ως προς την συμπεριφορά τους  και τις ελλείψεις που παρουσίαζαν στο έντερό τους, ενώ παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως ένα άλλο βακτήριο του εντέρου, το Bifidobacterium infantis είναι δραστικό σε ποντίκια με κατάθλιψη.

Το πώς ακριβώς δρουν τα διάφορα ψυχοβιοτικά γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό από τις έρευνες στην εποχή μας.  Και οι επιστήμονες ευελπιστούν, πως σύντομα στο μέλλον θα γίνει δυνατό να δημιουργηθεί ένα πολυδύναμο ψυχοβιοτικό που θα περιέχει γονίδια από διάφορα βελτιωτικά της λειτουργίας του εγκεφάλου βακτήρια.

Γιατί οι νεώτερες έρευνες δείχνουν πως συνδυασμοί διαφόρων τέτοιων μικροβίων, όταν χορηγούνται σε ανθρώπους, βελτιώνουν  τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης καθώς και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, και οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μπορέσουν αυτά να αντικαταστήσουν στο μέλλον τα αντικαταθληπτικά φάρμακα. 

Αν δεν τρώτε λοιπόν αρκετό γιαούρτι (το κανονικό, αυτό με την πέτσα, όχι τα επιδόρπια γιουρτιού), κεφίρ, ζυμωτό ψωμί ή τουρσί, και υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε να πάρετε σε χάπια για λίγο καιρό προβιοτικά, για να βελτιώσετε την κατάσταση των μικροβίων του εντέρου σας. Ποσέξτε μόνον να αναγράφεται στο κουτί πως τα χάπια αυτά περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς.  

Και μη ξεχνάτε πως οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τους αναποφλοίωτους σπόρους (ολικής άλεσης ζυμαρικά) τρέφουν τα μικρόβια αυτά και βελτιώνουν την κατάστασή τους  στο έντερό μας.

Eleni Tsoukali