Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ ΑΘΕΡΜΟ....ΓΙΑ ΧΑΡΟΥΠΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ !

Το Χαρουπάλευρο, ένας άγνωστος θησαυρός! - Γλυφάδα Metropolitans

Το Χαρουπάλευρο είναι ένα υγιεινό αλεύρι που χρησιμοποιείται αντί της σκόνης κακάο και της σοκολάτας.
Μπορεί  να χρησιμοποιηθεί :

1. Για ρόφημα (όπως το κακάο)
2. Για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, σε αναλογία 2:1 (2 μέρη αλεύρι: 1 μέρος χαρουπάλευρο)  .
3. Για πολτό -αντί για μερέντα- (200 γρ Ταχίνι βιολογικό,100 γρ Μέλι βιολογικό,100 γρ Χαρουπάλευρο (όσο πάρει),λίγο νερό πηγής ή φιλτραρισμένο ,χωρίς χλώριο...
4. Για παγωτά με φρούτα, ....μια νόστιμη και εύκολη επιλογή είναι πολτοποιημένη μπανάνα με χαρουπάλευρο ....
5.Μπορεί να προστεθεί όπου χρησιμοποιούμε και το κακάο.....

Τα φασόλια χαρουπιού τα οποία προέρχονται από την χαρουπιά είναι εκ φύσεως γλυκά και δεν περιέχουν καφεΐνη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλσιο και βιταμίνη Ε.Το χαρούπι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου (περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα), ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ (όπως π.χ. η σοκολάτα), που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και λιγνίνη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Οι θερμίδες του είναι 60% λιγότερες από αυτές της σοκολάτας.
Το χαρουπάλευρο αποθηκεύεται σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο.
Τα περικάρπιά του πρέπει να φροντίσετε να είναι σκούρα καφέ και γυαλιστερά χωρίς τρύπες, σχισμές ή μούχλα πριν χρησιμοποιηθούν.

Θα χρειαστείτε: Φασόλια χαρουπιού, τανάλια, πέτρινο γουδί & γουδοχέρι ή μύλο καφέ ή μπλέντερ


- Ανοίξτε τα φασόλια με μια πένσα και αφαιρέστε τους σπόρους.
- Τοποθετήστε τους άδειους τεμαχισμένους σάκους από τα φασόλια (αυτούς κρατάμε) στον αποξηραντή ή  στο φούρνο με αερόθερμο  , ανοίξτε τον στην χαμηλότερη θερμοκρασία 30 C και αφήστε τους σάκους να αποξηρανθούν όλη την νύχτα .
- Την επόμενη μέρα χτυπήστε τους στο πέτρινο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη,ή τρίψτε τους στον μύλο του καφέ ή στο μπλέντερ.

Πολικός 2018